StoryEditorOCM
4 kantuna2,5% PRORAČUNA

Za usvojena 24 amandmana potrošit će se skoro 20 milijuna kuna. Da bi jednima dali, vijećnici su morali drugima uzeti. Evo kome...

Piše Iva Ivanac
10. veljače 2022. - 21:23

Predloženim amandmanima za 2022. godinu, gradski su vijećnici izmijenili 2,5 posto proračuna Grada Zadra. Usvojena su 24 amandmana tako da će gotovo 20 milijuna kuna izvorno namijenjenih za jednu, po željama gradskih vijećnika biti preusmjereno u druge svrhe.

Točnije 19.924.000 kuna, a tko je među tim milijunima najviše profitirao, kome je uzeto da bi se drugome dalo i tko je zbog toga ostao bez izvora financiranja, saznajte u nastavku teksta.

Najveća politička grupacija u GV-u, HDZ, predala je samo jedan amandman: iznos od 5,5 milijuna kuna predviđen za kapitalnu pomoć ŠC Višnjik preusmjerili su na KK Zadar. Klub će tim novcem ”vratiti” dio duga prema ŠC Višnjik, a ŠC Višnjik će tako dobiti sredstva za izgradnju vrtića. Početkom godine dug kluba prema ŠC Višnjik iznosio je 14 milijuna kuna, a s obzirom da je već odrađeno 976 tisuća kuna radova na vrtiću, dug KK Zadar prema ŠC Višnjik se smanjio za gotovo milijun kuna.

image
Enio Meštrović
Luka Gerlanc/Cropix

Nezavisnoj listi Enija Meštrovića prihvaćena su četiri amandmana ukupne vrijednosti 2,5 milijuna kuna.

Kako bi osigurali božićnice za umirovljenike u iznosu od 600 tisuća kuna, Eniovci su preusmjerili sredstva namijenjena za održavanje Kneževe palače. Za drugi amandman, sufinanciranje troškova izvannastavnih i izvanškolskih aktivnosti djeci čiji su roditelji korisnici dječjeg doplatka, 400 tisuća kuna su također uzeli od Kneževe palače, 300 tisuća kuna od izgradnje optičke mreže te 300 tisuća kuna od planirane gradnje novih podzemnih spremnika za komunalni otpad.

Novih 200 tisuća kuna namijenjenih za pristupnu cestu u gospodarsku zonu Crno, Eniovi zastupnici su amandmanom preusmjerili za nastavak projektiranje ulica Jakova Šubića Cezana (50.000 kn), projektiranje javne površine uz ulicu Kažimira Zankija od Puta Bokanjca do Žmirića (50.000 kn) i projektiranje dvije javne garaže na Bilom brigu (100.000).

Dodatnih 700 tisuća kuna - 160 tisuća za program nezavisnih umjetnika te 540 tisuća kuna za kulturno-umjetničke manifestacije na otocima – uzeli su opet od održavanja Kneževe palače.

SDP-ovcima je prihvaćeno šest amandmana ukupne vrijednosti 4,45 milijuna kuna. Za poklon bon umirovljenicima u vrijednosti od 1,95 milijuna kuna "uzeto" je 200 tisuća kuna od rashoda za materijal i energiju za samoupravu, 250 tisuća kuna od rashoda samouprave za usluge, 200 tisuća kuna od materijalnih rashoda Ureda gradonačelnika te 300 tisuća kuna od informatizacije gradske uprave te milijun kuna od kapitalne pomoći za gradskog prijevoznika Liburnije.

Amandman za energetsku obnovu građanima težak 700 tisuća kuna crpio je sredstva iz materijalnih rashoda Ureda Grada u iznosu od 100 tisuća kuna, 400 tisuća kuna od kapitalne pomoći Liburniji te 200 tisuća kuna od rashoda za usluge samouprave.

Za pomoć djeci u riziku od siromaštva esdepeovci su namijenili pola milijuna kuna koje su osigurali iz materijalnih rashoda ureda gradonačelnika (150 tisuća kuna), Kneževe palče (300 tisuća kuna) te od rashoda za materijal i energiju samouprave (50 tisuća kuna). Da bi poticali razvoj otoka za 500 tisuća kuna, SDP je uzeo sredstva od kapitalnu pomoć Liburniji (300 tisuća kuna) i od Providurove palače (200 tisuća kuna).

Amandman za potporu tradicijskim obrtima u iznosu od 100 tisuća kuna i potpore malim gospodarstvenicima u iznosu od 250 tisuća kuna financirat će se iz redovnog održavanja poslovnih i stambenih prostora, dok su 450 tisuća kuna za izgradnju javne garaže na Ravnicama, osigurali od sredstava za ceste unutar gradskog odjela za graditeljstvo.

image
Ante Rubeša, vijećnik Akcije mladih
 
Jure Miskovic/Cropix

Akcija mladih je najviše profitirala kada su u pitanju amandmani. Njima je gradonačelnik prihvatio četiri prijedloga, a vijeće ih je izglasalo još devet. Ukupno 13 prihvaćenih amandmana Akcije mladih koštat će oko 7,5 milijuna kuna.

Za jednokratnu pomoć za dugotrajno nezaposlene u visini 300 tisuća kuna Akcija mladih je uzela sredstva namijenjena koncertnoj sezoni, a za podmirivanje troškova električne energije i ogrjeva u iznosu od 50 tisuća kuna izvor financiranja su manifestacije u kulturi. Za stambeni kontejner za žene beskućnike, za naknade udomiteljskoj obitelji te za školovanje korisnika Doma za odgoj djece i mladeži, iznosu od 97 tisuća kuna osiguran je sa stavke informatizacije u gospodarstvu, dok je 320 tisuća kuna za sufinanciranje dadilja također biti oduzeto Kneževoj palači. Autobusne karte učenicima srednjih škola sufinancirat će se od materijalnih rashoda odjela za financije u iznosu od 750 tisuća kuna, dok će 240 tisuća kuna za stipendije učenicima i studentima biti osigurano iz sredstava za Kneževu palače (120 tisuća kuna) te za opremanje Providurove palače (120 tisuća kuna).

Amandman od 400 tisuća kuna za božićnice umirovljenicima, dolazi od „informatizacije gospodarstva”, a sredstva za polivalentnu dvoranu (dokumentacija) u iznosu od 200 tisuća kuna namirena su iz održavanja javne rasvjete.

Poboljšanje kvalitete života osobama s invaliditetom kojima je osobna invalidnina jedini prihod stižu iz materijalnih rashoda Ureda gradonačelnika u iznosu od 180 tisuća kuna, dok će se sportski klubovi financirati sa 137 tisuća kuna, a izvor financiranja za ovu stavku dolazi iz održavanja sportske infrastrukture.

Projektiranje proširenja OŠ Šimuna Kožičića Benje u iznosu od 300 tisuća kuna financirat će se iz stavke informatizacija kod gospodarstva.

Za rekonstrukciju istočnog dijela bazena Kolovare (300.000 kn), zamjenu podloge na teniskom terenu u Diklu (200.000 kn), završetak izgradnje sportskog igrališta Brodarica (350.000 kn), izmještanje reflektora i izgradnju tribina na igralištu Bili brig (350.000) te izgradnju sportskog igrališta na Sinjoretovu (300.000) posegnut će se u stavku „ceste u graditeljstvu”.

Najveći amandman u iznosu od tri milijuna kuna koji je namijenjen za izgradnju stanova za mlade svoje je financiranje osigurao sa tri mjesta: ceste kod graditeljstva (1,5 milijuna kuna), održavanje opreme (700 tisuća kuna) i „površina na kojima nije dozvoljen promet vozilima” iz odjela za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša (800 tisuća kuna).

Na prvi pogled, najveću cijenu amandmana platili su gradski uredi (komunalije, graditeljstvo, ured Grada i Ured gradonačelnika), Kneževa palača i Liburnija.

Amandmani su prošli, sredstva su osigurana, još samo da građani zbog toga budu zadovoljni.

17. travanj 2024 10:12