StoryEditorOCM
4 kantunaSTROGA PROCEDURA

Zadarska županija iduće godine dobiva moderno sklonište za životinje vrijedno gotovo dva milijuna eura

Piše Promo
6. svibnja 2023. - 21:34

Zadarska županija iduće će godine dobiti moderno sklonište za životinje, potvrdio nam je Daniel Segarić, županijski pročelnik za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove.

Naime, Zadarska županija je objavila nacrt dokumentacije o nabavi i troškovnika za buduće sklonište za životinje, koje će se graditi na granici Bokanjca i Briševa. Prema sadašnjoj procjeni, gradnja azila koštat će 1,89 milijuna eura bez PDV-a, a prava cijena znat će se nakon provedenog postupka javne nabave, nakon čega će Zadarska županija morati zaokružiti financijsku konstrukciju. Kada se novac osigura i potpiše ugovor s izvođačem, projekt će biti brzo dovršen, jer je rok gradnje devet mjeseci.

Postupak bio dug

– Prošlo je više od deset godina od prve ideje, tada pod pokroviteljstvom Grada Zadra, do danas, te smo napokon nadomak realizacije skloništa za napuštene životinje. Prije pet godina Županija je preuzela obvezu njegova podizanja, izradila je sve potrebne studije, prostornu dokumentaciju, a od države je dobila i zemljište. Sada kada imamo i građevinsku dozvolu, nalazimo se na počeku realizacije – kaže pročelnik Segarić, podsjećajući na dugu i strogu proceduru koju je potrebno zadovoljiti kod izrade ovakvih objekata.

Aktivnosti oko gradnje skloništa traju već nekoliko godina, otkad je projekt predstavljen javnosti, a država prenijela vlasništvo nad zemljištem na Zadarsku županiju. Nakon toga je trebalo dobiti suglasnosti jedinica lokalne samouprave, a zatim napraviti i pristupnu cestu.

– Postupak je bio dug i zahtjevan, sam objekt nije jeftin, ali tako i treba biti, ako želimo kao civilizirano društvo trajno riješiti jedan važan problem. Sada je pred nama proces javne nabave za izvođača radova, ako ne bude većih problema, odnosno žalbi, kroz tri mjeseca ćemo dobiti nositelja posla, a sami radovi potrajat će oko godinu dana. Dakle, negdje u drugoj polovici iduće godine azil bi mogao primiti prve korisnike – optimističan je Daniel Segarić.

Građevna čestica na kojoj će se graditi zgrada skloništa za životinje površine je oko 47 tisuća metara četvornih. Uz prizemnicu površine 674 kvadrata planira se uređenje ozelenjenog dijela čestice na 35 tisuća m2.

Zgrada skloništa za životinje sastoji se od zatvorenih i otvorenih prostorija i prostora za smještaj životinja i rad osoblja, te povremeni dolazak volontera i vanjskih korisnika. U zgradi skloništa za životinje omogućen je smještaj pasa i mačaka te rad zaposlenika.

Na sjeveroistočnom dijelu zgrade nalazit će se ulazno dvorište u sklopu kojeg će biti spremnik za vodu s prostorijom za pumpu, agregat za struju i tankvana. Na toj strani bit će prostorija za smještaj životinja – prijem novih pasa, prostorija za pripremu i raspodjelu hrane i prostor za skladištenje hrane, prostorija za rad veterinara, za odlaganje lešina s hladnjakom, sanitarni čvor...

Azil će imati odijeljen prostor za karantenu, zaprimanje malih pasa, ženki s mladunčadi i mačaka, od prostora za odrasle pse. Poseban dio namijenjen je za smještaj opasnih pasa s dvorištem za slobodno kretanje i socijalizaciju životinja, ali i sigurnosnim prostorom kako bi se omogućio siguran pristup opasnim životinjama i onemogućio njihov eventualni bijeg prilikom njege. Prostor za slobodno kretanje i socijalizaciju životinja s udomiteljima i volonterima će se zazeleniti travom i sadnjom odgovarajućih stabala.

‘Zadarske šapice‘

Nakon godina u kojima se znalo događati da Zadarska županija nema ni jedan uređen azil za napuštene životinje, za nekoliko godina mogli bismo imati tri azila: novi na Bokanjcu, Sklonište za životinje u Privlaci i azil na Žmirićima, za koji je nedavno udruga "Zadarske šapice" dobila dozvolu. Ipak, s obzirom na kapacitet budućeg skloništa, kao i činjenicu da se na mjestu sadašnjega gradskog azila planira graditi prometna infrastruktura, za očekivati je dogovor oko ujedinjenja aktivnosti oko skrbi za napuštene životinje.

27. travanj 2024 22:37