StoryEditorOCM
4 kantunaIZ ČETVRTOG POKUŠAJA

Za hotel u Obrovcu tražili jednu kunu, prodali ga za 570.000, ali se još ne zna tko je novi vlasnik. Grad Obrovac nije...

Piše Predrag Opačić
13. kolovoza 2020. - 21:13

Nakon tri neuspješna pokušaja, konačno je završena javna dražba kojom je prodan hotel „Kanjon Zrmanje” u središtu Obrovca i to za preko 500.000 puta veću cijenu od tražene! Vrijednost ove uklete nekretnine s 1.193 kvadratna metra svojedobno je procijenjena na nekoliko milijuna kuna, ali u prethodne tri FINA-ine elektroničke dražbe nitko nije pokazao interes za hotel zatvoren još 2017. godine.

Nakon što je njegov posljednji vlasnik (tvrtka „Zrmanja Velebit” iza koje je stajao Zvonimir Sorić iz Tornado grupe) otišla u stečaj, nitko ga nije želio kupiti, pa je početna cijena pala na jednu jedinu kunu, a na četvrtoj elektronskoj dražbi završenoj u srijedu u ponoć jedini obrovački hotel prodan je za 570.001 kunu.

Međutim, FINA nije objavila ime kupca, a u objavi o prodaji stoji da će „konačnu odluku o prodajnoj cijeni i kupcu donijeti nadležno tijelo”. Prodaja je u Obrovcu privukla veliku pažnju i izazvala nagađanja o tome tko je kupio hotel na obali Zrmanje, pogotovo zato što je interes za kupnju pokazivao i Grad Obrovac.

Gradsko vijeće je koncem prošle godine čak izglasalo i odluku o davanju suglasnosti gradonačelniku Anti Županu za sudjelovanje u postupku nadmetanja i to do iznosa od dva milijuna kuna. U tom je trenutku to bilo za 400.000 kuna više nego je za hotel traženo na trećoj elektroničkoj dražbi na koju se Grad Obrovac nije javio jer je – zakasnio!

Lokalna opozicija je u svemu tome vidjela neku čudnu igru smatrajući da je time gradonačelnik Župan u stvari „poplašio” i blokirao sve potencijalne investitore, a da prethodno nije napravljena procjena isplativosti ili poslovni plan revitalizacije zapuštenog objekta. Opoziciji su smetala i nagađanja da bi Grad umjesto hotela tamo otvorio starački dom, što je vrlo bliska djelatnosti kojom se bavi i njihov gradonačelnik.

Zato se odmah po objavi prodaje postavilo pitanje: je li Grad Obrovac dostavio svoju ponudu na četvrtu dražbu i je li postao novi vlasnik hotela.

image
Slobodan Jurjević
HANZA MEDIA

-Mogu potvrditi da se Grad natjecao, ali je kupac netko drugi, kaže dogradonačelnik Slobodan Jurjević dodajući da o tome tko je kupac ni gradska uprava nije obaviještena unatoč tome što je Grad sudjelovao na dražbi.

Zato, kako tvrdi Jurjević, u gradskoj upravi niti ne znaju što to novi kupac namjerava s nekadašnjim hotelom.

-U natječaju nije bilo posebnih uvjeta, objekt je kupljen kao nekretnina. Pretpostavljam da nitko nije kupio objekt bez namjere da nešto investira i stavi ga u neku od mogućih funkcija. Mogu samo reći da se nadam da je netko ozbiljan u pitanju, izjavio nam je dogradonačelnik Jurjević.

Iz svega što Jurjević kaže, ispada da gradonačelnik Župan nije iskoristio suglasnost Gradskog vijeća po kojoj je mogao licitirati do puno većeg iznosa od ovoga za kojega je hotel prodan. Vlasnik je postao netko drugi.

image
Ivan Matić
HANZA MEDIA

-Drago mi je što je hotel prodan, ali samo ako se radi o vlasniku s planom obnove hotela i njegovom postavljanju na zdrave noge. Ako se radi o takvom investitoru, mislim da će Obrovčani biti zadovoljni jer u tom hotelu vide zamašnjak razvoja cijelog grada i veliki poticaj za lokalni turizam, smatra Ivan Matić, županijski vijećnik iz Obrovca.

Ali, tko je novi vlasnik ostat će zagonetka još neko vrijeme. Treba podsjetiti da u stečajnom postupku, a po rješenju Trgovačkog suda u Zadru, najviše tražbine drugog višeg isplatnog reda imaju Privredna banka (4 milijuna kuna), Zvonimir Sorić (1,5 milijun kuna), Ministarstvo turizma (405 tisuća kuna) i Tornado Commerce (378 tisuća kuna). To znači da nije nemoguće, a po nekim bi procjenama bilo ekonomski logično, da je novi kupac netko s velikim stečajnim tražbinama.

Ako je to zaista točno, nesretni obrovački hotel bi nakon novog mogao dobiti i najnovijeg vlasnika!

Nekada je imao 27 soba i 2 apartmana, restoran, caffe bar

U trenutku proglašenja stečaja nad bivšim vlasnikom hotela „Kanjon Zrmanje”, ukupna vrijednost imovine tvrtke „Zrmanja Velebit” iznosila je 3,7 milijuna kuna, dok su obveze stečajnog dužnika iznosile skoro duplo više - 6,6 milijuna kuna. Obrovački je hotel nekada imao 27 soba i 2 apartmana, restoran, caffe bar (cca. 100 mjesta u sali, 80 na terasi), konferencijsku dvoranu kapaciteta 80-tak mjesta, mogućnost nadogradnje spa centra, teretane...A sada je sve to, bez obveza i tereta, prodano za malo više od pola milijuna kuna.

22. travanj 2024 12:57