StoryEditorOCM
4 kantunaKORONA U HNK ZADAR

Zadrani ostali bez četvrtine predstava kazališne sezone i hoće natrag svoj novac, što je ravnatelja Švorinić strašno naljutilo. Evo zašto...     

Piše Lada Burčul
27. travnja 2020. - 22:50

Osamsto kuna za 10 predstava i dvije domaće premijere. Toliko su pretplatnici HNK Zadar prošle jeseni uplatili na račun zadarskog kazališta, a onda su u ožujku ostali bez predstava, bez druge premijere, ali i bez – povrata novca.

Iz HNK ih nitko nije kontaktirao, no svaku informaciju su mogli sami dobiti telefonom. Glumci nisu radili (niti sada rade), no netko od uprave ili voditelja uvijek je bio dostupan.

- Ne radi se o tome da li je netko meni dostupan u upravi kazališta. To je kulturna ustanova, a taxi služba je kulturnija od njih – vrlo ljutito je komentirao jedan zadarski pretplatnik, koji je prošle jeseni kazalištu platio 1.600 kuna s obzirom da su na pretplati on i njegova supruga.

Kako mislite, taksisti su kulturniji od zadarskog narodnog kazališta?

- Iz jedne taksi službe u Zadru su me prije nekoliko dana zvali. Povremeno sam bio korisnik njihovih usluga i očigledno imaju upisan moj broj mobitela. Vrlo kulturno su me izvijestili da ponovno počinju raditi, da su mi opet njihove usluge na raspolaganju i kazali su po kojoj cijeni sada rade. Vrlo pristojno i korektno. A iz HNK Zadar ništa! Kao da za njih ne postojimo. Ja moj novac za predstave koje nismo mogli gledati želim natrag. Za tri predstave duguju mi 200 kuna, plus mojoj supruzi, znači 400 kuna – kaže Zadranin čiji su podaci poznati Redakciji.

image
Tamara Šoletić, Alen Liverić, Žana Bumber i Davor Jureško

Ravnatelj HNK Zadar Renato Švorinić zgrožen je ovakvom računicom, jer, kaže, ni najveće hrvatske kuće, poput HNK Zagreb, nisu razmišljale o povratu novca pretplatnicima.

- To se jednostavno radi na drugačiji način, a ne povratom novca po blagajnama. Ovo je izvanredna situacija koju nitko nije mogao predvidjeti, ja ne znam niti hoće li biti Zadarskog kazališnog ljeta – kazao je Švorinić.

HNK Zadar ima čak 195 pretplatnika, no Švorinić upozorava da cijenu od 800 kuna pretplatnici plate samo prvu sezonu, a već u slijedećoj sezoni tretiraju se kao „dosadašnji pretplatnici“ i cijena za cijelu sezonu „pada“ na 550 kuna.

- Tu cijenu nismo mijenjali, vjerovali ili ne, punih 15 godina. Isti iznosi plaćaju se od 2005. godine – kazao je ravnatelj Švorinić.

Na koji način će onda vaši pretplatnici biti obeštećeni za ono što su platili, a trećinu predstava nisu, zbog razumljivih okolnosti, mogli gledati?

- Toliko je jasno da će biti obeštećeni da o načinu još nisam niti razmišljao, rekao sam vam da za to nigdje u Hrvatskoj nisam čuo, ni u jednom kazalištu, da bi vraćali novac. Ne znam što ćemo napraviti ako pretplatnici žele natrag svoj novac. A što se tiče 'obeštećenja', odnosno tri predstave koje smo ostali dužni našoj publici, to sam mislio realizirati možda kroz program Zadarskog kazališnog ljeta, ili, ako ga ne bude, onda na jesen, u novoj sezoni. No tko zna uopće što će biti na jesen? Hoće li uopće biti kazališne sezone? Tko može to jamčiti? – zdvojno je kazao Švorinić.

S obzirom da pretplatnika u HNK Zadar ima 195, najmanji iznos koji bi HNK bi u slučaju povrata novca trebao izdvojiti je 27.000 kuna, i to u varijanti da su svi „stari pretplatnici“ koji godišnje plaćaju 550 kuna. No kako ima i pretplatnika koji su platili 800 kuna, taj bi iznos, razumije se, bio veći, te bi značajno opteretio kazališnu blagajnu.

- Pa ovaj mjesec su i nama zaposlenicima smanjene plaće! – opisao je Švorinić besparicu u HNK Zadar.

Svim djelatnicima, uključujući i glumce, plaće su smanjene deset posto. Samo Švoriniću, kao rukovodećoj osobi, plaća je smanjena 15 posto.

- Smanjenje se odnosi na travanj, svibanj i lipanj, s mogućnošću produženja – istaknuo je Renato Švorinić.

Dodao je i da „nije normalno“ da se, dok traje ovako teška situacija, uopće govori o kazališnim predstavama ili vraćanju novaca.

- U foajeu HNK Zadar radi Odjel za transfuziju! Shvaćate li u kakvim okolnostima radimo i živimo? – opisao je ravnatelj Švorinić.

Odjel za transfuzijsku medicinu zadarske Opće bolnice premješten je u predvorje zadarskog kazališta zbog dobrovoljnih darivatelja krvi, kako ne bi ulazili u krug bolnice, već sa Kalelarge mogu ući u HNK i darovati krv.

- Tako je od sredine ožujka i ne znam do kada će tako biti, eto kakve imamo uvjete – zaključio je ravnatelj.

19. travanj 2024 00:38