StoryEditorOCM
4 kantunaHONK FOR HOPE

Zadarski prijevoznici organizirali prosvjed: Traže moratorij na leasing, pomoć od Vlade za plaće, bespovratna EU sredstva...

Piše Iva Ivanac
14. svibnja 2020. - 14:27

Preko pedesetak autobusa, minibuseva, kombija i drugih vozila za povremeni prijevoz putnika u četvrtak je u Zadru održalo prosvjed naziva 'Honk for hope' („Potrubi za nadu”) koji žele upozoriti na stanje u kojem su se zatekli brojni vlasnici prijevozničkih tvrtki u vrijeme pandemije koronavirusa.

Prosvjed se istovremeno održao u još sedam hrvatskih gradova, Zagrebu, Rijeci, Splitu, Puli, Osijeku, Šibeniku i Dubrovniku, a zadarski su vozači nakon okupljanja na velikom parkiralištu iznad sportske dvorane na Višnjiku odvozili prosvjedni karusel, trubeći ulicama Poluotoka i Bulevara, preko ulice Hrvatskog sabora (obilaznice) pa sve natrag do Višnjika.

- Prošli četvrtak imali smo mirni prosvjed, ali u puno manjem broju. Ovaj četvrtak smo, zbog toga što nas nitko ne čuje, odlučili organizirati masovniji prosvjed. Naše molbe ne da nisu uslišane, nego nismo dobili niti priliku za razgovor kako bi predstavili naše probleme, kazao je Jure Meštrović, jedan od koordinatora inicijative povremenih prijevoza za zadarsku županiju.
Iako je Hrvatska već odavno ravnopravna članica EU, naša država nije zaštitila svoje prijevoznike kao što su to ostale zemlje napravile i prijevoznicima odobrile moratorij od 12 mjeseci na leasinge i kredite, a dobili su i sredstva za likvidnost kao i bespovratnu financijsku pomoć.

- Tražimo od leasing kuća razumijevanje, odnosno zamrzavanje glavnice i kamata na minimalno godinu dana jer nismo u mogućnosti raditi niti uprihoditi ikakva sredstva. Od Vlade tražimo još minimalno tri mjeseca pomoći za plaće za naše vozače, isto tako tražimo i brze kredite kako bi mogli krenuti u posao. Nadamo se da će nam netko izaći u susret, istaknuo je Meštrović dodajući kako je dosta privatnika otpustilo svoje vozače, ali i kako većina njih koji nisu dali otkaz svojim radnicima, sada o tome razmišljaju jer jednostavno nemaju od čega isplatiti plaće.

- Tražimo od svih odgovornih da se uključe u rješavanje našeg problema i da prepoznaju situaciju u kojoj se nalazimo. Već su krenule predizborne retorike i fokus na krizu i gospodarstvo se gubi, istaknuo je Meštrović dodajući kako u Zadarskoj županiji ima oko dvjesto prijevozničkih kuća koje imaju na desetke vozača.

Koordinatori inicijative povremenih prijevoza početkom idućeg tjedna imaju sastanak s predstavnicima Ministarstva prometa te se nadaju kako će ih tada konačno netko poslušati i pokušati im pomoći.

25. travanj 2024 01:53