StoryEditorOCM
4 kantunaIMAJU KUHARA, NEMAJU KUHINJU, IMAJU KREVETE, NEMAJU PROSTOR

Zadarski apsurdi: Interventnom timu Crvenog križa treba interventna pomoć da im se skladište ne sruši na glavu!

Piše L.B.
19. travnja 2019. - 18:20

Interventni tim Crvenog križa Zadarske županije broji dvadesetak mladih, zdravih, snažnih i sposobnih ljudi.

Osnovan prije tri godine, tim je već prošao kroz „vatru i vodu“, pomažući u elementarnim nepogodama u Hrvatskoj.

Osposobljeni su za sve oblike pomoći, ali strahuju samo u svom matičnom prostoru - Zadru i Zadarskoj županiji.

- Prije nekoliko dana smo sudjelovali u vježbi simulacije potresa u Gaženici i posao smo odradili odlično, spasili ljude iz srušenog objekta, ali da se u realnosti dogodi takav potres, naše skladište bio bi prvi objekt koji bi se urušio do temelja i do naših stvari za pomoć ne bismo mogli ni doći. I ne samo u slučaju potresa, već i drugih nepogoda u kojima bi se tražila naša intervencija, jer su nam ispred skladišta, koje je na Vruljici, uvijek uredno parkirani nečiji automobili – kaže nam Roko Jureško, voditelj Interventnog tima Crvenog križa Zadarske županije.

Članovi nam opisuju kako je skladište prepuno vlage, kako tamo imaju više od 200 deka za utopljavanje unesrećenih, ali da deke „jezivo smrde od vlage.“ U tom improviziranom skladištu imaju šatore, oko 250 paketa higijenskih potrepština za krizne situacije, preko 200 vreća za spavanje…

- Ne znam što da napravimo, jer te stvari tamo ne bi trebale stajati, prostor uz to i prokišnjava, a da ne spominjem moja vječna strahovanja jer od parkiranih automobila ne možemo vozilom prići ulazu – kaže Jureško.

Interventni tim nedavno je od EU sredstava nabavio agregate, veliki šator i poljske krevete.

- Sve to stoji u jednom kombiju. Jednostavno ne možemo to staviti u prostor u Vruljici – kaže Jureško.

Članovi tima prošli su edukacije: imaju kuhara osposobljenog da u danu spremi tisuću obroka, ali nemaju poljsku kuhinju. Imaju poseban tim koji je prošao edukaciju za spašavanje na vodi, ali nemaju čamac.

- Čamac bismo, što je najtužnije, mogli nabaviti preko Hrvatskog crvenog križa, ali gdje bismo ga stavili? Sva oprema mora biti na jednom mjestu, a do tog mjesta mi moramo imati siguran i brz pristup. Samo te dvije stvari su bitne. I onda se mi zaista možemo nazivati Interventni tim, jer su nam ljudi osposobljeni za razne vrste pomoći, svi su prošli edukacije, tako da imamo i sektor saniteta, sektor psihološke pomoći, zapravo imamo kompletan tim dorastao svakom zadatku, a nemamo jedan logistički centar, nemamo normalno mjesto za smještaj sve naše opreme – ispričao je Jureško.

Bilo je razgovora sa Gradom da bi se za njih osigurao prostor u Gaženici, no to je otpalo, pa sada Ivan Matić, član Interventnog tima, vidi rješenje u nalaženju zemljišta koje bi im ustupila Županija, i to negdje na širem području Murvice.

- To je lokacija sa koje svugdje možemo stići vrlo brzo. Što je najvažnije, nama treba samo zemljište, a hangar bismo sami nabavili preko EU projekata. Hangar je idealna opcija za skladište, jer je otporan na razne uvjete i ne može se srušiti. Sve bismo tamo premjestili i zaista bili na korist žiteljima županije – kazao je Matić.

Interventni tim do sada je pomagao u Slavonskom brodu u vrijeme migracijskih kriza, te u požarima i poplavama u našoj županiji.

 

„KAKO ĆU IM POMOĆI KAD POMOĆ NISU TRAŽILI?“

- Nisam znao za sve detalje i uvjete u kojima funkcionira naš Interventni tim. Nitko me sa tim nije pobliže upoznao i nedopustivo je da svoju opremu drže u skladištu koje zapravo to nije i gdje je pristup praktično onemogućen. Ideja o nekom zemljištu na prostoru županije gdje bi oni postavili hangar je dobra, no netko mora doći u Županiju i formalno to zatražiti, moramo razgovarati. Jedino tako možemo naći rješenje. Kako da rješavam nešto što od mene nije ni zatraženo? – rekao je župan Božidar Longin.

26. travanj 2024 23:21