StoryEditorOCM
4 kantunaGRADSKE OSNOVNE ŠKOLE OSMISLILE PROJEKT INovA@skola

Zadarski osnovci će koristiti dron, snimati filmove, raditi na školskim portalima i aplikacijama, saznati više o kreditima i štednji...

11. veljače 2018. - 12:50
IMG_3276.JPG

Zadarske osnovne škole želeći povećati pismenost svojih učenika pokrenule su projekt "INovA@skola". Od Europskog socijalnog fonda dobile su 1.450.438,32 kune te započele s njegovom provedbom.

Svjesni činjenice da se obrazovanje premjestilo u digitalnu sferu te da je unaprjeđenje pismenosti ključan preduvjet cjeloživotnog učenja, a time i razvoja cjelokupnog društva, Osnovna škola Bartula Kašića zajedno s još tri osnovne zadarske škole (OŠ Zadarski otoci, OŠ Petra Preradovića te OŠ Šime Budinića), preko Ministarstva znanosti i obrazovanja, prijavila je projekt koji se bavi upravo pismenošću.

– Ako pogledamo kakve rezultate naši učenici postižu na međunarodnim testovima pismenosti (čitalačke, digitalne, matematičke, medijske...), vidimo da su to znatno ispodprosječni rezultati – kazala je na predstavljanju voditeljica projekta Vera Šušić iz OŠ Bartula Kašića, želeći time skrenuti pažnju na važnost edukacije, kako učenika tako i onih koji ih educiraju.

U sklopu izvanškolskih aktivnosti "INovA@škole tijekom 21 mjeseca, točnije do 30. srpnja 2019. godine, 165 zadarskih učenika, kao i stručnjaka u javnim institucijama te odgojno-obrazovni djelatnici proći će predviđene edukacije i radit na pet područja.

Mali istraživači

Posebno su zanimljivi projekti naziva "Ulicama moga grada" i "Turističke razglednice" gdje će učenici postati mali istraživači prošlosti, kopati po knjižnicama i arhivima, a kad prikupe sve potrebne materijale naučit će koristiti dron. Ta bespilotna letjelica poslužit će im da naprave online leksikon zadarskih ulica i aplikaciju za pametni telefon. Snimat će i kratke filmove, fotografirati ulice i znamenitosti te na koncu svoje suvremene videorazglednice i aplikacije ponuditi Turističkoj zajednici grada Zadra.

Ni financijska pismenost nije zanemarena – ona je dio projekta zgodnog naziva "BankoMathInfo" kojem je u cilju učenike osposobiti za stvaran život, za štednju, kartice, uplatnice, kredite, bankomate... "Čitajmo slušajući" je, pak, projekt u kojem će se pisani nastavni materijali suvremenim tehnologijama pretvarati u audiozapis i tako olakšati učenje učenicima s disleksijom. Svaka škola partner pokrenut će i školski list i portal "Kreativni poligon" i na taj način raditi na medijskoj pismenosti učenika.

– Osnovna škola Bartula Kašića nositelj je cjelokupnog projekta, a u njemu uz još tri zadarske škole sudjeluje i Grad Zadar te Sveučilište u Zadru (Odjel za informacijske znanosti). Od Grada očekujemo da nam pomogne u organizaciji aktivnosti, da nas poveže s Turističkom zajednicom kao i ostalim institucijama kojima mogu biti zanimljivi konačni uradci ovog projekta – rekla je na koncu Vera Šušić sa željom da se ove aktivnosti nastave i nakon što projekt završi.

 

KAMO S NOVCEM Ulaganje i u opremu
Ono što je neophodno za provedbu digitalne, čitalačke, medijske, financijske, višejezične i prirodoslovne pismenosti je i oprema u koju će škole usmjeriti dobiveni novac od EU-a. Svaka škola partner tako će dobiti po pet novih računala, pet tableta, digitalne fotoaparate, pet diktafona, čitač zaslona, sintetizator govora za računala i pametne telefone, a dobit će i financijska sredstva za rad zaposlenika zaduženih za provedbu projekta.

29. rujan 2024 02:19