StoryEditorOCM
4 kantunaPAO KAPITALAC

Zadarska policija uhitila Samida Osmanovića (65): švercom duhana oštetio državu za 85 mili. kuna. ‘Hrvatskim generalima morao sam dati 3 mili. eura‘! 

Piše Ivica Nevešćanin
18. veljače 2020. - 14:00

Zadarska policija u ponedjeljak je privela Samida Osmanovića (65) iz Slovenije zbog sumnje da je počinio niz kaznenih djela iz oblasti gospodarskog kriminala kojima je oštetio državni proračun RH za više od 84,5 milijuna kuna.

Osmanović je osumnjičen da je kao direktor i vlasnik tvrtke Vanon iz Mandra na otoku Pagu, tijekom 2017. godine uvezao u Hrvatsku iz zemalja EU, a potom izvezao u Nizozemsku, Irsku, BiH i neke druge zemlje, 111.672 kilograma duhanske sirovine na koju nije platio carinske trošarine u visini 67 milijuna kuna, PDV u visini 17 milijuna kuna te preko 190 tisuća kuna poreza na dobit. Osim duhanske sirovine, Osmanović je trgovao i s nekim prehrambenim proizvodima koje također nije evidentirao u poslovnim knjigama niti ih je iskazao u mjesečnim prijavama, čime je zakinuo državu za dodatnih 90 tisuća kuna na ime PDV-a.

Akciju Odjela gospodarskog kriminaliteta i korupcije zadarske policije vođena je u suradnji sa ispostavama carinske i porezne uprave u Zadru te Općinskim državnim odvjetništvom. Prošlog tjedna policija je za Osmanovićem raspisala tjeralicu, a nakon što je u ponedjeljka oko 13 sati pokušao iz Slovenije ući u Hrvatsku, uhićen je na graničnom prijelazu Macelj i priveden pritvorskom nadzorniku u Zadru. Tu je ispitan kod općinskog državnog odvjetnika, a nakon toga će biti saslušan i na istražnom ročištu istražnog suca Županijskog suda u Zadru.

Osmanović je prijavljen za utaju poreza ili carine, krivotvorenje službene ili poslovne isprave te povredu obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga. Sumnja se da je tim djelima Osmanović protupravno prisvojio više od 84,5 milijuna kuna.

Osim Osmanovića nitko drugi nije obuhvaćen kaznenom prijavom. Bio je jedini zaposlenik svoje tvrtke u Mandrama koju ima više od 12 godina. Osmanović je rođen u BiH, ali se tog državljanstva odrekao kako bi ostao u istražnom zatvoru u Sloveniji gdje se protiv njega vodi kazneni postupak za slična kaznena djela. Osmanović u Hrvatskoj ima pravomoćnu optužnicu USKOK-a također za djela gospodarskog kriminala, iz razdoblja prije 2017. godine. Tvrtke s kojima je poslovao u duhanskom biznisu, na području Nizozemske, Irske, BiH, policija smatra povezanim s tvrtkom Vanon, ali u ovom slučaju nisu pod istragom.

Voditelj zadarske podružnice Carine Ivica Knez rekao je da je Osmanović kupovao i izvozio duhansku sirovinu iako njegova tvrtka nije registrirana u carinskoj upravi za trgovinu duhanskim proizvodima. Tijekom 2017. Osmanović je obavio 11 ili 12 sumnjivih kupoprodaja u kojima je duhan prodao drugim trgovačkim društvima, i to tri puta u Nizozemskoj, jednom u BiH, jednom u Irskoj, dok ostale transakcije nisu pouzdano utvrđene. Policija i carina su sumnje u Osmanovićeve kriminalne aktivnosti dobili 2018. godine iz otkrivene poslovne dokumentacije njegove tvrtke, a švercana duhanska sirovina nije zaplijenjena, niti je pronađen novac za koji za zakinut državni proračun.

Prema pisanju ljubljanskog Dnevnika, Samid Osmanović zvani Braco, rodom iz Srebrenika, vlasnik je nekoliko kompanija u Sloveniji, Hrvatskoj i BiH, i svugdje ga traže istražni organi ili mu se sudi zbog niza kaznenih djela gospodarskog kriminala u kojima je države i tvrtke oštetio za više od 120 milijuna eura.

Tužilaštvo u Mariboru tereti Osmanovića i njegovog poslovnog partnera Danila Goričana na zloupotrebu položaja i povjerenja, čime je preduzeće Dom-Smreka oštećeno za više od 20 milijuna eura. Naime, Osmanovićeva tvrtka OS Metal je početkom 2009. godine kupila 8,6 ha velikog pašnjaka u hrvatskoj Orubici za 110.200 eura, kojeg je potom prodao kompaniji Dom-Smreka za 20,5 milijuna eura. Dom-Smreka je zemljište založilo kod banke LHB Frankfurt (članici NLB grupe) za kredit od 10,5 milijuna eura, ali kredit nije otplaćen te su završili u stečaju. Kada je stečajni upravitelj procijenio stvarnu vrijednost nekretnine 2013. zatražio je kazneni progon Osmanovića i Goričana i od njih zahtijeva vraćanje više od 20 milijuna eura za preplaćeno zemljište.

Osmanović je na suđenju 2014. tvrdio da je nevin i da mu je kupovinu pašnjaka predložio slovensko-bosanski poduzetnik Borut Rataj koji je NLB-u ostao dužan 80 milijuna eura. Priznao je da je zemljište platio 110.000 eura, ali je nekim hrvatskim generalima morao u gotovini isplatiti tri milijuna eura. Njihova imena na suđenju nije otkrio.

Kao bivši vlasnik Oil Metal Company Osmanović je u Sloveniji ostao dužan čak 89 milijuna eura duga bankama, državi i dobavljačima. Prema pisanju slovenskih medija prije dvije godine, Naftna metalna kompanija i njen bivši vlasnik, Osmanović uključeni su u niz kontroverznih transakcija, a postupci protiv njega propadaju na slovenskim sudovima kao na pokretnoj traci, a štetu prouzročenu dugovima u velikoj su mjeri pokrili porezni obveznici.

19. travanj 2024 00:18