StoryEditorOCM
4 kantunaPAZI SLIKA...

Zadarskim vozačima kamere za nadzor brzine od prošlog ljeta poslale više od 15.000 "čestitki", kazne su u rasponu od 10.000 do 20.000 kuna

Piše Mišel Kalajžić
4. ožujka 2020. - 21:14

Od kada su prošle godine postavljene kamere za nadzor brzine na zadarskom području, na mjestima koje kamere "pokrivaju" vozi se znatno sporije i pažljivije. Kamere su postavljene duž dionice Jadranske magistrale koja prolazi kroz Zadarsku županiju, tako da je na potezu od od Starigrada do Draga postavljeno "sretnih" 13 kamera za nadzor tipa Cordon M2 visoke rezolucije koje mogu snimiti čak i lice vozača i suvozača, pa čak i lica putnika na stražnjim sjedalima.

Zanimalo nas je koliko je do sada ukupno poslano kazni vozačima temeljem prekršaja koje su snimile nadzorne kamere na području PU zadarske, koliki je ukupan iznos tih kazni, te koje su najveće pojedinačne kazne?

- Od mjeseca srpnja 2019. godine do danas, na području koje je pod teritorijalnom nadležnosti Policijske uprave zadarske evidentirano je 15.140 prekršaja i to zbog počinjenja prekršaja iz čl. 53. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, tj. nepoštivanje brzinskih limita, te su u postupku naplate svi evidentirani prekršaji. Policija nastoji u što kraćem vremenu vlasnicima vozila dostaviti obavijesti o počinjenom prekršaju međutim vremenski rok dostave navedene obavijesti ovisi o brojnim okolnostima – ističe glasnogovornica PU zadarske Ivana Grbin.

Prema kvalifikaciji počinjenih prekršaja na prekoračenje brzinskih limita za 20 (23 - 43 km/h) odnosi se 10.869 prekršaja, na prekoračenje brzinskih limita za 40 (43 - 63 km/h) 3.388 prekršaja, na prekoračenje brzinskih limita za 60 (63 - 83 km/h) 678 prekršaja i na prekoračenje brzinskih limita za 80 (83 - 0 km/h) 205 prekršaja.

Najveće pojedinačne kazne za počinjene prekršaje iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama su u iznosima od 10.000 do 20.000 kuna, dok je najviše prekršaja evidentirano na području grada Zadra i biogradskom području. Na dionicama cesta gdje se nalaze kamere za nadzor brzine vidljivo je značajno poboljšanje stanja sigurnosti u cestovnom prometu – ističe glasnogovornica Grbin.

Gdje se nalaze?

Zbog sigurnosti u prometu, a i sigurnijeg stanja u novčaniku, dobro je još jednom podsjetiti na lokacije nadzornih kamera na državnoj cesti D-8 u Zadarskoj županiji, to su grad Zadar Zagrebačka ulica, grad Zadar Ulica 84. Gardijske bojne HV „Termiti“, Bibinje, Sukošan, Sveti Petar, Biograd n/m, Pakoštane, Murvica, Poličnik, Starigrad, Seline, Posedarje i Drage. Policijske kamere trebaju imati stalni izvor napajanja strujom pa se postavljaju samo tamo gdje postoji – javna rasvjeta.

02. svibanj 2024 15:33