StoryEditorOCM
4 kantunaBAJLO VS. SURAĆ

Vrhovni sud odbio zahtjev za reviziju pravomoćne presude protiv Suraća, ali to nema utjecaja na odluku o obnovi postupka kojom je izbjegao zatvor!

Piše Božana Sviličić
14. rujna 2020. - 18:15

Vrhovni sud RH odbio je zahtjev za izvanredno preispitivanje pravomoćne presude kojom je bivši nogometaš i kapetan NK Zadra, Jakov Surać (44) osouđen na deset mjeseci bezuvjetnog zatvora zbog premlaćivanja Hrvoja Bajla (33), vlasnika portala Zadar News, 24. lipnja 2018. godine na parkiralištu kod gradskog mosta u Zadru.
Iako je Vrhovni sud Suraćev zahtjev odbio kao neosnovan, to rješenje neće promijeniti odluku izvanraspravnog vijeća Općinskog suda u Zadru koje mu je zbog novih dokaza dozvolilo obnovu kaznenog postupka nakon što je pravomoćno osuđen. Vještaci iz Zagreba su, naime, utvrdili da Bajlo nije bio teško ozlijeđen, kako je tvrdio, a njihovo obrazloženje je prihvatilo i izvanraspravno vijeće zadarskog suda. Prihvatili su kombinirano sudsko-medicinsko i radiološko vještačenje RTG snimke kao novi, krucijalni dokaz, utvrdivši da Surać u napadu 24. lipnja 2018. godine Bajlu nije nanio tešku tjelesnu ozljedu, odnosno lom ruke.

- Ja tu odluku Vrhovnog suda RH još nisam dobio. Inače je riječ o izvanrednom pravnom lijeku koji smo podnijeli nakon što je donesena pravomoćna presuda. Taj zahtjev za izvanredno preispitivanje pravomoćne presude predan je prije nego što je podnesen zahtjev za obnovom kaznenog postupka i u njemu se problematizirala zakonitost postupka. Dakle, zahtjev je podnesen na temelju ranijeg stanja spisa, pa samim tim ne mijenja i ne dovodi u pitanje ovu drugu odluku suda o obnovi kaznenog postupka - rekao je Suraćev odvjetnik Andrej Korljan, koji je Vrhovnom sudu podnio zahtjev za izvanredno preispitivanje pravomoćne presude.

image
Hrvoje Bajlo
Hanza Media

Prema optužnici, Surać je u večernjim satima zaprijetio Bajlu da će mu, nastavi li pisati o njegovim prijateljima Zdravku Livakoviću, Božidaru Kalmeti i HDZ-u “odrubiti glavu”, te će završiti kao Pukanić. Potom ga je šakama udarao po glavi i tijelu, oborio na tlo i nastavio tući nogama, pri čemu je Bajlo zadobio prijelom desne nadlaktice, podljev oka, oguljotine leđa i krvne podljeve vlasišta. Sutkinja Općinskog suda u Zadru Mitra Meštrović odredila je Suraću uvjetnu kaznu istaknuvši kako je medicinskim vještačenjem u postupku utvrđeno da je većina ozlijeda koje je Bajlo te večeri zadobio bila lakše naravi.
- Jedna teška ozlijeda je nastala u trenutku kada ste se podupirali prilikom pada - rekla je sutkinja Bajlu obrazlažući presudu. Medicinski vještak je naime, analizom ozlijeda potvrdio dio Suraćeve obrane da je Bajlo u sukobu kojeg Surać nije negirao zadobio jednu tešku ozlijedu, odnosno, slomio ruku jer ga je htio snimiti mobitelom pa je bježeći unatrag zapeo i pao na ruku. Županijski sud u Bjelovaru je, međutim, kaznu Suraću preinačio u bezuvjetnu.
- Riječ je o dva različita pravna lijeka. Prije ovog rješenja Vrhovnog suda RH mi smo podnijeli zahjtev za obnovom kaznenom postpuka. To nam je odobreno i naš postupak je u tijeku. Ubrzo će biti i ročište na kojem ćemo iznijeti nove dokaze. Dakle ova odluka Vrhovnog suda neće i ne može utjecati na obnovu kaznenog postupka zbog novih dokaza - rekao je drugi Suraćev odvjetnik Ive Brkić.

Naime, Brkić je OB Zadar zatražio i dobio RTG snimak ozljede Hrvoja Bajla koju je potom dao vještačiti. U obrazloženju odluke izvanraspravnog vijeća sutkinje posebno se isticalo da je „nedvojbeno kako pri vještačenju nije korišten i sam snimak RTG.” Upravo ta činjenica, da sudski vještak nije koristio i očitao rendgenski snimak koji očitava vještak specijalist radiologije, ocijenjena je kao „novi dokaz i nova činjenica na koju se poziva osuđenik u svom zahtjevu za obnovu postupka”. Misli se na RTG snimak Bajlovog desnog lakta napravljen u Općoj bolnici Zadar kojeg je na suđenju trebao vještačiti sudski medicinski vještak dr. Davor Mayer iz Zagreba.

Bajlovu odvjetnicu Daliju Orešković nismo uspjeli dobiti za komentar odluke Vrhovnog suda.

24. travanj 2024 21:00