StoryEditorOCM
4 kantunaSLIJEDE IM KAZNE

Zadarska policija od petka zatekla tri osobe u kršenju pravila karantene! 

Piše Božana Sviličić
16. ožujka 2020. - 13:33

/Zadarska policija je od petka, 13. ožujka do 22 sata u nedjelju, 15. ožujka, uhvatila tri osobe u kršenju pravila karantene. Riječ je o osobama koje nisu zaražene ali dolaze iz zaraženih područja, te su obavezne podvrgnuti se 14-dnevnom zdravstvenom nadzoru u organiziranoj karanteni.

- Pazeći na mjere samozaštite, policija je postupila po dojavi nakon čega je o svemu obaviješten Državni inspektorat koji je nadalje postupao sukladno propisima i prekršaju – rekla je Ivana Grbin, glasnogovornica zadarske policije iz koje mole građane da se pridržavaju zaštitnih mjera kako bi sačuvali sebe i druge u zajednici.

Osobe koje dolaze iz zaraženih područja obvezne su podvrgnuti se 14-dnevnom zdravstvenom nadzoru u kućnoj karanteni/samoizolaciji. Strani građani, koji nemaju mjesto stalnog boravka u Hrvatskoj, moraju imati dokaz o osiguranom  smještaju u Hrvatskoj tijekom 14-dnevne samoizolacije. Ako borave u Hrvatskoj kraće vrijeme, mogu napustiti Hrvatsku prije isteka 14 dana ako su zdrave.

Hrvatski građani koji dolaze iz tih zemalja obvezni su na 14-dnevni zdravstveni nadzor u kućnoj karanteni/samoizolaciji, tj. ne mogu napustiti Hrvatsku do isteka 14-dnevnog zdravstvenog nadzora.

Područjima s najvišim rizikom, zbog raširene transmisije bolesti u populaciji, smatraju se sljedeće države/regije/pokrajine (kategorija 1): Kineska provincija Hubei, uključujući grad Wuhan, Italija, Okrug Heinsberg u njemačkoj saveznoj državi Nordrhein-Westfaler, Južnokorejski grad Daegu i provincija Cheongdo, Iran

U Hrvatskoj je do sada zabilježeno 56 oboljela osoba sa COVID-19 bolesti, od kojih je ukupno 10 oboljelih osoba u Primorsko goranskoj, 13 u Gradu Zagrebu, 4 u Varaždinskoj, 6 u Istarskoj,2 u Sisačko –moslavačkoj, 3 u Zagrebačkoj županiji. Od ukupno 48 oboljelih34 građana se zarazilo u inozemstvu (Italija, Njemačka, Austrija, Švicarska, Francuska, Rumunjska, Španjolska), a ostali su njihovi bliski i uglavnom obiteljski kontakti. Troje oboljelih se oporavilo.

Od ostalih zemalja svijeta ( podatci za 15.3.) ističemo broj oboljelih u Kini (80 995), Južnoj Koreji (8 162), Iranu (12729), Japanu (780), Malezija (238), Singapuru (214) i Bahreinu (211). (podaci za dan 15.3.2020.)

 

24. travanj 2024 15:20