StoryEditorOCM
4 kantunaPRATE TRENDOVE

Zadarska Čistoća u 2022. ulazi s planom podjele novih spremnika od 240 litara za privatna kućanstva: svaka kuća dobit će svoju zelenu kantu!

Piše M. Magaš/promo
28. prosinca 2021. - 10:58

Unatoč izazovnim vremenima, u zadarskoj Čistoći kontinuirano prate trendove. Tako u 2022. godinu ulaze s planom podjele novih spremnika za reciklabilni otpad od 240 litara za privatna kućanstva. Svaka kuća dobiti će svoj spremnik pa će svim korisnicima usluge biti omogućeno pravilno odlaganje reciklabilnog otpada u blizini njihovih domova.

Kako nam je pojasnio tehnički direktor Čistoće, Pere Zubčić, do sada su postavljeni spremnici od 1100 litara pored stambenih zgrada, odnosno zajedničkih kućanstava. Navedeni spremnici s narančastim poklopcem namijenjeni su za odlaganje otpadne plastike, otpadnog metala, otpadnog papira, otpadnog stakla i drugih vrsta namijenjenih recikliranju (npr. otpadni tekstil).

- Zeleni otoci koji su dostupni svima odlaze u prošlost jer su bili poziv za nelegalna odlaganja svega i svačega. U ovom slučaju naši će sugrađani dobiti spremnik s kojim će na raspolaganju imati dupli volumen u kući. Što se više korisne sirovine budu odvajale, to će manje biti miješanog komunalnog otpada u zelenoj kanti. Samim time imat će manju potrebu iznositi tu kantu za pražnjenje, a uzročno posljedična veza je da će imati manje račune ukoliko budu odvajali – istaknuo je Zubčić.

image
Pere Zubčić
Arhiva

Početkom godine slijedi podjela oko 20 tisuća navedenih spremnika na adrese, za što će djelatnicima Čistoće biti potrebna dva mjeseca.

- Iskoristit ćemo sve svoje resurse da to podijelimo čim prije. Svi su spremnici čipirani, a uskoro će se i naša vozila nadograditi: imat će sustav za praćenje i evidenciju spremnika kad se prazni. Čim posložimo sve tehničke stvari, bit ćemo spremni zaokružiti cjelokupnu priču jer će korisnici direktno na računima osjetiti kad su se primjereno ponašali, a kad ne – jasan je Zubčić.

Naglašava kako je iznimno važno da spremnik za reciklabilni otpad bude pravilno napunjen.

- Što sve ide u takve spremnike? Sve sekundarne sirovine koje se mogu oporabiti. Znači papir, plastika, tekstil, željezo, lim... sve frakcije koje se obradom ponovo mogu upotrijebiti, a mogu se iz kućne upotrebe odložiti u naše spremnike. Nije ništa komplicirano, a svima će biti od izuzetne važnosti – pojašnjava Zubčić te dodaje kako priči o ulaganju u čistiji grad i mijenjanju navika sugrađana tu nije kraj.

image
narančasti spremnici za reciklabilni otpad zajedničkih kućanstava
Čistoća Zadar

- U suradnji s Gradom Zadrom uskoro pokrećemo veliki projekt: izgradnju sortirnice. Time bismo zaokružili ovaj sustav koji može funkcionirati jedino ukoliko je cjelokupan. Financijski će nam pomoći Fond za zaštitu okoliša te se nadamo da će se sve uskoro realizirati – nagovijestio je Zubčić i spomenuo neizostavni Centar za gospodarenje otpadom u Biljanama Donjim koji će donjeti najveće promjene u skoroj budućnosti.

Kako bi priča s kućnim spremnicima protekla u najboljem redu, Zubčić naglašava kako imaju odličnu platformu za informiranje građana, a to su – računi.

- Kad pošaljemo račune, uvijek uz njih stavimo i informacije koje su važne i za koje mislimo da bi mogle utjecati na daljnje ponašanje korisnika. Naravno, tu su i naši djelatnici koji su s godinama postali prepoznatljivi pa će i oni biti kanal informiranja za nove reciklabilne spremnike – rekao je.

No istina je da zadarska Čistoća već godinama ulaže puno sredstava i truda u edukaciju Zadrana, krenuvši od najmlađih.

- Kad smo krenuli s našim edukativnim akcijama, djeca koja su tada bila vrtićke dobi danas su mladi ljudi za koje vjerujem da se ponašaju odgovornije i savjesnije prema okolišu. Svjesni smo da u ovom poslu ništa ne dolazi preko noći, već da trebaju godine kako bi se neke stvari promijenile. Zato se trudimo dati sve od sebe, što mnogi prepoznaju. Pohvale građana puno nam znače, to nam daje vjetar u leđa, odnosno dodatni poticaj u daljnjem postizanju ciljeva i boljih rezultata. Zato vjerujem da nam dobro ide i da smo na pravom putu – iskren je Zubčić.

Dotaknuo se i glomaznog opada koji im uvijek stvara velike probleme.

image
glomazni otpad Čistoća rješava po pozivu - besplatno odvozi dva kubika!
Zadarska Čistoća

- Ono što nas najviše muči su divlja odlagališta kojima pokušavamo stati na kraj. Ali moram priznati da nije lako. Pojedinci valjda misle da će proći jeftinije ako bace madrac ili wc školjku u prirodu i da to tada više nije njihov problem. Zato želim podsjetiti na uslugu koju pružamo, a to je besplatan odvoz dva kubika glomaznog otpada po kućanstvu jednom godišnje! Pozivom našoj tehničkoj službi ili popunjavanjem obrasca na našoj web stranici dobije se termin, dogovori mjesto odlaganja i odloženi glomazni otpad tada bude i odvezen. Veliki problem su poduzetnici koji, unatoč tome što im je pravilno zbrinjavanje omogućeno na odlagalištu otpada Diklo, višak materijala i dalje bacaju u prirodu. To su stavke koje su unaprijed plaćene ugovorom pri izgradnji ili rekonstrukciji kuće odnosno zgrade, tako da za to jednostavno nema opravdanja... Zato je važno pričati o tome i osvijestiti ljude da reagiraju  ako uoče nepravilno odlaganje ili pak pronađu divlje odlagalište. U tom se slučaju slobodno mogu javiti i nama – zaključuje Zubčić. 

Zadarski je Poluotok pak posebna priča za Čistoću Zadar. Uske ulice i veliki protok ljudi, samo su neke od stavki koje djelatnici moraju uzeti u obzir kad čiste staru gradsku jezgru.

- Mnogi ne znaju da mi imamo nekoliko razina usluga na Poluotoku. Osnovna je prikupljanje miješanog komunalnog otpada koja se odvija do pet puta dnevno. Ono što moramo paziti je da naše usluge organiziramo kad nisu najveće gužve. Ponta je da budemo prisutni, ali i da ostanemo neprimjetni, koliko je to moguće. Posebna uslugu koju obavljamo je odvojeno prikupljanje otpadnog papira jer se na Poluotoku i dalje nalazi i veliki broj uslužnih djelatnosti, kao i mnogi poslovni prostori koji troše dosta papira. Osim toga, usisavamo, peremo, poliramo kamen, skidamo žvake... Zaista nema što ne radimo da grad blista! To su prepoznali i naši kolege iz drugih dalmatinskih, ali i istarskih gradova, te su kod nas došli na edukaciju o čišćenju starih gradskih jezgri. Također, počeli smo graditi i prsten podzemnih spremnika koji će u skoroj budućnosti donijeti posebnu vizuru gradu gdje više nećete vidjeti galebove kako kopaju po smeću, već pravu dalmatinsku sliku, kakva bi i trebala biti – zaključio je.

25. travanj 2024 00:04