StoryEditorOCM
4 kantunaAGENCIJA U PROBLEMIMA

ZADRA NOVA pred otpuštanjem zaposlenika, a u HDZ-u raste temperatura, evo što kaže ravnateljica...

Piše Iva Ivanac, Predrag Opačić
6. prosinca 2023. - 11:02

Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, zbog završetka velikog europskog projekta, početkom iduće godine ostaje bez značajnog dijela svojih djelatnika. Vijest o tome proširila se nakon što ih je na takav rasplet upozorila ravnateljica Agencije Marina Dujmović Vuković koju smo upitali koji broj djelatnika će ostati bez radnog mjesta.

- Koliko će djelatnika Agencija imati u 2024. godini u ovom trenutku je nemoguće reći jer je broj djelatnika usko vezan uz broj projekata koje Agencija provodi kao vodeći partner ili projektni partner te o novom projektu tehničke pomoći.

No, s obzirom na završetak projekta "ZADRA NOVA ZA VAS" kroz koji su osigurana sredstva za financiranje plaća djelatnika na realizaciji projektnih aktivnosti, Agencija u ovom trenutku nije u mogućnosti sklopiti nove ugovore o radu s dijelom trenutnih djelatnika nakon što im 31. prosinca 2023. godine isteknu aktualni ugovori o radu, istaknula je ravnateljica Dujmović Vuković koja nam nije znala reći o kolikom je točno broju djelatnika riječ jer su neki, kako kaže, zaposleni na određeno, a neki djelatnici na neodređeno razdobolje.

Istaknula je kako je od svibnja 2019. godine, kad je započela provedba projekta "ZADRA NOVA ZA VAS", Agencija kao regionalni koordinator razvoja, ostvarila zadani cilj projekta, a to je povećanje korištenja sredstava iz EU fondova u Zadarskoj županiji putem jačanja kapaciteta Agencije ZADRA NOVA te kontinuiranom podrškom javnopravnim tijelima u pripremi i provedbi projekata te jačanjem kapaciteta prijavitelja u pripremi i provedbi projekata.

- Projekt "ZADRA NOVA ZA VAS" omogućio je financiranje plaća za 53 radna mjesta. Djelatnici su izradili 16 strateških dokumenata što uključuje županijske i lokalne strateške dokumente, pripremili su 154 projektna prijedloga za javnopravna tijela s područja cijele Zadarske županije te su radili na realizaciji 49 projekata u kojima Agencija nije bila partner nego tehnička pomoć, a vrijednost tih realiziranih projekata iznosi 46.598.188,95 eura.

Projekt "ZADRA NOVA ZA VAS" omogućio je da djelatnici Agencije sve ovo rade bez da financijski opterećuju onoga kome pomoć pružaju istaknula je ravnateljica Dujmović Vuković dodajući kako je fluktuacija broja djelatnika, tj. odlasci djelatnika na nova radna mjesta pojava s kojom se zadnjih godina suočava javni sektor, posebice tijela i ustanove u sustavu upravljanja i korištenja sredstava iz EU fondova.

- Naime, plaće koje djelatnici za taj posao dobivaju u javnom sektoru značajno su manje od plaća koje se za istovjetni posao dobivaju u privatnom sektoru. Uz to, zapošljavanje financirano EU sredstvima u javnom sektoru je učestalo na određeno vrijeme, što također doprinosi želji za promjenom posla zbog nedostatka osjećaja dugoročne stabilnosti zaposlenja. S obzirom na višegodišnje stečeno iskustvo rada u Agenciji i kroz sudjelovanje na edukacijama koje im je omogućila i financirala Agencija, svim djelatnicima Agencije su unaprijeđene stručne vještine i znanja, pa su time postali konkurentniji na tržištu rada, istaknula je ravnateljica Dujmović Vuković dodajući kako nitko od 16 djelatnika koji imaju ugovor na neodređeno, nije dobio otkaz ugovora o radu. - Dapače, s obzirom na intenzitet i obim posla koji Agencija kao regionalni koordinator ima, nužnost je povećanje broja djelatnika zaposlenih na neodređeno vrijeme, istaknula je ravnateljica koju smo i upitali zbog čega Agencija nije na vrijeme pripremila projekte na kojima se djelatnici koju trenutno još uvijek rade na određeno, ali po svemu sudeći do kraja godine, mogu zaposliti?

- Agencija ZADRA NOVA je, u skladu s raspisanim javnim pozivima na koje se mogla javiti kao prihvatljiv prijavitelj, pripremala i prijavljivala nove projekte u ulozi prijavitelja i partnera. Uzeti u obzir treba kako se radilo o razdoblju u kojem je završavala financijska perspektiva 2014.-2020. i tek sad će u punom zamahu započeti objava poziva iz nove financijske perspektive EU 2021.-2027. U ovom trenutku preko 20 projekata u kojima Agencija ima ulogu prijavitelja ili partnera nalazi se u postupku ocjenjivanja, te se nadamo skoroj objavi rezultata, primjerice Program prekogranične suradnje Interreg Italija – Hrvatska 2021. – 2027. i Interreg VI-A IPA Program Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2021.-2027., kazala je ravnateljica Dujmović Vuković dodajući kako se početkom prosinca očekuje i potpisivanje Sporazuma između Agencije ZADRA NOVA i Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije o sufinanciranju rada regionalnih koordinatora dodjelom bespovratnih sredstava za provedbu aktivnosti jačanja kapaciteta na regionalnoj i lokalnoj razini za korištenje sredstava EU fondova što će Agenciji omogućiti dodatna zapošljavanja.

Dva razloga za porast temperature: loši odnosi Županije i Grada s ravnateljicom i želja HDZ-a da izbjegne "dijeljenje otkaza"

Zašto je najava mogućnosti da dio zaposlenika Agencije ZADRA NOVA krajem godine ostane bez posla izazvala ljutnju i bijes podjednako u Zadarskoj županiji i u Gradu Zadru? Dva su razloga o kojima se javno ne govori.

Prvi od njih je što nijednom poslodavcu, a kamoli onima koji su u stanju "permanentne političke kampanje", ne odgovara kada se proširi imalo utemeljena priča o otkazima. A suvlasnici Agencije su Zadarska županija i Grad Zadar. Neugodno je i to što se upitnik nad radni status nadnio nad skoro 40 ljudi kojima je s vrha ZADRA NOVE takva mogućnost unaprijed najavljena. U strahu od takvog raspleta, brojni među njima već danima pokušavaju pronaći "neformalne kanale" preko kojih bi uspjeli sačuvati svoje radno mjesto. Ako ste dovoljno zločesti, onda vam je lako zaključiti da su neki od njih tako i došli u Agenciju. Dakle, "politički" bi loše odjeknula vijest da najjače lokalne administracije pod kontrolom HDZ-a otpuštaju ljude i izvrgnute su njihovim pojedinačnim pritiscima da se to ne dogodi.

Udovoljiti svima, ovog puta neće biti moguće. Agencija ima 16 stalno zaposlenih i blizu 40 zaposlenih na određeno vrijeme – njihov je status vezan uz trajanje projekta na kojem rade, ali mnogi od njih na određeno vrijeme rade već godinama i sigurno im nije lako ostati bez posla. Dio zaposlenika "sustav" možda i može apsorbirati i pronaći im neko drugo radno mjesto, ali sigurno ne svima. Osim toga, osiguravanje plaća za te ljude bi dodatno opteretilo i gradski i županijski proračun.

Zato je ovog ponedjeljka trebalo doći do "političkog sastanka" na kojemu bi ravnateljica Agencije Marina Dujmović Vuković, te "visoki predstavnici" lokalne vlasti vidjeli u čemu je problem i je li ga moguće bezbolno riješiti, ali je sastanak odgođen jer je župan Božidar Longin dobio koronu, pa je sve prebačeno za srijedu.

Ali, i u ponedjeljak i u srijedu, drugi razlog za nervozu oko zaposlenih u Agenciji neće nestati, jer u ta dva dana se loši odnosi županijskog i gradskog vrha s ravnateljicom Vuković Dujmović neće značajnije poboljšati. A s oba mjesta, i iz Grada i iz Zadarske županije, upiru prst upravo u ravnateljicu smatrajući da je nepotrebno "izazvala krizu" i to time što broj zaposlenih u Agenciji odavno nije "optimiziran" nego je prenapuhan, što je posebno vidljivo u trenucima kada Agencija završava jedan ciklus projekata, a drugi još nije definiran, pa ustanova pada u klasične financijske škare.

U Županiji i Gradu smatraju da je trebalo sačekati 7. prosinca kada će u Šibeniku biti prezentiran ne samo novi ITU sporazum nego i nova odluka o takozvanoj "tehničkoj pomoći" iz koje se financiraju plaće onog dijela zaposlenih koji rade na određeno vrijeme i vezani su uz konkretne projekte. Nije dobra ni neslužbena informacija da nova "tehnička pomoć" neće biti izdašna i da bi mogla biti skoro duplo manja od aktualne, a nije poznat ni broj projekata na kojima bi Agencija ubuduće trebala raditi. Ako "tehnička pomoć" zaista bude prepolovljena, to bi moglo značiti da će biti prepolovljen i broj projekata, a time bi pao i broj zaposlenika na određeno vrijeme.

03. svibanj 2024 10:15