StoryEditor
4 kantunaU SUDNICI VIKAO DA ‘ŽIVI U USTAŠKOJ DRŽAVI’

Zadarsko pravosuđe obustavilo progon guslara Voje - prvog u Hrvatskoj optuženog za ruganje državi!

23. studenog 2018. - 22:21
selo_zegar radmilovic

Osam godina od podizanja optužnice, Županijski sud u Zadru obustavio je kazneni progon protiv kontroverznog guslara i pjevača narodnih pjesama iz Žegara pokraj Obrovca, 59-godišnjeg Vojislava Voje Radmilovića, koji je kao prvi optuženik u novijoj hrvatskoj povijesti trebao odgovarati za kazneno djelo ruganja državi.
Kazneni postupak protiv ovog bivšeg predsjednika žegarskog pododbora Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” ušao je, naime, u apsolutnu zastaru. Pravosuđe mu nakon podizanja optužnice nije uspjelo ući u trag i uručiti poziv za suđenje, dok je zahtjev za suđenje u njegovoj odsutnosti odbijen.

- Apsolutna zastara kaznenog postupka u ovoj kaznenopravnoj stvari za navedeno kazneno djelo nastupila je 7. rujna 2015. - stoji u rješenju Županijskog suda u Zadru, po predsjedniku vijeća mr. sc. Marijanu Bitangi.
Optužnicu protiv guslara Voje Županijsko državno odvjetništvo u Zadru podignulo je 2010. godine nakon što je on u sudnici Prekršajnog suda u Obrovcu, gdje se protiv njega vodio prekršajni postupak zbog prometne nesreće, vikao da “živi u ustaškoj državi”, a da je policajac koji je bio svjedok − “ustaški specijalac”.

U optužnici se navodi da je kazneno djelo za koje je propisana kazna zatvora od tri mjeseca do tri godine, počinio 7. rujna 2009. oko 10,50 sati u zgradi Prekršajnog suda u Obrovcu kao okrivljenik prekršajnog postupka pod predsjedanjem sutkinje Lorinde Tolić s ciljem omalovažavanja Republike Hrvatske. Djelo je, kako se navodi počinio kao dugogodišnji alkoholičar i u stanju sumanutog poremećaja, zbog čega nije mogao shvatiti značenje svojeg djelovanja niti upravljati svojim postupcima. Unatoč upozorenju sutkinje u neubrojivom stanju javno je izvrgnuo grubom omalovažavanju Republiku Hrvatsku, čime je počinio protupravno djelo protiv Republike Hrvatske – povredom ugleda Republike Hrvatske.

Prije incidenta u Obrovcu, ovaj žegarski guslar dospio je u središte javnosti 2008. godine kada je s tradicijskom grupom “Žegar živi”, sastavljenom od srpskih povratnika, snimio CD te se našao na svjetskoj top-listi “World Musica”.Šest entuzijasta iz Žegara probilo se na svjetsku glazbenu scenu s drevnim groktalicama, načinu pjevanja sličnom jodlanju.
Iako se za Radmilovićem dugo tragalo, te se govorilo da je nestao pod sumnjivim okolnostima, prema pisanju srpskog "Blica" iz lipnja, od 2010.godine s obitelji živi na Fruškoj gori gdje pod nadimkom "Vojo Car" promiče duh Dalmacije. Zajedno sa suprugom Miljkom, te sinom Milošem, kako se navodi u "Blicu", i dalje svira u pjevačkoj grupi “Žegar živi”.

item - id = 576485
related id = 0 -> 1126493
related id = 1 -> 1009339
27. studeni 2021 20:37