StoryEditorOCM
4 kantunaSEDMA U HRVATSKOJ

Zadarska županija dobiva telemedicinu, a stanovnici udaljeljenih krajeva bržu i dostupniju zdravstvenu uslugu. Evo kako će funkcionirati u praksi...

Piše Ana Vučetić Škrbić
20. travnja 2021. - 14:18

Zadarska županija bit će sedma u Hrvatskoj u kojoj će biti uvedene telemedicinske usluge, projekt kojim će zdravstvena skrb postati dostupnije pacijentima koji žive daleko izvan urbanih središta i velikih bolnica. Dio je to velikog Vladinog projekta  “Health net” ili zdravstvena mreža, u koji je do sada uključeno 156 zdravstvenih ustanova.  U Zadarskoj županiji telemedicinske centre za sada imaju Opća bolnica Zadar i Specijalna bolnica za ortopediju Biograd, a ovaj projekt bi trebao spojiti sve ispostave domova zdravlja kako bi telekardiološke usluge mogli dobiti pacijenti u udaljenim krajevima, bez dolaska u bolnicu. Ispostave će dobiti nove, potrebne uređaje, a na taj način se smanjuju i liste čekanja u bolnicama.

- Županijski ured za zdravstvo, koji najbolje poznaje situaciju na svom području, izradit će mrežu ustanova koje će se uključiti u ovaj projekt, a Hrvatski zavod za hitnu medicinu, u sklopu kojega je telemedicina, to će provesti. Očekujemo kako bi rok za to trebao biti oko tri mjeseca- kazala je dr. Maja Grba- Bujević koja je u utorak u Zadru o tome razgovarala sa županom Božidarom Longinom i vodećim ljudima zdravstvenih ustanova. 

Kako to funkcionira u praksi? Na uslugu 24-satnog holtera, jedne od najčešće traženih pretraga, u hrvatskim se bolnicama čeka u prosjeku od dva do tri mjeseca. Takav uređaj postavlja se u telemedicinskom centru u nekom udaljenom mjestu, primjerice Gračacu. Pacijentu se tamo priključuje uređaj koji skida nakon 24 sata, patronažna sestra nalaz pošalje u zadarsku bolnicu gdje je postavljen softwerski dio. Specijalista ga očita i vrati natrag nalaz njegovom doktoru, gdje ga pacijent preuzima. Nema putovanja u bolnicu u Zadar, smanjuje se lista čekanja, nema opterećivanja bolničkog sektora već se usluga dobiva doslovno na kućnom pragu. Smisao svega je  pacijentima približiti svaku moguću medicinsku uslugu i pretrage umjesto da po nju moraju odlaziti u sekundarne centre.   

- Već smo prijavili projekte telekardiologije i teleradiologije zato što ovo, što smo započeli, želimo nastaviti kroz virtualne ambulante. Specijalist će biti u bolnici, a s druge strane pacijent i educirana sestra koja će provoditi pregled pod njegovim nadzorom. Na udaljenim lokacijama poput zadarskih otoka, gdje ne mogu biti specijalisti za 30-ak stanovnika, ovakvo rješenje nije samo važno nego i nužno- kazala je Grba-Bujević. 

22. travanj 2024 19:00