StoryEditorOCM
4 kantunaZAVRZLAME

Vučetić nije dobio poziv: Tko je ukrao sastanak Centra za suvremenu kulturu umjetnost i mlade i kome nedostaje socijalnog kontakta?

Piše I. Ivanac
22. siječnja 2024. - 15:46

U ponedjeljak je u gradskoj upravi sazvan sastanak radne skupine Centra za suvremenu umjetnost, kulturu i mlade. Poziv za sastanak radne skupine stigao je od pročelnika Ureda gradonačelnika Ante Ćurkovića, ali poziv nije dobio i predsjednik radne skupine te predsjednik Gradskog vijeća Marko Vučetić. Sastanak je bio sazvan na temu osnivanja javne ustanove i statuta buduće ustanove. 

No, Vučetić je članovima radne skupine poslao mail kako on, kao imenovani koordinator radne skupine, nije sazvao nikakav sastanak.

- Naravno, mogući su privatni, paralelni susreti koji nemaju veze s aktivnostima radne skupine, oni su u domeni zakašnjele potrebe za konzumiranjem socijalizacijskih procesa, naveo je Vučetić u svom mailu. 

Sastanak je u gradskoj upravi ipak održan iako se svi članovi radne skupine na njega nisu odazvali. 

Vučetić je nakon sastanka poručio kako, kada je riječ o radnoj skupini, ona imenovana od strane Gradskog vijeća te da on kao koordinator saziva sastanke i kreira dnevni red na sastancima radne skupine. 

- Ovaj sastanak koji je u ponedjeljak održan u gradskoj upravi je privatno druženje. Sastanak s radnom skupinom sazvan je za 30. siječnja u 11 sati, a glavna tema sastanka bit će nacrt statuta. Pročelnici koji su danas bili na sastanku su pokušali iznova redefinirati već definirane i izglasane djelatnosti buduće javne ustanove. Očito im se ono što je radna skupina izglasala i definirala nije svidjelo, a sastankom su htjeli naglasiti političku aktivnost, kazao je Vučetić dodajući kako su tri moguća razloga zbog kojih je pročelnik Ćurković sazvao sastanak bez da je pozvao koordinatora skupine. 

- Prvo, moguće je da ima socijalne rupe pa radi na socijalnom kontaktu. Drugo, moguće je da je riječ o opstrukciji i treće, s obzirom da se pročelnik Ćurković nedavno priključio HDZ-u, možda je sastanak dio inicijacije i morao je nešto ukrasti pa je ukrao sastanak, zaključio je Vučetić. 

Podsjetimo kako je Grad krajem godine dobio odluku o odgodi stavljanja projekta u punu funkciju te im je rok produžen do kraja ove godine. Za privremenu ravnateljicu Centra za suvremenu kulturu, umjetnost i mlade izabrana je Maja Šimić, redateljica i voditeljica Dragon teatra, a odluku o tome donijeli su članovi radne skupine na čijem je čelu predsjednik Gradskog vijeća Grada Zadra. Na Gradskom vijeću bi se trebala naći odluka o osnivanju ustanove Centra za suvremenu kulturu, umjetnost i mlade, a gradonačelnik Branko Dukić, tek nakon osnivanja ustanove može imenovati Šimić za privremenu ravnateljicu. 

Radna skupina će se izraditi Statut Centra koji također treba proći kroz ruke gradskih vijećnika, a u Statut će biti definirano tko sve može biti član Upravnog vijeća, nakon čega će se imenovati članovi UV-a koji će raspisati natječaj za ravnateljsku poziciju.

Radnu skupinu čini Rina Dože-Marinić, savjetnica za kulturu i tehničku kulturu u Upravnom odjelu za kulturu i šport Grada Zadra te osam predstavnika udruga: Marija Živković (Zajednica tehničke kulture Zadarske županije), Maja Šimić (Udruga Dragon teatar Zadar), Mario Županović (Platforma samostalnih umjetnika i organizacija u kulturnoj sceni), Morana Rogić Vihar (Udruga za izvannastavne i izvanškolske aktivnosti CINAZ), Iva Župan (Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Svjetlo Zadar), Silvestar Petrov (Udruga za poticanje razvoja ljudskih potencijala i kreativnosti PRIZMA), Vinko Radovčić (Drama plus Zadar) i Andrej Fric (Udruga centar nezavisne kulture).

30. travanj 2024 17:17