StoryEditorOCM
4 kantunaPREDSTAVLJENA 'STRATEGIJA RAZVOJA ZADARSKE ŽUPANIJE DO 2020. GODINE'

Za deset glavnih projekata – dvije milijarde kuna!

Piše L.B.
4. prosinca 2017. - 22:05
zupanija1-041217

Potrebne su „ravno“ dvije milijarde kuna da bi se realizirali projekti predstavljeni u ponedjeljak u Zadarskoj županiji, objedinjeni u dokumentu Predstavljena „Županijska razvojna strategija do 2020.godine“.

- Da čvrsto ne vjerujem u njihovu realizaciju, ne bismo donosili ovakvu strategiju. Prva smo županija u Hrvatskoj koja ju donosi i usvaja, u izradi je sudjelovao tim stručnjaka, i prema Strategiji ćemo raditi – rekao je zadarski župan Božidar Longin.

Strategiju je Izradila Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, a izvrsne ocjene ovom dokumentu dao je Ekonomski institut Zagreb.

Sanja Peričić, ravnateljica agencije ZADRA NOVA, detaljno je predstavila postupak izrade Strategije koja je u svim segmentima usklađena s EU propisima. Upravo se od EU očekuju sredstva koja će se povući za izradu glavnih strateških projekata

O njima je govorila Marica Babić, koja je sa ravnateljicom Peričić voditeljica tima za izradu Strategije.

- Jednostavno rečeno, u dokumentu koji sadrži brojne statističke podatke i druge parametre koji čine našu županiju, je definirano gdje trebamo biti do 2020., te na koji način do tamo mislimo doći. Rast i razvoj su napravljeni kao „pametni, uključivi i održivi“, a ne megalomanski – kazala je Babić, naglasivši da u Zadarskoj županiji treba povesti računa o uravnoteženom razvoju svih sredina, jer sada mnoge zaostaju.

Neće se izrađivati Strategija razvoja Zadarske županije u za period nakon 2020.godine, jer će se, pojasnila je Sanja Peričić, donijeti Nacionalna strategija.

- Mi već radimo naš dio. Hrvatska će imati objedinjenu i jedinstvenu Strategiju razvoja – navela je Peričić.

Deset je najvažnijih projekata koji se planiraju provesti do 2020.godine:

„CENTAR KOMPETENCIJA ZA PRERADU RIBE I VOĆA - PLAVO-ZELENI CENTAR“, čiji je cilj unaprjeđenje konkurentnosti prehrambeno–prerađivačke industrije Jadranske regije. Vrijednost projekta je 46 milijuna kuna. „CENTAR NOVIH TEHNOLOGIJA“, smješten na području općine Poličnik, vrijedan je 36 milijuna kuna, a 44,3 milijuna kuna namijenjeno je za projekt „RAZVOJ RIBARSKE LUKE S PRIPADAJUĆOM SUPRASTRUKTUROM U GAŽENICI“.

Realizacijom velikog projekta „NOVI KAMPUS – CENTAR NOVIH TEHNOLOGIJA, EDUKACIJE I KULTURNIH RESURSA SVEUČILIŠTA U ZADRU“ bit će izgrađen i opremljen studentski dormitorij i studentski paviljon, nove zgrade za pojedine odjele, knjižnice, Znanstveno - inovacijski centar… Projekt je težak 458 milijuna kuna.

Peti strateški projekt razvoja Zadarske županije je „SUSTAV NAVODNJAVANJA ZADARSKE ŽUPANIJE (BAŠĆICA II FAZE I LIŠANSKO POLJE I. FAZE)“, razrađen u tančine i vrijedan 55 milijuna kuna, a šesti je „CENTAR ZA GOSPODARENJE OTPADOM“ sa kojim završava faza divljih odlagališta. Za ovo je potrebno 385 milijuna kuna, koja se planiraju namaknuti iz više izvora (država, partneri, te osobito EU).

Projekt „UNAPREĐENJE SUSTAVA VALORIZACIJE I INTERPRETACIJE PRIRODNE I KULTURNE BAŠTINE NA PODRUČJU PROGRAMA SPARC I TEMELJNOG FENOMENA PP VELEBIT-CEROVAČKE ŠPILJE“ podrazumijeva niz aktivnosti na toj lokaciji, među kojima je i razvoj speleološkog turizma, za što je planirano 45 milijuna kuna.

Za strateški projekt „ODVODNJA I VODOOPSKRBA AGLOMERACIJA NIN-PRIVLAKA-VRSI I VIR“ potreban je budžet od 740 milijuna kuna, za „RAZVOJ URBANE MOBILNOSTI“ 187,5 milijuna kuna, a za „CENTAR ZA MLADE“ 40 milijuna kuna.

Kad se sve zbroji, deset strateških projekata Zadarske županije košta nešto više od dvije milijarde kuna. Prema planu, namaknut će se najvećim dijelom iz EU fondova.

23. travanj 2024 23:30