StoryEditorOCM
4 kantunaČETIRI MJESECA

Zadnja odluka gradonačelnika Dukića na mrežnim stranicama gradske uprave objavljena je u kolovozu 2023. Transparentno, nema što!

Piše I.N.
3. siječnja 2024. - 11:56

Zaključak o sponzorstvu troškova turnira Adriatic teqball liga "Zadar“, zadnja je u nizu odluka gradonačelnika Zadra Branka Dukića vidljiva na mrežnim stranicama gradske uprave.

Redovito objavljivanje odluka gradonačelnika spada u praksu transparentnog rada gradske uprave. Praksa je uvedena prije nekoliko godina u cilju pravodobnog informiranja javnosti o odlukama prvog čovjeka Zadra. Jedini mali problem je u tome što je spomenuti zaključak o sponzorstvu donesen 31. kolovoza prošle godine, a danas smo u 2024. godini.

Transparentnost podrazumijeva ažurnost, no stranice Grada Zadra, barem što se tiče odluka gradonačelnika, prilično su neažurne, jer više od četiri mjeseca kasne za stvarnošću.

- Jedini razlog zašto se kasni s objavama odluka je preopterećenost djelatnika zaduženih za taj dio posla. Nema drugog razloga – uvjerava nas Ante Ćurković, pročelnik Ureda gradonačelnika, iako odgovornost za redovite objave ima Ured Grada Zadra i njegova pročelnica Mirjana Zubčić

Ćurković nam je obećao da će se kroz 24 sata na stranicama gradske uprave pojaviti sve odluke gradonačelnika donesene u rujnu i listopadu, a do kraja tjedna trebale bi biti objavljene i odluke iz studenog i prosinca.

Odluke gradonačelnika su jako zanimljiv izvor novinarskih vijesti. Gradonačelnik, naime, ima zakonsko prvo potpisivati ugovore u vrijednosti do 130 tisuća eura (milijun kuna) bez suglasnosti Gradskog vijeća tako da redovita objava njegovih diskrecijskih odluka, od raspisivanja javne nabave do izbora najpovoljnijih ponuditelja, od davanja suglasnosti na organizacije javnih događanja do imenovanja raznoraznih povjerenstava, stručna tijela i slično, otkriva dinamiku rada i gradonačelnika i cijele gradske uprave. 

S ritmom kojim su se odluke dosad objavljivale, kasneći po nekoliko mjeseci, svakodnevne aktivnosti gradonačelnika za širu javnost, pa i novinare, uglavnom ostaje neprozirne, što sigurno ne ide u prilog transparentnom radu gradske uprave. 

Redovite objave odluka gradonačelnika samo su jedan od segmenata gradskih mrežnih stranica koje ne funkcioniraju u skladu s današnjim standardima dostupnosti javnih informacija. Redizajn stranica u tom smjeru bio je planiran za ovu proračunsku godinu, no kako smo opet na ulasku u tehnički proračun koji pokriva samo nužne rashode, i za taj posao trebat će pričekati neka bolja vremena.

01. svibanj 2024 20:32