StoryEditorOCM
4 kantunaHRVATSKE VODE POMAŽU ZADARSKOM VODOVODU

Za sanaciju gubitaka vode stiglo 8,7 milijuna, a projekt je težak 100 milijuna kuna - hoće li curenje "nestati" tek za 10 godina?!

28. svibnja 2018. - 23:45
donacija3-081117

Gubici u cjevovodima pod kontrolom zadarskog Vodovoda već se desetljećima ne spuštaju ispod 65 posto, po čemu je zadarsko komunalno poduzeće u samom vrhu u državi. Još prije četiri godine izrađen je projekt desetogodišnjeg smanjivanja gubitaka težak čak 100 milijuna kuna, a prije nekoliko dana direktor Vodovoda Tomo Matek potpisao je s predstavnicima Hrvatskih voda ugovor temeljem kojega će ove godine Vodovodu na raspolaganju biti osam milijuna i 750.000 kuna namijenjenih upravo smanjivanju gubitaka.

-Radi se o potpisivanju ugovora o sufinanciranju programa smanjivanja gubitaka u vodoopskrbnom sustavu Hrvatske. Od tih osam milijuna i 750 tisuća kuna, Hrvatske vode su osigurale 80 posto ili sedam milijuna kuna, dok će Vodovod iz svojih sredstava investirati milijun i 750 tisuća kuna. Planirano je da taj novac bude utrošen do kraja ove godine, a ako se u tome iz bilo kojeg razloga ne uspije, sredstva će biti prebačena za narednu godinu, objašnjava direktor Tomislav Matek.

-Znači li to da će, ovim tempom financiranja, za eliminaciju gubitaka biti potrebno svih deset godina?

-Ne, nadam se da će taj problem biti riješen prije isteka tog roka. Projektna dokumentacija postoji od 2014. godine i ovo je prva tranša sredstava namijenjenih za tu svrhu. Na nama je da sada u suradnji s Hrvatskim vodama izradimo natječajnu dokumentaciju i raspišemo javni natječaj za izbor izvođača radova. Vjerujem da će to biti obavljeno sljedećeg tjedna.

-Što ti radovi obuhvaćaju?

-Ovih blizu osam milijuna kuna namijenjeno je ispitivanju gubitaka u mreži, sanaciji kritičnih cjevovoda i izgradnji okana za ugrađivanje opreme za regulaciju tlakova i protoka vode na daljinsko upravljanje. Od sto milijuna sada dodijeljenih sredstava, zadarskom je Vodovodu dodijeljeno ponajviše sredstava, kaže Matek objašnjavajući kako će se u Vodovodovom Centru za nadzor smještenog na Bokanjcu u svakom trenutku moći vidjeti gdje voda curi i shodno tome intervenirati.

Nova oprema će dijelom biti instalirana u već postojeća okna, dok će za ostali dio opreme biti potrebno izgraditi nova okna. Vodovod je postavljanjem ovakve opreme kod "Peglice" i u Foši uspio smanjiti gubitke na Poluotoku za 40 litara u sekundi. Upravo je područje Poluotoka najkritičnije, što zbog starih cjevovoda, učestalih pucanja i razlika u tlaku, što zbog nemogućnosti da se središte grada odjednom raskopa i postave novi cjevovodi. Za to će, misli Matek, biti potrebno izraditi poseban veliki projekt u koordinaciji Vodovoda, Odvodnje, HEP-a, HT-a i svih zainteresiranih komunalnih službi kako bi se izbjeglo parcijalno prekopavanje povijesne jezgre.

Osim grada, u kritične cjevovode s velikim gubicima spadaju i područja Bibinja i Sukošana koji sa Zadrom i troše najviše vode, pa su i gubici veći. Ali, kako bi i uštede baš tu bile najveće, Matek najavljuje da će nova okna biti građena baš na području Zadra, Bibinja i Sukošana, te u općinama Vrsi, Privlaka i Gradu Nin čijim se područjem protežu stari cementni cjevovodi.

-Na čemu temeljim procjenu da je moguće i prije roka od deset godina eliminirati gubitke? Odmakle su aktivnosti na izgradnji nekoliko vodoopskrbnih aglomeracija, počevši od one za Privlaku, Nin i Vrsi, pa one Zadar-Petrčane, do aglomeracije Bibinje-Sukošan. Tempom igradnje tih cjevovoda bit će smanjivani i gubici u cijelom sustavu, zaključuje direktor Vodovoda Tomo Matek.

 

Otočne vodospreme su primeljene za sezonu

-I ove godine se očekuje sušno ljeto, ali Vodovod će turističku sezonu i špicu potrošnje vode dočekati spreman. Vodospreme po zadarskim otocima su pripremljene, proveli smo javni natječaj za vodonosca i sklopili ugovor s tvrtkom "Mediteran 2000". Na Poluotoku više ne očekujemo udare i padove tlaka, jer je punjenje vodonosca s rive prebačeno u luku u Gaženici, pa će i snabdijevanje središta grada biti normalizirano, kaže direktor Vodovoda Tomo Matek.

23. travanj 2024 13:11