StoryEditor
4 kantunaSUĐENJE SERIJSKOM PLJAČKAŠU CRKAVA

Zadarskom svećeniku Mariju Sikiriću ukrao 26 ručnih satova: Rolex, Omega, Tissot, Seiko, Citizen, Swatch... U potrazi za satovima svećenik uhićen zajedno s pljačkašem: "Ne daj Bože da smo se našli sami zajedno u istoj prostoriji...

5. rujna 2019. - 00:20

- Ne daj Bože da smo se našli sami zajedno u istoj prostoriji. Zajedno ne bi izašli iz sobe. Jesam što jesam, svećenik, ali sam i Bibinjac – rekao je don Mario Sikirić, župnik župe blaženog Alojzija Stepinca u srijedu na Općinskom sudu u Zadru gdje je svjedočio u kaznenom postupku koji se vodi protiv 34-godišnjeg Frane Brkovića, serijskog pljačkaša crkvi, koji mu je u jednom od svojih pohoda ukrao 26 ručnih satova.

U impozantnom nizu pljački 34-godišnjaka, koji je na sud doveden iz zatvora u Šibeniku, od ožujka do srpnja 2017. našle su se crkve Gospe od Karmela u Vodicama, Uznesenja blažene djevice Marije, Gospe Loretske, Sv. Petra, Srca Isusuvog, Blažene djevice Marije u Zadru, Rođenja blažene djevice Marije u Zatonu, Velike Gospe u Bibinjama, Pravoslavna crkva u Crnom, kao i dva župna stana u Zadru.
Iz crkvi je uzimao uglavnom škrabice s milodarima, a najvećeg materijalnog plijena domogao se upravo u župnom stanu na zadarskom predjelu Bili brig svećenika Maria Sikirića.

Prema policijskom zapisniku, iz svećenikova stana ukrao je satove Rolex Oyster perpetual date Explorer, Henry London, Omega, Tissot 1853, Swatch Swiss Automatic, Seiko, Citizen Puma, Kienzle Sport, Certina, Polet, Breill, Casio, Suunto Ambit, U-Boat, četiri sata Swatch, Nike, Omicron, Steinhart, Longines Spirit, Hamilton, Luis Erard, te kopiju Rolexa.
- Volim te satove. To mi je hobi. To su moji osobni satovi - rekao je svećenik na sudu. Zamjerio je što se u javnosti ističe njegovo ime, kao i optuženik, no sutkinja Danijela Zubčić Poljak odbila je isključiti javnost iz postupka.

- Eto nije bitna krađa, nego kome je ukradeno- rekao je svećenik. Brković je pao u kolovozu 2017. kada su policajci banuli u kafić kraj zgrade suda na zadarskom Poluotoku i polegli na pod njega i don Sikirića. Svećenik je pojasnio kako je nakon krađe svim urarima u Zadru i Zagrebu oglasio kakvi će se njegovi satovi naći na tržištu. Tragajući za svojim satovima dogovorio je kupnju jednog koji mu se učinio njegovim, a na sastanku se pojavio – Brković.

- Taj netko me nazvao jer je znao da se zanimam za satove. I onda je dotični donio taj sat na dogovoreno mjesto. Znao sam da je to moj sat jer je takvih satova malo. Meni je krenuo prodati omegu monomatic, a na ruci je imao moj swatch. Policija nas je uhitila, a u policiji sam ugledao kako policajac iz Brkovićeve pederuše vadi moje satove.

-Roleks mi je odmah upao u oči - ispričao je.
Brković je pojasnio kako je policija upala čim je stavio sat na stol.

- Polegli su nas na pod. Ovaj je počeo glumatati i vikati da će zbog mene završiti u zatvoru- ispričao je na sudu.
Iako je svećenik rekao da mu je javljeno da bi to mogao biti njegov sat, zbog čega se prethodno o svemu konzultirao s policijom, sutkinja Danijela Zubčić Poljak primijetila je kako u spisu nema zapisa o policijskoj klopci.

Pojasnio je kako su satovi prije krađe bili u dvije do tri prostorije njegova župna stana u sklopu crkve na Bilom brigu, te da je računalo nestalo nakon mise.

- Taj dan kada su mi ukradeni satovi bio sam sa gostima na kupanju. Susjed mi je rekao da je vidio nekog da ulazi. Pitao sam ga što nije intervenirao, na što mi je on rekao da je to župni ured i da on ne zna tko dolazi tamo. U spavaćoj sobi je bio potpuni nered, a u dnevnom boravku i sakristiji crkve bila su otvorena vrata. Kaleži nisu ukradeni jer su, nažalost, obična lata - posvjedočio je svećenik. Dodao je kako ovo nije njegov prvi susret s Brkovićem jer se njegovo ime pojavilo prije pet godina kada je opljačkano zlato iz crkve u Pakoštanima.

- Zlatar u Zagrebu pronašao je medaljon od zlata na kojem je kao posveta Svetom Anti i crkvi stajalo ugravirano ime Žonija Maksana. Nazvao ga je i pitao: “Žoni što je tolika kriza da prodaješ zlato?. On mu je rekao da nazove policiju jer je taj medaljon dao crkvi - ispričao je don Mario Sikrić.

Rekao je kako je bio oštećen za 70 tisuća kuna, no da mu je većinu stvari policija vratila zbog čega od optuženika sada potražuje 20 tisuća kuna, te novac za računalo i opremu za digitalno pregledavanje koja je ukradena crkvi.

Brkovićeva odvjetnica Daria Krajina Štivičić ga je pitala ima li račune od satova s obzirom na imovinsko pravni zahtjev.
- Mogu vam reći sajtove gdje se mogu vidjeti cijene takvih satova. Mogu vam doniijeti u karioli njihove kutije jer ako sat ne prođe s kutijom gubi na vrijednosti kazao je Sikirić. Jedan od ukradenih satova pronašao je odmah nakon krađe u sandučiću jer je na njemu bila posveta župljana Plovanije. Odvjetnica Krajina Štivičić prigovorila je njegovom iskazu u dijelu koji se temelji na njegovim pretpostavkama.

- Svjedok nije ovlašten davati svoje pretpostavke i mišljenje. Iz nekog razloga motiviran je teretiti upravo ovog okrivljenika. I sam navodi da njihovo poznanstvo datira od 2014. - rekla je prigovarajući visini postavljenog imovinsko pravnog zahtjeva jer svećenik ni sa čim ne dokazuje vlasništvo ni imovinu koja mu je navodno ukradena.
Sam Brković demantirao je dio optužbi.

- Imam i ja nekoliko satova. Nisam kriv za sve ovo što me se tereti. Policija mi je uzela 700 eura, što je bilo od moje plaće, a cijelu noć su me maltretirali da sam iz župnog ureda Sikirića ukrao i shut gun. O tome ne znam ništa – rekao je. Držanje shut gana u župnom uredu na Bilom brigu demantirao je i svećenik.
- Tamo sam od 2014. ne znam ništa o tome - rekao je.
Suđenje se nastavlja 14.listopada saslušavanjem svjedoka.

Izdvojeno

11. srpanj 2020 05:09