StoryEditorOCM
4 kantunaFOTO: OBUSTAVLJAJU SE SVI RADOVI U GRADU

Zadar dobio važnu transverzalu – od Groblja do Žmirića kroz kilometar nove prometnice i moderno raskrižje!

Piše M. Kalajžić
30. svibnja 2018. - 16:50
melada1-300518

Gradonačelnik Grada Zadra Branko Dukić otvorio je u srijedu rekonstruirano raskrižje ulica Benka Benkovića, Put Bokanjca i Put Nina. Gradonačelnik je obišao i radove na uređenju buduće tržnice na Meladi, te se potom obratio novinarima:

- Čestitao bih građanima na strpljenju za sve ovo što smo radili do sada po gradu, za dan dva sve ćemo zahvate obustaviti i promet će se normalno odvijati. Sad smo na križanju kojim smo dobili jednu novu transverzalu od Gradskog groblja do Žmirića prema Ninu, čime ćemo poboljšati prometovanje gradom Zadrom. Jedina stvar koju smo ovdje maknuli bila je tržnica, ali nju ćemo premjestiti pedesetak metara više i ona se radi, vjerujem da će građani ovoga kvarta biti zadovoljni i da će uživati u ovom dijelu grada.

Čestitao bih izvođačima koji su ovaj projekt izvršili prije roka, a zahvalio bih i mojim pročelnicima, posebno Darku Kasapu koji je uvijek vodio brigu da ovaj dio posla, s obzirom da znamo da su građani osjetljivi na prometne probleme, bude na vrijeme gotov. Tržnica će biti otvorena na jesen jer je potrebno u blizini proširiti postojeći parking, nakon čega ćemo dobiti legalnu tržnicu, ali i polivalentni prostor za razna događanja umjesto divlje pijace kakva je do sada postojala – kazao je Dukić dodajući da se oko križanja Žmirići pregovara s Hrvatskim cestama jer se radi o prometnoj crnoj točki na kojoj se stvaraju velike gužve.

- Dobili smo kilometar nove prometnice sa pristupnim putevima i novo semaforizirano raskrižje kojim je moguće upravljati u budućem inteligentnom transportnom sustavu za koji se pripremamo. Ovo je zbilja sad jedna nova važna prometna transverzala koja spaja istog i zapad našega grada. Ostaje nam u konačnici preostala transverzala - obilaznica Hrvatskog sabora koja je u županijskom i gradskom planu za preuređenje i to je budućnost prometovanja grada Zadra. Improvizirani kružni tok na Meladi građani su prihvatili i on će doživjeti rekonstrukciju kad bude vremenski bilo moguće. Uvijek u rekonstrukcijama cesta vodimo računa o velikom projektu koji se sprema, a to je izgradnja sustava odvodnje u 300 ulica, tako da to ide paralelno.

Očekuje se danas i puštanje ulice u Jazinama na Liburnskoj obali čime staju radovi do jeseni i mi smo spremni za prihvat svih gostiju koji dolaze u Zadar. Tijekom ljetne sezone počet ćemo na nekoliko lokalnih cesta s izgradnjom kanalizacije, Nikole Tesle, Šižgoričeva ulica za koju se potpisuje ugovor, u Riječkoj ulici, te Ulici Put Stanova koja će se na jesen rekonstruirati – rekao je pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo Darko Kasap.

 

Prije roka
Radovi na križanju Benka Benkovića s Putem Bokanjca i Putem Nina započeli su koncem listopada prošle godine. Predviđeni rok trajanja radova bio je 30. lipnja ove godine, a radovi su dovršeni mjesec dana prije ugovorenog roka. Radove vrijedne 6,5 milijuna kuna izvodila je tvrtka Vodoinstalacija, a nadzor je provela tvrtka Gin d.o.o.. Nova gradska prometnica ulicama B. Benkovića, Domovinskog rata, H. Ćustića, Petra Skoka i Marina Getaldića omogućuje bolju protočnost prometa i čini jednu od četiri cestovne transverzale grada Zadra. U sklopu projekta rekonstruirana je i nadograđena sva prateća komunalna infrastruktura – odvodnja, nogostupi, javna rasvjeta, te vodovodna mreža. U sklopu rekonstrukcije izgrađena je i sekundarna kanalizacijska mreža u dvije ulice – Fra Luje Marune i Nikole Strmića.

 

Buduća tržnice na Meladi
U tijeku je provedba projekta preseljenja tržnice na Meladi na novu lokaciju uz križanje Puta Bokanjca s Ulicom Franje Petrića. Na površini od 700 metara kvadratnih bit će uređena suvremena tržnica kapaciteta 25 prodajnih mjesta sa svom opremom – skladišnim prostorom, sanitarnim čvorovima, parkiralištem za iskrcaj robe. Prostor tržnice je projektiran kao višenamjenski kvartovski trg koji će se moći koristiti u poslijepodnevnim i večernjim satima za različita javna događanja. Cijena projekta je 490.000 kuna, a izvođač je tvrtka Stipčević d.o.o.
30. travanj 2024 06:54