StoryEditorOCM
4 kantuna‘BIO JE SUMNJIV‘

Zadarski sud kaznio 53-godišnjaka jer je stajao na nogama za vrijeme ‘Davis cupa‘ dok je na stadionu bila tadašnja predsjednica države?!

Piše Božana Sviličić
10. prosinca 2022. - 17:05

Zbog izazivanja nereda za vrijeme odigravanja polufinalnog meča parova Davis Cup-a između reprezentacija Hrvatske i SAD-a 15. rujna 2018. godine na montiranom stadionu Sportskog centra Višnjik, 53-godišnji Splićanin kažnjen je novčanom kaznom.

Prema optužnom prijedlogu, oko 15,30 sati nalazio se na sektoru „F“ gdje je stajao na samom prolazu i smetao drugim posjetiteljima, te je za vrijeme igre vikao i galamio ometajući igrače i odigravanje samog polufinalnog susreta. Iako su ga volonteri više puta upozorili na ponašanje, jednog od njih je odgurnuo rukom, nakon čega je nastavio ometati odigravanje teniskog susreta.

Na koncu je izveden sa stadiona i predan policiji.

Zbog narušavanja javnog reda i mira vikom, tučom i galamom, na Prekršajnom odjelu Općinskog suda u Zadru kažnjen je novčanom kaznom od iznosu od 751,12 kuna.

U svojoj pisanoj obrani koju je dostavio na glavnu raspravu, koja je na Općinskom sudu u Zadru održana 29. kolovoza, naveo je kako je iz Splita u Zadar došao sa suprugom kako bi pogledao reprezentaciju Hrvatske u tenisu, te da su bili na tribinama.

Nakon što se u jednom trenutku digao sa mjesta gdje je sjedio i par redova poviše stajao na nogama, došli su redari i udaljili ga sa stadiona. Ostao je u - čudu jer nije ništa napravio, a oni su mu objasnili da je sumnjiv jer stoji, jer je, kako su mu rekli, na stadionu bila tadašnja predsjednica države Kolinda Grabar Kitarović, što on nije znao.

Istaknuo je kako nikada nije imao problema s zakonom, te kako je samo mirni obiteljski čovjek koji voli sport.

Sud mu ipak nije povjerovao navodeći kako je svojim iskazom samo pokušao umanjiti svoju prekršajnu odgovornost jer njegova pisana obrana nije bila ista kao ona koju je dao policiji. Iz tog iskaza proizlazi, naime, da je na kraju prvog seta otišao na sam vrh tribina kako bi što bolje vidio teren, te je stajao nogama prislonjen na zaštitnu ogradu. Nakon nekog vremena mu je prišla osoba iz osiguranja u crnoj majici, koja se nije predstavila, te ga udaljila sa stadiona, a da mu nije objasnila razlog. Tek nakon izlaska su mu rekli da su to učinili jer je stajao na nogama u zadnjem redu.

On je nakon toga otišao na drugu stranu stadiona gdje je sjedio na praznom mjestu po propisima, a zaštitar su, kada su vidjeli da se on opet nalazi na stadionu, zvali policiju, a naknadno mu je objašnjeno da je bio neprimjeren prema određenoj volonterki.

Naveo je kako ga zaštitari niti u jednom trenutku nisu upozorili da mora sjediti na određenom mjestu i da ne smije stajati na nogama za vrijeme meča. Tvrdnju da je bio nepristojan prema volonterki pojasnio je riječima da su ‘zaštitari samo tražili razlog da ga se izbaci s terena‘.

U policiji je utvrđeno kako 53-godišnjak da nije bio pod utjecajem alkohola. Iz izvješća voditelja osiguranja navodi se kako je sve počelo dojavom volontera-usmjerivača sa sektora „F“ o problematičnoj osobi koja ometa igranje meča, na način da stoji na prolazu i smeta drugim posjetiteljima te za vrijeme igre viče i ometa igrače. Kako se ta osoba oglušila na više upozorenja, te odgurnula volontera, on ga je osobno upozorio ali je on i dalje nastavio ‘po svom‘. Zamolio ga je potom da pođe s njim vani da vidi o čemu se radi, ali je on to odbio, te mu nije htio dati osobnu iskaznicu. On ga je nakon toga predao interventnoj policiji na daljnju obradu.

Prilikom odlučivanja o vrsti i visini kazne sud mu je kao blažu kaznu izrekao novčanu kaznu u zakonom predviđenom iznosu jer mu je kao olakšavajuću okolnost cijenio prethodnu prekršajnu neosuđivanost za iste ili istovrsne prekršaje, dok mu je kao otegotnu okolnost cijenio izrazitu upornost u činjenju djela prekršaja.

27. travanj 2024 07:12