StoryEditorOCM
4 kantunaNIJE NEGO

Zadrani brzi test na koronu plaćaju 200 kuna, a strani turisti gotovo tri puta jeftinije, 75 kuna. Otkrivamo zašto je tolika razlika u cijeni

Piše Ana Vučetić Škrbić
13. kolovoza 2021. - 22:29

“Antigenski test na Covid-19 iznosi 200 kuna. Ako ste domaći, reklo bi se, tu naš. Ali ako ste turist onda vam je cijena 75 kuna. Ravnatelju Škrgatiću, molim Vas da mi objasnite kako je test skoro tri put zahtjevniji za domicilno stanovništvo od turista?

Zašto ste odlučili građanke i građane Zadarske županije učiniti građanima drugog reda?”

Ovaj post vijećnika skupštine Zadarske županije, SDP-ovca Jure Zubčića, objavljen prije nekoliko dana na društvenim mrežama i upućen ravnatelju Zavoda za javno zdravstvo Zadar, izazivao je brojne reakcije, ali i otvorio pitanja o naplati testiranja na virus COVID-19, pogotovo o razlici koja postoji u cijeni.

A razlika, zaista, postoji. Ukoliko nemate uputnicu, cijena usluge testiranja PCR testom stoji 650 kuna, a brzi antigenski test 200 kuna. Međutim, za turiste koji potvrdom o ostvarenom noćenju mogu dokazati da su u komercijalnom smještajnom objektu boravili najmanje tri noći, ta je cijena 75 kuna. Naravno, uz predočenje potvrde iz sustava e- visitor koji mogu dobiti u objektu gdje su bili smješteni.

Objašnjenje smo tražili upravo od ravnatelja zadarskog Zavoda, dr. Zorana Škrgatića, međutim, on kaže kako je vijećnik Zubčić to pitanje trebao postaviti ministrici turizma Nikolini Brnjac.

- Točno je da testovi za stane goste koštaju manje, ali isključivi razlog je činjenica da njih subvencionira Ministarstvo turizma. Mi smo do sada od njih dobili između 90 i 100 tisuća testova koje smo podijelili na 40-ak punktova za brzo testiranje, uskoro ćemo dobiti još 50 tisuća, i to upravo prema naputku koji smo dobili iz Ministarstva turizma. Neke turističke sredine, poput Rijeke ili Crikvenice, samostalno su sufinancirale još 30 kuna pa je testiranje kod njih još jeftinije nego u Zadru i iznosi 40 kuna - kazao nam je Škrgatić.

A u tom naputku, koji su dobili svi Zavodi za javno zdravstvo, stoji kako je “u cilju podizanja konkurentnosti turističkog gospodarstva u 2021. godini, Ministarstvo turizma i sporta izdvojilo sredstva za nabavu brzih antigenskih testova kako bi se turisti mogli testirati prije povratka u matičnu zemlju. Ravnateljstvo robnih zaliha je provelo postupak nabave, a Ravnateljstvo civilne zaštite će testove distribuirati županijskim zavodima za javno zdravstvo".

Distribucija testova prema županijskim zavodima usklađena je s procjenom broja dolazaka stranih turista u pojedinu županiju, a županijski zavodi za javno zdravstvo testove mogu distribuirati punktovima za testiranje turista na svojem području.

"Pozivamo zavode koji će povoditi testiranje da ujednače cijene testiranja, odnosno da ukupna cijena brzog antigenskog testa za krajnjeg korisnika (turista) ne prelazi 75 kuna, s obzirom da trošak nabave testova snosi Ministarstvo - stoji na kraju tog naputka zbog kojega se dogodila razlika u cijeni testiranja domaćih građana i stranih turista.

Prijevod na engleski

Uz razliku u cijeni, postavilo se i pitanje zašto se prijevod testa na engleski jezik, kako bi se s njime mogla prelaziti granica, naplaćuje čak 125 kuna. No, ravnatelj Škrgatić nam je odgovorio kako mu je ovo "prvi glas o tome" i kako to vjerojatno rade privatne klinike, a ne Zavod za javno zdravstvo.

25. travanj 2024 22:39