StoryEditorOCM
4 kantunaSVJETSKI REKORD?

Zadarsko Općinsko državno odvjetništvo sedam je godina istraživalo zločin težak 200 kuna! I nije podiglo optužnicu. Sud je upravo obustavio postupak

Piše Božana Sviličić
8. lipnja 2022. - 14:02

Punih sedam godina traje istraga zadarskog Općinskog državnog odvjetništva oko slučaja danas 53-godišnjeg Peje B. i 31-godišnjeg Gregora M. iz Zadra koji su još 2014. godine od poznanika pokušali protupravno naplatiti dug od - 200 kuna.

Pejo i Gregor više nisu mogli čekati povrat novca, pa su poznanika prije osam godina 'dohvatili' šakama, te ga dobro izudarali po glavi i tijelu.

Iako je kaznena prijava zbog kaznenog djela protupravne naplate protiv dvojca podnesena još 1. studenog 2014., a rješenje o provođenju istrage 20. ožujka 2015. godine, do danas u tom predmetu nije završena istraga.

Općinski sud u Zadru ovih dana je zbog toga donio rješenje o obustavi kaznenog postupka protiv Peje i Gregora, a Općinski državni odvjetnik Josip Pedišić koji je vodio slučaj u međuvremenu je otišao u - mirovinu.

Sutkinja Općinskog suda u Zadru Ana Zrilić obustavila je kazneni postupak smatrajući da je državni odvjetnik zbog takvog vođenja postupka odustao od optužnice te da troškovi kaznenog postupka, nužni izdaci i nagrada branitelja, padaju na teret proračunskih sredstava. Na to se rješenje, međutim, prema informacijama s Općinskog suda u Zadru žalilo Općinsko državno odvjetništvo čiji je odvjetnik i vodio slučaj.

image
Luka Gerlanc/Cropix

U svom je rješenju o obustavi postupka sutkinja Zrilić obrazložila kako su odredbom čl. 229. Zakona o kaznenom postupku propisani rokovi u kojima je državni odvjetnik bio dužan dovršiti istragu, međutim on niti je u roku koji je propisan dovršio istragu, niti je ikada zatraženo eventualno produljenje istrage. Uz sve to nikada nije obavijestio višeg državnog odvjetnika o tome zašto nije dovršena istraga u roku od šest mjeseci.

- Nije zatražen eventualni rok od još šest mjeseci, već je gotovo tri i pol godine od rješenja o provođenju istrage državni odvjetnik samo konstatirao da je istraga završena i podigao je optužnicu izvan svih zakonom propisanih rokova o trajanju istrage. U ovom slučaju državni odvjetnik je bio dužan obustaviti istragu, a ne podignuti optužnicu i to iz razloga jer su prošli zakonom propisani rokovi za vođenje istrage i podizanje optužnice. Državni odvjetnik nije smio upisati završetak istrage i podignuti optužnicu, a također je i propust optužnog vijeća što nije vodilo računa o rokovima za podizanje optužnice i što je ovakvu optužnicu potvrdilo – navodi sutkinja Zrilić u obrazloženju rješenja koje je donijela. Naglašava kako optužnica nije smjela niti biti podignuta.

image
Luka Gerlanc/Cropix

- Imajući u vidu da je u ovom kaznenom predmetu optužnica podignuta izvan svih zakonom propisanih rokova, ista nije smjela biti niti podignuta, niti je smjela biti potvrđena, navela je te zaključila kako se u ovom slučaju sukladno odredbi čl. 380. st. 1. toč. 1. u svezi čl. 230. st. 2. Zakona o kaznenom postupku ima smatrati da je tužitelj odustao od optužbe uslijed čega je ovaj kazneni postupak obustavljen.

Sutkinja Zrilić je obrazložila kako protiv ovog rješenja stranke mogu podnijeti žalbu u roku od tri dana od dostave pisanog otpravka. O žalbi odlučuje Županijski sud u Zadru, a sam oštećenik od kojeg su Zadrani pokušali šakama naplatiti 200 kuna duga može u roku od osam dana od primitka rješenja preuzeti kazneni progon i pri tome ostati kod podignute optužnice ili podignuti novu optužnicu. Ukoliko je zainteresiran za nastavak kaznenog progona o tome mora odmah obavijestiti Općinski sud u Zadru.

01. lipanj 2023 03:28