StoryEditorOCM
4 kantunaOPRAVDANO ILI NE?

Zadarski inspektori u dva dana proveli 22 inspekcijska nadzora, 11 poslodavaca povećalo cijene konverzijom u eure

Piše I.I.
9. siječnja 2023. - 13:58

Zadarski inspektori Tržišne, turističke i inspekcije rada Državnog inspektorata obavljaju pojačane inspekcijske nadzore po službenoj dužnosti, ali i po prijavi građana i to kako bi utvrdili je li došlo do porasta cijena roba i usluga neposredno prije uvođenja eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj. 

Naime, sukladno Zakonu o uvođenju eura kao službene valute u RH proces konverzije kune u euro ne smije rezultirati povećanjem cijena.

Od 2. do 4. siječnja ove godine na području Ispostave Državnog inspektorata u Zadru obavljena su ukupno 22 inspekcijska nadzora.

- Prema preliminarnim podacima, imajući u vidu da su inspekcijski postupci u tijeku, u djelatnosti trgovine, ugostiteljstva kao i u uslužnim djelatnostima kroz poslovnu dokumentaciju utvrđeno je povećanje cijena, u razdoblju koje je neposredno prethodilo uvođenju eura kao službene valute, u 11 inspekcijskih nadzora.

Kako je utvrđivanje činjenica o razlozima povećanja cijena u postupku, po okončanju inspekcijskih nadzora, ukoliko se utvrdi neopravdano povećanje cijena, sukladno Zakonu o zaštiti potrošača poduzet će se propisane mjere, naveli su iz Državnog inspketorata dodajući i kako su nadzirali obvezu dvojnog iskazivanja ukupnog iznosa isplaćenog radniku na račun na ispravi o isplati plaće, naknade plaće, otpremnine i drugih materijalnih prava koji se radniku isplaćuju na temelju propisa, kolektivnog ugovora, pravilnika o radu i ugovora o radu uz prikaz fiksnog tečaja konverzije, te kako tu nisu utvrđene nepravilnosti.

- Inspekcije Državnog inspektorata, Ispostave u Zadru, i dalje će, svaka inspekcija u dijelu svoje nadležnosti nastaviti koordinirano i kontinuirano obavljati inspekcijske nadzore, a sve u cilju zaštite potrošača te zaštite prava radnika, naveli su iz Državnog inspektorata.

05. svibanj 2024 11:17