StoryEditorOCM
4 kantuna"NIŠTA NISAM KRIVA"

Zadarsku dogradonačelnicu Jagodu Surać "lancun-transparent" sa zgrade na Relji doveo do suza: "Ovo je hajka, razmišljam o kaznenoj prijavi!"

Piše Iva Ivanac
28. listopada 2020. - 15:12

Pitanje Irene Dragić (SDP) je na Gradskom vijeću Zadra rezultiralo kršenjem poslovnika i emotivnom reakcijom zamjenice gradonačelnika Jagode Surać (HDZ). Iako imenom nije spomenula Surać, Dragić je u svom pitanju na Aktualnom satu iznijela problem s kojim su se susreli stanari zgrade na Relji koji su izgubili pravo na pristupni put jer je Grad to zemljište, putem javne nabave, prodao investitoru Mladenu Ninčeviću točnije njegovoj tvrtki Centar projekt za izgradnju hotela Hilton.

- Transparent na zgradi na Relji s imenima ljudi koje vode Grad svjedoči što ste napravili. Oteli ste zemljište, prodali ga s ciljem da se tamo izgradi hotel koji nikada nije izgrađen, a sada perete ruke kao da to nikada niste napravili. U cijeloj je priči jedino kriva gradska uprava, kazala je Dragić pitajući gradonačelnika Branka Dukića što će napraviti kako bi građani dobili natrag pristupni put.

Dukić je kratko odgovorio na to pitanje govoreći kako ne podržava neprimjeren sadržaj transparenata te kazao kako je vlasnik zemljišta izgubio presudu u prvom stupnju u sporu koji investitor vodi protiv Grada ne navodeći činjenicu da je Ninčević drugim sudskim sporom koji se vodio između njegove tvrtke i stanara dokazao vlasništvo terena. Tužba na koji se referirao gradonačelnik se odnosi na to da je investitor tužio Grad tražeći odštetu za nerealiziranu investiciju jer nikada nije mogao započeti s izgradnjom hotela zbog čega je i na koncu prodao zemlju zagrebačkoj tvrtci. Spor između investitora i Grada je u žalbenom procesu na Visokom trgovačkom sudu.

Aktualni sat se potom nastavio u normalnom tonu, redali su se vijećnici postavljajući pitanja, no u jednom trenutku je za govornicu doletjela Surać koja se, rekla je, osjeća prozvanom.

- Ja već četiri mjeseca vodim svoju borbu, a nitko nije stao iza mene, započela je vidno uznemirena Surać.

- Ja sam zamjenica gradonačelnika i prihvaćam bilo kakvu kritiku i komentar, ali način, u kojem netko na lancun piše transparent, a da pritom ne ispita sve činjenice, ne prihvaćam. Ako smatraju da su njihova prava povrijeđena i da nešto nije zakonito, imali su drugi način. Imam empatiju prema tim ljudima i već četiri mjeseca čekam da netko od njih dođe i da razgovara sa mnom. Tko bi četiri mjeseca trpio da mu visi transparent? Ja u gradskoj upravi radim već 24 godine, a zamjenica sam tri i pol godine. Ne prihvaćam nikakvu odgovornost niti sam u tom predmetu sudjelovala. Možda pritiskom na mene nešto žel riješoti, ali ta stvar će se riješiti sudskim putem. Grad nije ništa poduzeo oko tog transparenta, a mogao je. Ja sam žena, majka i baka četvero unuka, a kad prolazim s 11-godišnjim unukom tamo, on se čudi što to piše. To me vrijeđa! Što sam im ja napravila, pitala se Surać dodajući kako ona ni za što nije kriva.

- Ovo je hajka, razmislit ću o kaznenoj prijavi, zaključila je dogradonačelnica Surać.

- Baš me zanima hoće li ti koji su to napravili sada izvjesiti i imena sudaca koji su donijeli takvu odluku? Odlukom tadašnjeg Poglavarstva taj je teren, čije je vlasništvo bilo "jedan kroz jedan", Grad prodao. Kako ćete steći vlasništvo nad parkirnim mjestom u Zadru, tko će vam to odobriti? Meni je žao što su izgubili spor, ali tome Jagoda Surać nije kriva, kazala je zamjenica gradonačelnika pitajući sve bi li ona sada trebala doći na parking prekoputa i izvjesiti transparent 'što imate protiv mene?'.

U cijelu raspravu se uključio i Ante Rubeša (Akcija mladih).

- Ne znam zašto ste se osjetili prozvanom, ali očito zato što ste bili zaposlenica gradskog odjela koji se bavio nekretninama. Gradska uprava je na čelu s tim pročelnikom prodala investitorima zemljište, a stanarima niste osigurali pristupni put. I sad odbijate odgovornost, a od glavnog tajnika HDZ-a smo čuli kako vi u gradskoj upravi znate crtati prostorne planove. Zašto od investitora ne otkupite taj dio i osigurate ljudima put? Niste našli način da zaštitite ljude, a smeta vam što ste prozvani, kazao je Rubeša pitajući Surać ima li ona pristupni put do svoje kuće ili ga je netko prodao.

Surać mu je kratko odgovorila pitajući ga 'trebamo li onda svi visit po gradu?' te nakon održanog govora napustila dvoranu suznih očiju.

Predsjednik GV-a Zvonimir Vrančić konstatirao je kako su govori "bili nasilje nad gradskim vijećnicima jer se sve odvijalo mimo poslovnika".

Gradonačelnik Dukić je zaključio kako dogradonačelnica Surać u slučaju pristupnog puta 'ničemu nije pridonijela, ama baš ničemu'.

Erol Gaši je izjavio kako mu je žao što je dogradonačelnica "osjetila ljudsku bol kad vas netko napada, a za to niste krivi".

- Sad bi se svi trebali sažalijevati nad HDZ-om, a kad su nas vrijeđali da se trebamo voziti u stočnom vagonu, onda nikome ništa, zaključio je Gaši.

20. travanj 2024 12:51