StoryEditorOCM
4 kantunaZAHTJEV ZA POMOĆ

Zadarski odvjetnici uputili pismo predsjedniku Odvjetničkog zbora zbog situacije s predmetima na Općinskom sudu koja je ‘ravna - katastrofi‘!

Piše B.S.
11. studenog 2022. - 11:56

Zadarski odvjetnici uputili su pismo predsjedniku Odvjetničkog zbora Branimiru Zorici s obzirom da je, ‘trenutačna situacija s rješavanjem predmeta na sudovima u Biogradu na Moru i u Općinskom sudu Zadar, kako navode, ravna - katastrofi.‘

U pismu su naveli i kako smatraju nužnim bez odgode o tome obavijestiti o sve nadležne institucije radi pronalaženja adekvatnog rješenja s obzirom na to da je stanje doista alarmantno!

- Nas preko dvjesto niti treba niti mora više šutjeti te molimo za žuran odgovor što će se u tom pogledu poduzeti. Situacija je doista dosegla svoj vrhunac i više nitko od nas nije u poziciji šutjeti i čekati da se nešto dogodi osim pitanja polica osiguranja i zakonskih izmjena. Mislimo da je konačno vrijeme ili da sazovemo izvanrednu skupštinu i o ovoj situaciji kojoj svjedočimo bez odgode obavijestimo ministra pravosuđa, Državno sudbeno vijeće i Vrhovni sud - navode odvjetnici.

Ističu kako je nemogućnost da se u sudovima riješe najjednostavnije stvari poput izdavanja klauzula pravomoćnosti i ovršnosti, čekanja više od godine dana na otvaranje pojedinačnih ispravnih postupaka pa do situacija vođenja složenih parničnih postupaka po sucima koji su iz prekršajnog suda regrutirani u parnični odjel doista doseže vrhunac nemogućnosti stranaka da pristupe sudu i pravo na pravično suđenje sukladno načelu da "sud poznaje pravo".

- Unatoč slanju požurnica predsjedniku suda Mariu Pešiću na vrlo veliki broj požurnica uopće se ne dobivaju odgovori, a nama je na teret stavljeno svakodnevno usmeno i telefonsko objašnjavanje strankama situacije tako da niti približno nismo u mogućnosti dati odgovore strankama kada će njihovi postupci doći na red – naveli su odvjetnici u pismu predsjedniku Odvjetničkog zbora.

Odvjetnici su u pismu priložili i primjedbe na rad skupine anonimnih građana koji se žale kako nemaju pristup Općinskom sudu u Zadru, te ne mogu rješavati egzistencijalna pitanja zbog čega upadaju u još veće nevolje i nove sudske procese, a pravda nije zadovoljena.

- Odvjetnicima je onemogućeno pravo na rad i pristup informacijama. Suci su ispremještani i na bolovanjima zbog mobinga i prijetnji. Prekršajne suce se šalje u parnične postupke, a parničare na ovrhe… Sve to usporava rad jer nemaju rutinu pa situacija onemogućuje razumne rokove za rješavanje predmeta.

Zapisničari odlaze. Savjetnici dobivaju usmene naredbe bez pisanog traga pod prijetnjama otkazom i premještajima, čak i ondje gdje je poboljšana brzina rješavanja predmeta

U Zemljišno knjižnom odjelu gdje je u tijeku obnovi knjiga - sve je stalo i nastao je kaos. Svi se plaše javno podržati one koji su istupili i digli glas - jer se boje osvete a ucijenjeni su i otkazima…- navodi se u priloženom tekstu skupine građana.

05. svibanj 2024 20:02