StoryEditorOCM
4 kantunaJE LI OVO KRAJ KRIZE

Zadarska zračna luka špicu sezone završava s prometom iznad svih očekivanja. Neke brojke bolje su nego rekordne 2019. godine!

Piše AVŠ
30. kolovoza 2021. - 15:18

Iako se još u lipnju činilo kako je pred zadarskom zračnom lukom nova krizna godina, podaci o prometu na kraju kolovoza govore sasvim suprotno: pandemiji unatoč, ljeto 2021. godine bit će jedna od najuspješnijih sezona do sada, u nekim segmentima prometa “jača” čak i od rekordne 2019.

U srpnju je kroz Zračnu luku Zadar prevezno 118.067 putnika, što je 250 % više u odnosu na lani, dok je, gledamo u odnosu na 2019. godinu, to bilo na razini 81% prometa. Broj zrakoplova bio je rekordan, pa je tako u srpnju opsluženo ukupno 1084 zrakoplova, što je najveći broj u jednom mjesecu ikad, više čak i od lanjskog kolovoza kada je ta brojka iznosila 1024 zrakoplova.

Što se tiče kolovoza ove godine, promet je još bolji nego u srpnju. Od 01. do 27. kolovoza prevezeno je ukupno 140.000 putnika, što bi, nastavi li se isti trend, do kraja mjeseca moglo bilo na razini rekordnog kolovoza 2019. kada je registrirano 153. 675 putnika.

- Istina, sa strepnjom smo dočekali ovogodišnju turističku sezonu čiji su početak obilježila višekratna odgađanja otvaranja europskih zemalja. No, možemo reći kako je promet od druge polovice srpnja iznenađujuće rastao te pokazao kako je zanimanje stanovnika EU za normalizaciju putovanja iznad svih očekivanja. Tome svjedoče i rekordne brojke u broju putnika u kolovozu. Iako su poslovne aktivnosti iz prve polovice ove godine izostale gotovo u cijelosti, očekujemo da ćemo s ovogodišnjim poslovnim rezultatima osigurati ostvarenje daljnjih razvojnih planova Zračne luke Zadar koji su bili usporeni uslijed pandemije- kaže direktor zadarskog aerodroma Josip Klišmanić.

A dobar trend će se, po svemu sudeći, nastaviti i sa završetkom špice sezone. Naime, prema zračnoj luci na Zemuniku na redovnim linijama trenutačno leti 16 kompanija i to prema 60 europskih destinacija. Samo u kolovozu, tjedno je u prosjeku bilo čak 150 letova, od čega 88 Ryanaira, 22 Croatie Airlinesa, devet easyJeta te po sedam Lufthanse i Austriana.

Unatoč najavama kako će pojedine kompanije s prvim danima rujna reducirati broj letova, na Zemuniku doznajemo kako se to nije dogodilo te kako otkazivanja linija nije bilo. Također, nije točna ni informacija kako je easyjet, treći po zastupljenosti avio prijevoznik na Zemuniku, zbog novog vala pandemije otkazivao linije. Zadnji njihov let prema Zadru je 05. rujna za Amsterdam, kao što je ranije i bilo planirano prema redu letenja.

26. travanj 2024 22:04