StoryEditorOCM
4 kantunaNATJEČAJ DSV-A

Za nove predsjednike sudova u Zadru javilo se čak devet sudaca: Evo tko su kandidati...

Piše Božana Sviličić
14. ožujka 2024. - 13:15

Za predsjednike sudova u Zadru nakon natječaja Državnog sudbenog vijeća (DSV) javilo se čak devet kandidata.

Novi predsjednici se traže na Županijskom sudu kojim predsjedava Željko Đerđ, ali i na Trgovačkom sudu kojeg vodi Tomislav Jurlina. Općinski sud vodi v.d. Predsjednica Jadranka Nižić Peroš koja je na tu poziciju došla nakon što je bivši predsjednik Mario Pešić suspendiran s tog mjesta zbog USKOK-ove istrage u kojoj se sumnja da je kao predsjednik suda zlouporabio položaj i ovlasti te krivotvorio službenu ili poslovnu dokumentaciju.

Prema informacijama tajnice Državnog sudbenog vijeća Dijane Rožić Frlan, za predsjednika Županijskog suda u Zadru javila su se dva kandidata: Ivan Marković i Hrvoje Visković.

Visković je bivši glasnogovornik suda, dugogodišnji sudac i predsjednik Kaznenog odjela Županijskog suda u Zadru, te predsjednik ogranka Udruge hrvatskih sudaca (UHS).

Marković je također dugogodišnji sudac Kaznenog odjela, a u središtu javnosti našao se u jesen 2019. godine kada je odlučivao o pritvoru petorici mladića osumnjičenih za silovanje, seksualno zlostavljanje i snimanje petnaestogodišnje djevojčice iz okolice Zadra. Sudac je petoricu osumnjičenih pustio na slobodu odmah nakon ispitivanja, a izvanraspravno vijeće je naknadno promijenilo njegovu odluku i odredilo im pritvor. Takva je Markovićeva sudska odluka naišla na preispitivanje u medijima, zbog čega je sudac prema podacima HND-a, podnio 26 tužbi na Općinskom sudu u Zagrebu protiv medija.

Uz sadašnju v.d. predsjednicu Općinskog suda u Zadru Jadranku Nižić Peroš, za mjesto ‘prvog čovjeka‘ tog suda natjecat će se i Josip Dušević, donedavni glasnogovornik Općinskog suda u Zadru, Marija Knez, sutkinja Općinskog suda u Koprivnici, privremeno upućena na rad u Općinski sud u Zadru, Iva Brakus Marin, sutkinja Ovršnog, izvanparničnog i ostavinskog odjela Općinskog suda u Zadru, Katja Morić Arambašić, sutkinja Parničnog odjela Općinskog suda u Zadru, te Tomislav Šimić, sudac Općinskog suda u Sesvetama.

Šimić je ranije bio sudac Općinskog suda u Zadru, no odlukom Državnog sudbenog vijeća (DSV) 2018.godine premješten je na Općinski sud u Sesvetama.

Odluka je donesena nepunih mjesec dana od kada se sudac zbog zdravstvenih razloga sam povukao iz postupka kojeg je vodio protiv 31-godišnjeg Darka Kovačevića Daruvarcazbog teškog premlaćivanja 18-godišnje Zadranke

Jedini kandidat za predsjednika Trgovačkog suda u Zadru je dosadašnji predsjednik Tomislav Jurlina.

26. travanj 2024 15:52