StoryEditorOCM
4 kantunaSUĐENJU SERIJSKOM PLJAČKAŠU ZADARSKIH CRKAVA

Zadarskom svećeniku Mariju Sikiriću ukrao 24 ručna sata: Rolex, Omega, Tissot, Seiko, Citizen, Swatch...

Piše B.S.
22. prosinca 2017. - 23:00
crkva

Jedinstvenu kaznu od sedam godina zatvora zatražilo je zadarsko tužiteljstvo za 32-godišnjeg Zadranina F.B. zbog pljački sedam crkvi, dva župna stana, samostana, te župne kuće na području Zadarske i Šibensko-kninske županije. Na Općinskom sudu u Zadru gdje je protiv njega u četvrtak počeo kazneni postupak koji ga tereti za sveukupno 19 kaznenih djela teške krađe, koje je osim u dvanaest sakralnih objekata, od ožujka do srpnja počinio i u nekoliko svjetovnih, priznao je krivnju, ali je opovrgnuo materijalni iznos od nešto manje od stotinjak tisuća kuna koji mu se stavlja na teret optužnicom Općinskog državnog odvjetništva u Zadru (ODO).

"Priznajem sve, ali toliki iznos nisam ukrao"- rekao je na sudu gdje je doveden iz istražnog zatvora u Zadru kojem je završio u rujnu nakon što je pao u ruke policije nakon još jedne u nizu pljački sakralnih objekata u koje je ulazio podesnim alatom. Kako bi se domagao plijena u neke se crkve i penjao preko gromobrana, a u impozantnom nizu serijskog pljačkaša našle su se crkve Gospe od Karmela u Vodicama, Uznesenja blažene djevice Marije, Gospe Loretske, Sv. Petra, Srca Isusuvog, Blažene djevice Marije u Zadru, Rođenja blažene djevice Marije u Zatonu, Velike Gospe u Bibinjama, Pravoslavna crkva u Crnom, kao i dva župna stana u Zadru.

Iz crkvi je nakon provala uzimao uglavnom škrabice s milodarima, a najvećeg materijalnog plijena domogao se u župnom stanu Blaženog Alojzija Stepinca na zadarskom predjelu Bili brig gdje je pronašao i ukrao čak 24 muška ručna sata u vlasništvu svećenika Maria Sikirića.

Riječ je bila o satovima Rolex Oyster perpetual date Explorer, Henry London, Omega, Tissot 1853, Swatch Swiss Automatic, Seiko, Citizen Puma, Kienzle Sport, Certina, Polet, Breill, Casio, Suunto Ambit, U-Boat, četiri sata Swatch, Nike, Omicron, Steinhart, Longines Spirit, Hamilton, Luis Erard, te kopiji Rolexa vrijednih oko 50 tisuća kuna.

Iz svećenikova stana ukrao je i nekoliko muških parfema, prijenosno računalo, uređaj za pregledavanje digitalnih materijala, nekoliko noževa, dok je iz ormara je uzeo 6.200,00 kuna i 300 eura. Iz ureda župnika Martina Jadreška, u župi Sv. Josipa u Vrškoj ulici u Zadru, u koji se popeo preko gromobrana uzeo je 12 tisuća kuna u različitim valutama i apoenima.

Nije "izbjegao" ni tri tisuće kuna milodara koji su bili u kutiji ispred središnjeg kipa Gospe Loretske, koja se u crkvi u zadarskim Arbanasima slavi kao "Arbanaško čudo". Istu je crkvu i prije toga pokušao opljačkati, no nije uspio otvoriti glavna ulazna vrata. Nakon što je provalio drvena ulazna vrata za ulazak na kor crkve ipak se nije uspio spustiti u crkvu. Iz crkve Gospe Maslinske u Zadru uzeo je dvije kutije za milodare sa po tisuću kuna, nakon čega je prešao i na crkvu Uznesenja Blažene djevice Marije gdje je ukrao kutiju s tisuću kuna milodara, te prijenosno računalo vrijedno 13 tisuća kuna. Iako se u crkvu Gospe od Karmela na brdu Okit u Vodicama preko skele popeo do prozora na visini od 3.5 metara u crkvi nije pronašao ništa što bi mogao ukrasti.

Uz sakralne objekte, 35-godišnjak se tereti i za pljačku dvije trgovine i kozmetičkog salona u Zadru, kao i konobe, obiteljske kuće i trgovine u Pirovcu. Policija je nakon uhićenja osim plijena i satova, pronašla odvijače, kliješta, te rukavice.

Serijski pljačkaš dosad je već desetak puta pravomoćno osuđivan zbog imovinskih kaznenih djela, te kažnjen bezuvjetnim zatvorskim kaznama.

26. travanj 2024 16:49