StoryEditorOCM
4 kantuna‘KAFIĆ I PRAON‘CA‘

Zadrane u trgovanju marihuanom snimala policija: ‘Koliko ‘š para uzet za stoju? A jedno tri i po je**te‘. Obojica negirali krivnju: ‘Trudimo se i borimo‘

Piše B.S.
2. veljače 2024. - 17:12

‘Koliko ‘š para uzet za stoju? - A jedno tri i po jebote‘ - dio je razgovora kojeg je prisluškivanjem telefona policija snimila između dvojice Zadrana koji su 17. svibnja 2016. godine oko 8,30 sati u ulici Ivana Gundulića u Zadru dogovarali prodaju i kupnju 100 grama marihuane za 3.500 kuna. Niti pet minuta poslije u kafiću Gundulićeve ulice uhićen je kupac marihuane, a potom i trgovac, tada 31-godišnji Zadranin.

Sedam godina kasnije, na Općinskom sudu u Zadru, 38-godišnjak je nepravomoćno osuđen na uvjetnu kaznu od godine dana zatvora s rokom kušnje od četiri godine jer je spornog dana za iznos od 3.500 kuna prodao 92,11 grama marihuane s više od 0,3 posto tetrahidrokanabinola (THC). Na sudu su obojica opovrgnuli krivnju navodeći kako ‘ne znaju o čemu se radi‘.

Na upit može li reći nešto o transkriptima u kojima pita koliko će uzeti za ‘stoju‘, 38-godišnjak je rekao kako nema pojma o čemu se radi, te da nije u bilo kakvim takvim pričama. Istaknuo je kako vodi normalan život, radi, trudi se i bori. Naglasio je kako je bio vani i vratio se, te da vodi normalan život.

‘Nisam uopće u takvim pričama. Nisam nikada nikome prodavao nikakvu drogu. U neko doba stanovali smo ulica do ulice, tamo se 50 djece igralo, družilo se. Svi se znaju, svi sve poznaju‘ - rekao je.

‘Nisam kriv, volio bih da se ovo što prije završi, jer mi je to veliki teret u životu – priznao je na sudu.

Isto je rekao i kupac marihuane navodeći da 38-godišnjaka poznaje najmanje 15-ak godina i da žive u istom gradu. Opovrgnuo je da je marihuanu, koja je pronađena kod njega u Zadru, naručio i kupio od njega.

Sud nije prihvatio njihove obrane jer, kako je rečeno, upravo suprotno proizlazi iz njihove međusobne komunikacije zabilježene u snimljenim razgovorima. Navedeno je kako iz rezultata provedenih posebnih dokaznih radnji  jasno proizlazi njihov dogovor oko prodaje i kupnje marihuane. Navodi se kako je okrivljenik nazvao kupca te mu rekao:

‘E a ja sam proš‘o kroz tržnicu sad ovaj semafor‘. Dalje iz komunikacije slijedi da se okrivljenik nalazio u Zadru, i da je tražio ulicu Ivana Gundulića, te da se treba naći s kupcem koji mu je rekao: ‘Dobro vid‘t će tu vid‘t će kafić i praon‘ca zajedno‘.

Okrivljenik mu je nakon toga rekao: ‘Kako se zove to. ‘Trebali smo možd‘ odma da smo u u apartman, da nismo vani, a kupac njemu: Mož‘mo, mož‘mo, to ti je kažem ti Ivana Gundulića, Ivana Meštrovića sam križanje, točno križanje, na križanju.., da bi na kraju 38-godišnjak okrivljeniku rekao: Ajd, vid‘t ću te ja.

Prilikom odmjeravanja i individualizacije kaznenopravne sankcije sud je 38-godišnjaku kao olakotne okolnosti cijenio njegovu dosadašnju neosuđivanost, te činjenicu da se radi o tzv. lakšoj drogi. Olakotno mu je bilo i to što je zaposlen i legalno zarađuje za život. Zaposlen je u Švicarskoj u restoranu na poslovima šefa servisa, s mjesečnim primanjima od oko 3.000,00 švicarskih franaka-

- Dakle, uključen je u društvo legalno zarađujući za život, dok mu otegotne okolnosti nisu pronađene – navodi se u obrazloženju presude sutkinje Općinskog suda u Zadru Ksenije Bratković.

Zadraninu osuđenom za prodaju marihuane određena je i novčana kazna u visini od 135 prosječnih dnevnih dohodaka u Republici Hrvatskoj. Kako prosječni dnevni dohodak, rečeno je na sudu, iznosi 37 eura, određena mu je ukupna visina novčane kazne od 4.995,00 eura. Utvrđeno je i da iznos od 464,53 eura predstavlja imovinsku korist koju je okrivljenik ostvario kaznenim djelom pa predstvalja imovinu Republike Hrvatske.

27. travanj 2024 14:33