StoryEditorOCM
4 kantunaOČAJNE ZADARSKE MAJKE POKRENULE PETICIJU, ODAZIV ĆE, SUDEĆI PO ORGANIZACIJI, BITI OGROMAN:

„Vratite nam Kabinet za ranu intervenciju, za našu djecu bio je iznimno vrijedan, molimo vas!“

Piše Zadarski.hr
9. rujna 2019. - 19:03
dječak dijete

Prije nekoliko dana pisali smo o tome kako je nedavno ugašen Kabinet za ranu intervenciju Caritasa Zadarske nadbiskupije, jedino mjesto na kojemu su djeca s teškoćama u razvoju do tri godine starosti mogla dobiti besplatnu stručnu pomoć.

Prašina se podigla mjesec i pol dana nakon što je ugašen, a kap koja je prelila čašu bilo je izdvajanje enormnih sredstava iz proračuna Grada kako bise pokrili organizacijski troškovi nastupa Rite Ore u Zadru.

Zadarske majke komentirale su tada na Facebook stranici našeg portala kako je nečovječno da se ukida spomenuti Kabinet, dok se proračunska sredstva daju za pokrivanje troškova koncerta, da bi negodovanje nakon nekoliko dana preraslo u sastavljenu peticiju, koju objavljujemo u cijelosti, kao i mjesto gdje je možete potpisati:

 

"Postovani Grade, 

nedavnom obustavom usluge Kabineta za ranu intervenciju Caritasa Zadarske Nadbiskupije, Vasi najmladji, najranjiviji Zadrani, djeca s teskocama u razvoju mladja od 3 godine zivota, ostali su bez jedinoga besplatnog, sustavnog strucnog oblika pomoci u razvoju.
Takva je situacija krajnje zabrinjavajuca i trazi trajno rjesenje s pozurnicom.
Kao roditelji djece u takvoj potrebi, ali i kao Vasi svjesni gradjani koji vlastitim radom doprinosimo propracunu Grada, izjasnjavamo se da ne mozemo pristati na polovicna rjesenja.
Nasa djeca posjeduju gradjansko pravo imati odgovarajucu strucnu pomoc u razvoju koji je prepoznat kao ometen ili postoji sumnja da je tome tako.

Nase je trazenje PONOVNO USUSTAVLJANJE USLUGE KABINETA ZA RANU INTERVENCIJU I FORMACIJA INTEGRIRANOG STRUCNOG TIMA (edukacijski rehabitator, radni terapeut, logoped, psiholog) u adekvatnim radnim (redovna ispata placa djelatnicima od Grada, rad na puno radno vrijeme), prostornim i materijalnim uvjetima (dovoljno radnog materijala bez potrebe financiranja istoga od strane zaposlenika).

Kabinet je bio strucna podrska, utjeha i nada djeci koja dobno spadaju u ranu intervenciju (do 3 godine zivota, iznimno do 6 godina) i kod koje je upravo rana podrska presudna za buduci razvoj i mogucnosti. Izostankom iste, dijete nenadoknadivo gubi rehabilitacijsko vrijeme i to zadrzava i produbljuje postojuce probleme, od kojih su se mnogi, adekvatnim strucnim tretmanom, mogli djelomicno ili trajno ukloniti.

Financijska moc svih gradjana nije jednaka. Mnogi zive na rubu siromastva ili jesu siromasni. Djece s razvojnim teskocama sve je vise. Kabinet je kapacitirao preko 200 korisnika godisnje.

Usustavljanjem Kabineta svi bi mali gradjani Zadra imali jednake rehabilitacijske mogucnosti. Danas, imaju ih iskljucivo djeca platezno sposobnih roditelja jer usluge privatnika logopeda i edukacijskih rehabilitatora kostaju vise od 200 kuna po 45 minuta terapije (preporucena potreba je 3-4 tretmana tjedno).

Minuli je Kabinet bio i iznimno vrijedno obiteljsko savjetovaliste. Suoceni s razvojnim teskocama svoje mlade djece, mnogi su roditelji izlozeni psihickoj traumi.

Molimo Vas da uvazite trazenje koje iznosimo, kako bi Zadar bio grad cistoga "lica" i kako bismo zivo osjetili jednakost i dostojanstvo nasega zivota i rada u njemu.

Zahvalni roditelji i sugradjani."

Tekst peticije nalazi se na stranici koju možete otvoriti klikom OVDJE, a na istoj stranici pronaći ćete mjesto i za njezino potpisivanje.

24. travanj 2024 20:25