StoryEditorOCM
4 kantunaBEZ ODGODE

Zadarska županija prelazi 5. studenoga u ponoć na novi DVB-T2 sustav emitiranja televizijskih programa, uz bolju sliku nema više smetnji "talijana"

Piše Mišel Kalajžić
22. listopada 2020. - 15:11

Nakon što je u ožujku zbog mjera u suzbijanju epidemije koronavirusa odlukom HAKOM-a donesena odluka o odgodi prelaska na novi sustav odašiljanja televizijskih programa, uskoro predstoji gašenje postojećeg DVB-T i uspostava novoga DVB-T2 sustava odašiljanja. Prelazak će započeti 27. listopada 2020. i trajat će do 12. studenog 2020. godine, a odvijat će se po digitalnim regijama. Zadarska županija pripada digitalnoj regiji D7 zajedno sa Šibensko-kninskom i dijelom Ličko-senjske županije. Tako će Zadarska županija preći na novi DVB-T2 sustav odašiljanja 5. studenoga u ponoć, što znači da se od tog trenutka više neće moći pratiti programi preko starog DVB-T sustava.

Odašiljači i veze su temeljem ponude na javnom natječaju za izdavanje pojedinačne dozvole za uporabu radiofrekvencijskog spektra za pružanje usluge upravljanja elektroničkim komunikacijskim mrežama digitalne televizije na području Republike Hrvatske dobili dozvolu za uporabu RF spektra za zemaljsku digitalnu televiziju za multiplekse M1, M2 i L1. Nakon prelaska, u mreži multipleksa M1 odašiljat će se HRT 1 HD, HRT 2 HD, RTL HD, Nova TV HD, HRT 3 HD, HRT 4 HD, RTL 2 HD i Doma TV HD dok će se u multipleksu M2 odašiljati RTL kockica HD, CMC HD, Sportska televizija HD te postojeći regionalni programi.
Za prijam televizijskih programa u DVB-T2 sustavu potrebno je imati samostojeći prijamnik ili televizor s DVB-T2 biračem kanala i HEVC/H.265 video dekoderom. U praksi to znači da ukoliko televizor nema DVB-T2 prijamnik, više neće moći primati televizijske programe, ali i to se može riješiti nabavkom DVB-T2 prijamnika i njegovog spajanja na televizor scart ili HDMI kabelom. Dobra je vijest što će DVB-T2/HEVC signalom biti pokriveno više od 97 posto stanovništva RH, te će skoro svi TV programi biti besplatno dostupni u HD rezoluciji. Također će kvaliteta i jačina signala biti bolja, što je važno za zadarsko područje koje su redovito do sada gušili Talijani svojim prekomjerno pojačanim prekomorskim odašiljačima, osobito zadarski otoci gdje nije bilo moguće uopće pratiti hrvatske tv kanale dok su se talijanski mogli gledati bez teškoća.

Zapravo se DVB-T2 slika već emitira probno nekoliko mjeseci i svi koji imaju televizore s prijemom DVB-T2 signala hvataju domaće kanale u HD rezoluciji, pa će takvim građanima prelazak na novu tehnologiju biti jednostavan. Ostali koji "hvataju" signal još uvijek starom tehnologijom, morat će nabaviti novi televizor čija se cijena kreće od najnižih 600, do prosječnih 3 do 4 tisuće, pa do desetak i više tisuća kuna što ovisi o veličini i modelu televizije) ili će morati nabaviti novi DVB-T2 prijamnik čija je cijena oko 200 kuna, a spaja se na postojeću televiziju vrlo jednostavno, uz napomenu da ne treba mijenjati postojeću zemaljsku antenu, već je samo uključiti u novi uređaj. Promjene se također ne odnose na satelitske programe i internetske televizije.
Nešto su slično građani prošli 2002. godine kada se u Hrvatskoj s analognog prelazilo na DVB-T digitalni sustav, s tim što je tada država davala tv preplatnicima jednokratne vaučere od 100 kuna za kupnju novog uređaja, dok sada ne daje ništa, pa će građani sami morati financirati prelazak.

Ali za manje tallijanskih smetnji na zadarskom području i bolju rezoluciju slike, ipak se isplati podnijeti i taj trošak.

26. travanj 2024 12:05