StoryEditorOCM
4 kantunaDRAMA NA MORU

Zadarski policajac s prijateljem spasio dvojicu brodolomaca u Pašmanskom kanalu: ‘Brod je potonuo, a oni su bili na izmaku snaga. Ja junak? Ma...‘

Piše Ivica Nevešćanin
20. kolovoza 2021. - 18:01

- Spasili smo ih. To je najvažnije – kaže Josip Maruna iz Zadra, koji je s prijateljem, Andrejom Kovačevićem, u četvrtak poslijepodne spasio dvoje ljudi s potonule brodice u Pašmanskom kanalu. Bilo je nešto iza 14.30 sati kad su se njih dvoje gumenjakom iz Sukošana vraćali na Vrgadu.

- Moj prijatelj je brodski mehaničar i imao je jednu intervenciju na moru. Pošao sam s njim, a na povratku, nakon obavljenog posla, svratili smo u Sukošan na benzinsku postaju. Nakon što smo utočiti gorivo krenuli smo prema Vrgadi. Međutim, negdje 300-400 metara od obale, točnu u pravcu mosta u Ždrelcu, primijetili smo neke predmete kako plutaju, pajole i šlape. Bilo nam je čudno i ubrzo smo ispred nas ugledali olupinu kako pluta. Kad smo se približili vidjeli smo da nam s te olupine netko maše. Odmah smo shvatili o čemu se radi. Potopio im se kaić! – priča nam Josip, inače policajac u odjelu kriminalističke policije PU zadarske, koji se na Vrgadi odmarao s prijateljima.

- Čim smo ih uočili nazvali smo Lučku kapetaniju u Zadru. Kapetan mi je inače prijatelj i mislio je da ga zafrkavam. Ali ubrzo je shvatio ozbiljnost situacije. Prišli smo brodu, bio je to drveni kaić s kabinom. Potpuno je potonuo, a za njega se jedva držao jedan stariji čovjek. Bio je u stanju šoka, na izmaku snaga... - priča Josip.

image
Potopljena brodica u Pašmanskom kanalu
Zadarski.hr

Stotinjak metara od broda tada su ugledali drugog člana „posade” koji se skokom u more pokušao spasiti s tonuće brodice.

- Vjerojatno je skočio prije nego što je brod počeo tonuti. Oboje su bili stariji ljudi, oko sedamdeset godina, po govoru bih rekao da jedan bio iz Slovenije, a drugi iz Kukljice. Brodica je imala registraciju Preka. Obojicu smo prebacili na naš gumenjak i odvezli do Sukošana. U međuvremenu je na more izašla jedinica Lučke kapetanije, a dvojici brodolomaca ukazana je pomoć. Osim šoka, mislim da nisu imali drugih problema – kaže Josip.

Što im se dogodilo, zašto su potonuli?

- Pouzdano ne znam, ali pretpostavljam da je drvena brodica bila rasušena. Imala je kabinu i natkabinu, krenuli su iz Kukljice u Sukošan, no drvo je bio rasušen i brod je povuklo vodu. Kad smo došli do broda, čovjek nas je pitao možemo li ga povući. S našim gumenjakom to nije bilo moguće, pa smo o svemu izvijestili kapetaniju – kaže Josip kojem je bilo čudno što im nitko prije nije priskočio u pomoć.

- To je bilo negdje između 14.30 i 15.30 sati, kada je u kanalu veliki promet plovila, ali prije nas nitko se nije zaustavio. Nakon što smo im mi prišli, stala su još dva broda. Mi smo brodolomce ukrcali i krenuli prema Sukošanu, a jedan momak je ostao kod potonulog broda kako bi spriječio da netko na njega ne naleti. Kasnije je i taj dio posla preuzela kapetanija koja je cijelo vrijeme održavala vezu s brodolomcima – govori Josip, koji se s prijateljem Andrejom tako našao u ulozi slučajnog junaka.

- Ma nije to bilo ništa posebno. Pomogli smo ljudima u nevolji. Takve se stvari preko ljeta događaju, a na moru morate jedan drugome pomoći – poručuje policajac Josip Maruna.

26. travanj 2024 14:24