StoryEditorOCM
4 kantunaMJEŠTANI NADINA

Za cestu na kojoj je jedna osoba izgubila život odgovoran je gradonačelnik Benkovca koji gradi, ali prema svom Korlatu! Bulić: ‘Zovite Hrvatske ceste‘

Piše M.K.
28. studenog 2022. - 12:39
Na drzavnoj cesti D56, kod skretanja za mjesto Nadin, dogodila teska prometna nesreca u kojoj su sudjelovali osobno vozilo i kombi. Jedna je osoba smrtno stradala, a deset ih ozlijedjeno, medju kojima devet filipinskih drzavljana. Na fotografiji: policijski ocevid.Luka Gerlanc/Cropix

Nakon što je u petak u automobilskoj nesreći na cesti pored Nadina život izgubila jedna, a ozlijeđeno je deset osoba, mještani Nadina podsjećaju da već godinama upozoravaju na loše prometno rješenje na navedenoj dionici ceste, kao i na činjenicu da od nadležnih vlasti ne dobivaju nikakav odgovor na zahtjev da se ona rekonstruira.

- Nesreća se dogodila na državnoj cesti D-56 blizu skretanja za Nadin za koje godinama tražimo da se poboljša na način da se doda treća traka za skretanje. Upravo je ta dionica ceste kojem se redovito vozi preko dozvoljene brzine prometni i sigurnosni problem za mještane Nadina, ali i za sve ostale vozače i suvozače koji prometuju tom cestom. Kao dokaz koji potkrepljuje ove tvrdnje, u prilogu vam dostavljamo zapisnik sa sjednice Vijeća Mjesnog odbora koja je održana u listopadu 2021. godine. Kao jedan od zahtjeva prema Gradu Benkovcu pod koji administrativno pripadaju, Nadinjani navode da im treba proširenje županijske ceste, odnosno, novi ulaz u selo. Projekt za proširenje ceste napisan je prije više od deset godina. 

image

Zahtjev Mjesnog odbora za cestu kod Nadina

Zadarski.hr/Slobodna Dalmacija

Svoj smo zahtjev ponovili 11. studenog 2022. u dopisu Gradu Benkovcu. Naime, u dopisu se traži rekonstrukcija seoske ceste koja je devastirana izgradnjom vodovodne mreže koja je financirana europskim sredstvima.  Za kraj valja podsjetiti kako je aktualna benkovačka vlast u Intervencijskom planu na temelju kojeg su povučena EU sredstva navela kako će se raditi rekonstrukcija ceste do nadinske Gradine. Taj je dio izbačen iz provedbe plana. Umjesto toga, gradonačelnik Tomislav Bulić odlučio je napraviti cestu u svom selu Korlat koja nije uopće bila predviđena planom, o čemu su mediji već izvještavali – tvrde mještani Nadina u dopisu koji su nam poslali.

Za komentar smo pitali prozvanog benkovačkog gradonačelnika Tomislava Bulića:

- Bilo je upita prije možda tri – četiri godine, da bi trebalo napraviti skretače na toj prometnici. Ja sad ne mogu pouzdano odgovoriti u tom smislu jer mi se čini da smo čak pisali Hrvatskim cestama jer se radi o državnoj cesti, da se to riješi ako postoji mogućnost. Mi to nismo mogli pratiti jer ta cesta nije u nadležnosti Grada Benkovca niti mene kao gradonačelnika. Ja mogu biti odgovoran, ali za ono što je u mojoj nadležnosti. To apsolutno nije u nadležnosti gradonačelnika, već Hrvatskih cesta. Na cestama se nažalost gine svugdje, kao i na autocestama, o tome je uopće bespredmetno pričati – kazao je Bulić.

image

Zahtjev Mjesnog odbora za cestu kod Nadina

Zadarski.hr/Slobodna Dalmacija

Osvrnuo se i na prigovore da gradi cestu prema svom selu bez predviđenih planova.

- Ovo aludiranje na cestu u Korlatu, to je prvorazredna bezobraština koju ne znam bi li uopće komentirao. Mi provodimo intervencijski plan, to je zadnji od projekata u drugoj fazi nerazvrstanih cesta, kroz sam Benkovac prethodno je bilo obuhvaćeno pet cesta uključujući i naselje Miranje, a druga faza su bile nerazvrstane ceste Korlat prema projektima i u skladu sa zakonima i odlukama predstavničkog tijela. Tako da dovođenje u korelaciju Korlata i te priče nema apsolutno nikakve veze. Tko je to pisao, nije dobronamjerno sigurno – rekao je Bulić.

Na pitanje namjerava li ipak kontaktirati Hrvatske ceste zbog prometnice kod Nadina, ističe kako su oni davno kontaktirali Hrvatske ceste, a i mještani Nadina to su mogli učiniti.

- To nitko nikome ne brani, to je najmanji problem. Mislim da su čak bili sporni imovinsko-pravni odnosi za otkup privatnih zemljišta za skretače, za što se mora osigurati novac i provesti određena procedura. Radi se, ponavljam, o državnoj cesti nad kojom gradonačelnik Benkovca nema ingerenciju. Žao mi je svakog ljudskog života, ali za to ne osjećam niti malo odgovornosti osim što mi je žao čovjeka – zaključio je Bulić.

19. travanj 2024 01:34