StoryEditorOCM
4 kantunaPROJEKT ASIQ

Za Osnovnu školu Voštarnica osigurana oprema vrijedna više od milijun kuna!

Piše Božana Sviličić
25. rujna 2020. - 20:59
Zadar, 210920. Centar za odgoj, obrazovanje, rehabilitaciju i smjestaj osoba s posebnim potrebama Mocire od jeseni ce biti u funkciji.Jure Miskovic/Cropix

Čak 1.1 milijuna kuna vrijedna oprema iz europskog projekta “Asiq” osigurana je za Osnovnu školu Voštarnica čije je preseljenje u novu zgradu Centra za odgoj, obrazovanje, rehabilitaciju i smještaj osoba s posebnim potrebama “Mocire" u tijeku. Riječ je o opremi za senzornu integraciju, asistivne tehnologije, interaktivnim ekranima, stolcima i stajalicama za tjelesne invalide, digitalnim logopedskom setu i vibrofonu za logopedsku terapiju, te kombi vozilu za učenike koja će omogućiti da u radu s učenicima nove stručne metode rada i opremu i usavršimo postojeće.

- Vrijednost navedene opreme koja će se nabaviti iz projekta ASIQ iznosi 119.033,20 eura što je oko 896.021 kuna. Za trošak osoblja, edukacije stručnog kadra, informativne događaje u Zadru i još četiir grada te sve ostale troškove projekta proračunom je predviđeno 28.994,70 eura- navodi ravnateljica Osnovne škole Voštarnica prof. Irena Dukić.

Projekt ASIQ („Poboljšanje dostupnosti i pristupačnosti zdravstvenih i socijalnih usluga radi poboljšanja kvaliteta socijalne uključenosti za djecu i mlade sa smetnjama u razvoju) financira EU kroz Interreg IPA program prekogranične suradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014-2020.
Traje od 1. srpnja 2020. do 31. prosinca 2021. godine, a ukupna vrijednost mu je 575. 122,00 eura. Nositelj je gradska razvojna agencija Banja Luka, a partneri su, uz OŠ Voštarnica, JU „Centar Zaštiti me“ Banja Luka, JU „Centar za obrazovanje, vaspitanje i rehabilitaciju slušanja i govora“ Banja Luka, te JU „Resursni centar za djecu i mlade Podgorica“. Osnovni cilj projekta je poboljšanje dostupnosti i pristupačnosti zdravstvenih i socijalnih usluga djece i mladih s teškoćama u razvoju-navodi ravnateljica Osnovne škole Voštarnica koja je u srijedu sudjelovala na prvoj online Kick-off konferenciji u kada je projekt i predstavljen. Na konferenciji je bilo 54 sudionika od kojih 15 iz Zadra.

- Namjera nam je pomoću ovog projekta u većoj mjeri uključiti IKT u nastavu, za to nam služe tableti komunikatori i interaktivni ekrani iz projekta. Promjene smo stalno sami uvodili kako bi unaprijedili uslugu za naše učenike, ali nije bilo dovoljno brzo jer nedostajalo nam je financijskih resursa, prostor i oprema, dakle podrška izvana! Upravo projekti su jedan od vidova te podrške izvana. Temeljem analize postojećeg stanja odlučili smo se za promjene u smislu nabave opreme i nastavaka stručnog usavršavanja učitelja u svrhu primjene najučinkovitijih stručnih metoda rada s učenicima. Tri navedene partnerske ustanove iz ovog projekta su se usuglasile s nama oko istih ili sličnih potreba -navodi prof. Dukić.

Namjera je poboljšati odgojno-obrazovna postignuća, a posebno socijalne vještine učenika, a time i njihovu socijalnu uključenost u zajednicu.
- U velikoj smo transformaciji na bolje, u smislu dobivanja potrebnih fizičkih uvjeta rada i opreme, razvoja najučinkovitijih metoda rada s učenicima pa će 2020. i 2021. biti najuspješnije godine ikad dosad za Školu. Uvođenjem specifičnih stručnih metoda u dosadašnjem radu postigli smo da su učenici su postali smireni, zadovoljni i uspješni, smanjili su nepoželjna ponašanja, povećala su im se postignuća u odgojno-obrazovnim sadržajima, uspostavili su uspješnu komunikaciju i suradnju s učiteljima i drugim učenicima- zaključuje.

Objekt je inače u potpunosti završen. "Mocire" su prošle tehnički pregled i dobile uporabnu dozvolu. Konačno useljenje uslijedit će nakon što se okončaju postupci javne nabave za opremanje prostora Dječjeg vrtića „Latica” i Osnovne škole „Voštarnica”.

19. travanj 2024 15:54