StoryEditorOCM
4 kantunaČIJI SU OVO PAŠNJACI

Podignuta optužnica protiv poznatog poduzetnika i vlasnika vinarije, sina nekad moćnog vlasnika ‘Zadarkomerca‘! Evo zašto ga progone...

Piše B.S.
25. travnja 2023. - 19:16

Na sjednici optužnog vijeća, u ponedjeljak, 24. travnja, Općinski sud u Zadru potvrdio je optužnicu koju je protiv poduzetnika i vlasnika vinarije De Georgiis Damira Jurjevića, sina nekad moćnog vlasnika Zadarkomerca Ante Jurjevića, podignulo Općinsko državno odvjetništvo u Zadru.

Optužnicom zadarskog tužiteljstva Jurjević se tereti za kazneno djelo protiv gospodarstva – prevaru u gospodarskom poslovanju vezano uz nekretnine na otoku Silbi gdje ima vinograde.

Optužba je konkretno vezana uz dva pašnjaka na Silbi: jedan površine 3536 metara četvornih, a drugi 5521 metara četvornih.

Iako je u odgovoru na optužnicu odvjetnik Boris Radman koji Jurjevića zastupa po službenoj dužnosti naveo kako je u ovom slučaju jasno da je sklapanjem kupoprodajnog ugovora od 11. lipnja 2012. Damir Jurjević doveden u zabludu, jer pašnjaci nisu vlasništvo osoba koja mu ih je prodala, Općinski sud je potvrdio optužnicu.

Vijeće je na sjednici utvrdilo kako do sada prikupljeni dokazi upućuju na postojanje osnovane sumnje da je Jurjević počinio kazneno djelo koje mu se optužnicom stavlja na teret, te da činjenični opis kaznenog djela proizlazi iz ranije pribavljenih dokaza.

Radman je obrazložio kako Jurjević nije bio dužan platiti cijenu tih nekretnina, te da su na njima upisane zabilježbe spora koji je u tijeku pred Općinskim sudom u Zadru u pravnoj stvari tužitelja De Georgiis d.o.o. radi utvrđenja prava vlasništva. Upisana je i zabilježba doživotnog uzdržavanja temeljem Ugovora o doživotnom uzdržavanju od 22. siječnja 2021. godine.

Jurjevićevo imanje se prostire na 52 hektara od kojih je dio u vlasništvu, a dio u zakupu i na kojemu se osim vinograda nalaze i maslinici s 6,800 stabala, te nasadi smokava.

Zbog neriješenih odnosa i Zadarska nadbiskupija je prije tri godine zatražila od tvrtke De Georgiis d.o.o. 50 tisuća kuna zbog neplaćanja najma za zemljište na Silbi, koje je u vlasništvu crkve, te raskid ugovora i povratak zemljišta u posjed.

Crkva je tvrtki oko 48 tisuća četvornih metara svog terena u zakup predala 2008. godine, po cijeni od tadašnjih pet tisuća kuna godišnje. Kako je od 2013. tvrtka prestala plaćati zakup, De Georgiis d.o.o. je crkvi ostao dužan 35.000 kuna. Tvrtka De Georgiis je u međuvremenu pak otišla u stečaj.

01. svibanj 2024 23:36