StoryEditorOCM
4 kantunaNE POSUSTAJU

Zadarski vatrogasci demantirali navode da nisu u štrajku: ‘Izjave se potkrepljuju dokazima, a ne nagađanjima. Štrajk nije propao, štrajk traje!

Piše Božana Sviličić
25. srpnja 2023. - 13:19

Vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Zadar, članovi Sindikata “Zajedno”, koji su od ponedjeljka u štrajku nakon neuspjelog procesa mirenja uputili su demanti nakon što se se u javnosti pojavila dezinformacije da je prosvjed završio.

- Izjave se potkrepljuju dokazima, a ne nagađanjima. Štrajk nije propao, štrajk traje i dalje. Molimo pojedine novine da ne šire poluinformacije, nego ako ih zanima istina neka čuju i našu stranu priče – poručilii su članovi sindikata ‘Zajedno, navodeći kako u štrajku sudejluje gotovo polovica, odnosno 25 operativnih vatrogasaca u čemu će ustrajati.

Pojasnili su kako je poslodavac na zahtjev sindikata obećao donijeti odluku o hitnim poslovima u što kraćem roku, jer ovakav princip rada ne vodi nigdje, a i sama operativnost je već narušena odlukom da sprovodi nejednak raspored radnog vremena za operativne vatrogasce.

- Zadnjih mjeseci imamo situacije da u smjeni budu dva vatrogasca, u postaji centar četiri i takve slične situacije s kojima se vatrogasci moraju nositi svaki put kada dođu na posao – opisuju.

Poslodavac pak, kako kažu, navodi kako ne prima mailove, jer ‘imaju problema sa službenim mailom‘, no u trenutku kada trebaju izdati opomene zaposlenicima taj problem  odjednom- nestane.

- Dosta se navodi većina koja ne štrajka, tako da molimo i novinare da obiđu tu “većinu” pa ih pitaju zbog čega ne podržavaju svoje kolege?

Je li i njima zakonski i moralno da se na članove sindikata vrši pritisak da se ispišu iz sindikata, je li njima zakonski i moralno da se članovima Sindikata Zajedno uručuju opomene pred otkaz jer se ne boje reći što nevalja, je li njima zakonski i moralno da ih poslodavac nagrađuje a da se nikad nisu izjasnili koji su kriteriji po kojima je nagradio određene članove sindikata, dok njihove kolege pritišće i poziva da se ispišu iz sindikata jer mu zastupanje prava radnika i borba za poboljšanje gospodarsko – financijskih prava radnika očigledno smeta.

Što naše kolege kažu na sve, hoće li se priključiti borbi za prava svih nas ili će stajati sa strane i pravit se da se njih ovo ne tiče? - zapitali su se.

Zahvalili su svima koji su stali uz njih, što su podržali štrajk i sindikalne akcije koje poduzimaju i poduzimat ć u cilju poboljšanja prava i uvijeta za sve radnike – poručili su zadraski vatrogasci, članovi Sindikata ‘Zajedno‘.

04. svibanj 2024 10:10