StoryEditorOCM
4 kantunaZUBČIĆ O PRORAČUNIMA

"Za hospicij u idućoj godini neće biti niti kune, tko zna kad će biti gotova zgrada Dnevne bolnice, a linearni akcelerator neće tako skoro stići..."

Piše Iva Ivanac
28. prosinca 2021. - 13:56

Predsjednik SDP-a Zadarske županije, Jure Zubčić, održao je konferenciju za medije na kojoj je govorio o usvojenim proračunima općina i gradova Zadarske županije za iduću godinu, a dotakao se i državnog proračuna. Nakon što je kazao da je SDP spriječio donošenje odluke o razdvajanju radnog pogona komunalnog poduzeća u Općini Gračac te kako su se izborili za usvajanje amandmana za higijenske potrepštine za žene u Općini Vir, predsjednik SDP-a Zadarske županije dotakao se i proračuna Općine Preko.

- U toj Općini donesen je jedan od najgorih općinskih proračuna u državi. Ponovno se za projektnu dokumentaciju kapitalnog projekta uređenja plaže u proračunu predviđa 1,2 milijuna kuna, a nije jasno za što se potrošilo preko 500 tisuća kuna u 2021. godini. Na toj je sjednici donesen i rebalans proračuna koji vrvi od netočnih podataka, izvorni plan nije točno naveden, a zbrojevi u rebalansu iznosa nisu točni. Ono što nas zabrinjava jest činjenica da se prihodi poslovanja Općine smanjuju za gotovo deset milijuna kuna, a pritom se rashodi povećavaju za četiri milijuna, istaknuo je Zubčić dodajući kako njegova stranačka kolegica Vedrana Mišković piše dopis koji će uputiti Ministarstvu financija koje je nadležno motriti proračune jedinica lokalne i područne samouprave, te će naložiti državnoj reviziji da izvrše uvid u proračun.

Zubčić je rekao kako je najzanimljiviji proračun Grada Zadra istaknuvši osam amandmana za koje su se SDP-ovi vijećnici izborili, a čija je vrijednost oko 4,5 milijuna kuna.

- Žao nam je što nisu prihvaćeni svi amandmani SDP-a u Gradskom vijeću kao što su higijenske potrepštine za osnovne škole na području Zadra, uvođenje građanskog odgoja na svim razinama koje je dugoročan projekt i zato nekima nije zanimljiv jer se ne manifestira u jednom mandatu, rekao je Zubčić te se potom osvrnuo i na županijski proračun.

- Županijski proračun je izglasan glatkom većinom i tu smo se pokazali kao praktički jedina oporba u skupštini. Predali smo jedan amandman u iznosu od preko sedam milijuna kuna za tople obroke u osnovnim školama kojima je osnivač Zadarska županija. Nažalost on je odbijen, ali moramo napomenuti kako smo podržali amandmane koji su dolazili iz redova oporbe. S tim da smo upozoravali da su neki od tih amandmana, poput higijenskih potrepština za žene, koje smo mi htjeli dostaviti, ali nismo se htjeli duplati jer je takav bio dogovor u oporbenim redovima, povučen s jednakim obrazloženjem kao u Gradu Zadru, a to je da je ta stavka uvrštena u proračun, ali ne samostalno, nego u okviru nekih drugih rashoda. Međutim, mi u to ne vjerujemo - kazao je Zubčić dodajući kako je još veći problem taj što je amandman za projektnu dokumentaciju za hospicij također povučen. Hospicij nije, navodi Zubčić, niti jednom kunom zastupljen unutar županijskom proračuna.

image
Luka Gerlanc/Cropix

- Prema ovom proračunu u idućoj godini niti kamen temeljac neće biti postavljen za hospicij. Čak je i ministar Josip Aladrović u predizbornoj kampanji dolazio i govorio kako će hospicij biti financiran iz državnih sredstava, međutim ni u državnom proračunu opet nije niti jedna kuna predviđena za hospicij na Babindub - rekao je Zubčić dodajući kako je SDP bio protiv županijskog proračuna najviše zbog projekta zgrade Dnevnih bolnica.

- To je projekt koji je u stopostotnom iznosu financiran iz europskih sredstava u vrijednosti od 50 milijuna kuna. Kada se zbroje iznosi od 2018. do 2020. potrošeno je 15 milijuna kuna. Rebalansom za 2021. prvotni iznos od 31 milijuna kuna smanjuje se na 17 milijuna kuna. U proračunu za 2022. predviđeno je 30 milijuna kuna. Problem je što se taj projekt pretplaćuje za 12,5 milijuna kuna jer više ne iznosi 50 već 62,5 milijuna kuna. Kako će se pravdati povećanje od skoro 20 posto ne znamo. Prekršili su i statut Opće bolnice jer su sklopili ugovor od preko milijun kuna jer taj dio nije bio predviđen u financijskom planu, a prema Statutu bolnice za svaki ugovor koji prelazi milijun kuna moraju tražiti suglasnost Županijske skupštine - kazao je Zubčić dodajući kako je i problem što javni natječaj za nastavak radova još uvijek nije raspisan te kako je pitanje kada će se radovi uopće nastaviti.

Za kraj Zubčić se dotakao i linearnog akceleratora govoreći kako je SDP-ova saborska zastupnica, Sabina Glasovac, predala amandman na državni proračun za nabavku linearnog akceleratora za Opću bolnicu Zadar u vrijednosti od 20 milijuna kuna, no on je nažalost odbijen.

- Kako sada stvari stoje, linearnog akceleratora neće biti jer je amandman odbijen od strane Vlade RH i nije sadržan u proračunu. S obzirom na to da javni natječaj za nastavak radova na zgradi Dnevnih bolnica nije objavljen te da će radovi teško početi u idućoj godini, vrlo je izgledno da linearni akcelerator, unatoč svim obećanjima, pričama i dolascima, u iduće dvije godine neće doći u Zadar, zaključuje Zubčić.

20. travanj 2024 16:09