StoryEditorOCM
4 kantunaNEOPRAVDANO POVEĆANJE

Zadarski inspektori napravili 79 nadzora, a 39 pravnih subjekata iskoristilo je konverziju kako bi povisilo cijene usluga i proizvoda

Piše Iva Ivanac
1. veljače 2023. - 18:52

Nakon što je Vlada RH početkom siječnja najavila pojačane inspekcijske nadzore koji će kontrolirati poskupljenje cijena nakon prelaska na euro, Tržišna i turistička inspekcija Državnog inspektorata Ispostave u Zadru otkrila je nekoliko pravnih subjekata koji su konverziju na euro iskoristili kako bi povisili cijene svojih usluga i proizvoda.

- Inspekcijski nadzori obavljaju se temeljem zaprimljenih prijava potrošača te kao planirani, redovni nadzori. Prema preliminarnim podacima, tržišna i turistička inspekcija Državnog inspektorata, Ispostave u Zadru, od početka ove godine obavile su 74 nadzora: od toga 21 nadzor u trgovini na malo, 17 nadzora u uslužnim djelatnostima i 36 nadzora u ugostiteljskoj djelatnosti. U 39 nadzora utvrđeno je neopravdano povećanje cijena nakon 31. prosinca 2022. godine, istaknuli su iz državnog inspektorata dodajući kako je u 11 inspekcijskih nadzora u tijeku je utvrđivanje činjenica. 

- Od 39 nadzora, 18 poslovnih subjekata vratilo je cijenu usluge na cijenu koja je vrijedila na dan 31. prosinca 2022. godine, zaključili su. 

U svim slučajevima utvrđenog neopravdanog povećanja cijena, inspektori Državnog inspektorata poduzimaju propisane upravne i prekršajne mjere sukladno Zakonu o zaštiti potrošača. Poslovnim subjektima zabranjuje se nepoštena poslovna praksa te se poduzimaju prekršajne mjere izricanjem kazni propisanih sukladno odredbama čl. 149. Zakona o zaštiti potrošača.

- Inspekcije Državnog inspektorata i dalje će, svaka inspekcija u dijelu svoje nadležnosti nastaviti koordinirano i kontinuirano obavljati inspekcijske nadzore, a sve u cilju zaštite potrošača, poručuju iz Državnog inspektorata. 

25. travanj 2024 08:37