StoryEditorOCM
4 kantunaZAŠTITA U ‘POŠTI‘

Zadrani pokušali iznuditi vlasnika poznate pizzerie, pa mu na zid postavili poštanski sandučić s natpisom - donacije: Pitali su me bušimo li pizze?

Piše B.S.
17. svibnja 2023. - 14:31

Zadrani koji su vlasniku poznate pizzerie prošle godine na zid ispred vrata postavili poštanski sandučić s natpisom ‘donacije‘, gdje je svaki dan trebao ‘uplaćivati‘ 500 kuna za ‘zaštitu‘, optuženi su za iznudu u pokušaju.

Za prvookrivljenog 37-godišnjeg A.P. poznatog pod nadimkom ‘Struja‘ Općinsko državno odvjetništvo u Zadru (ODO) zatražilo je uvjetnu zatvorsku kaznu od osam mjeseci s rokom kušnje od četiri godine, dok je za drugookrivljenog 39-godišnjeg P.B. predložena uvjetna kazna od jedne godine i šest mjeseci.

Prema optužnici, 37-godišnjak je 4. ožujka 2022. oko 19 sati, s mobitela nazvao fiksni broj pizzerije, pa je nakon što je naručio pizze pitao i ‘buše li ih?‘. Prijetećim glasom je dodao da ih sve ‘treba izbušiti‘, te im rekao da će ispred vrata pizzerije staviti nekakav sandučić u koji će vlasnik svaki dan za njega staviti 500 kuna.

U nedjelju, 13. ožujka, u jutarnjim satima vlasnik pizzerie je na nosivom zidu objekta zatekao postavljen poštanski sandučić na kojem se nalazio umetnut papirić na kojem je velikim slovima pisalo - ‘donacije‘.

Sandučić je postavio drugookrivljeni P.B., ali vlasnik nije u njega nije ubacivao novac, već je sve prijavio policiji.

Naveo je kako je nekoliko dana prije otvaranja pizzerije blizini poslovnog prostora susreo prvookrivljenog i još jednog poznanika. Znao ih je jer je s njima išao u isti razred u srednjoj školi.

Nakon što ih je pozdravio i krenuo prema restoranu, 37-godišnjak mu je rekao da on sam nije sposoban raditi takvo nešto, da ne zna raditi jer još od matere mora pitati novac za kavu, te ga je pitao kome misli plaćati zaštitu. Nadodao je da svi koji imaju takve radnje moraju plaćati zaštitu i da bi bilo najbolje da to plaća njemu, a ne tamo nekom drugome.

Prvokrivljeni Zadranin je to, međutim, kasnije u istrazi, opovrgnuo navodeći kako se tada nalazio u jako alkoholiziranom stanju, te da je vlasniku govorio da mu j... mater, ali ne i da će ga - izbušiti. Naglasio je da je možda eventualno rekao da će biti izbušen sandučić za donacije za djecu, ali da nije tražio nikakav novac i da ne zna što je bilo s tim sandučićem.

Priznao je da je tog dana bio malo agresivan ali da je to sve bila velika zajebancija. Isto tako, da ne zna kako se stvorio sandučić jer je već u nedjelju napustio Hrvatsku.

Pojasnio je kako ne zna zašto ga je tada nazvao, te da je da razlog tome pijano stanje, ali da on te prilike nije s njim pričao o nikakvom plaćanju zaštite već mu je samo rekao da će uplaćivati donacije za siromašnu djecu, ali da mu nije poznato tko je stavio sandučić niti tko je na pisao po papiriću koji se nalazio na sandučiću.

Zadranin koji je, prema optužnici, postavio sandučić naveo je kako ga je iz Njemačke zvao 37-godišnjak tražeći od njega uslugu. Rekao mu je da kupi poštanski sandučić i zavida ga na zid gdje se nalazi pizzerija, a da će mu za trud platiti koliko treba. Sandučić i lijepilo P.B. je potom kupio, kako je rekao, u ‘Peveca‘, te ga je zalijepio na zid i na njega stavio papirić na koji je napisao riječ - ‘donacije‘.

Nazvao je zatim ‘Struju‘, te mu fotografirao sandučić i to mu poslao. Rekao mu je da je ključić od sandučića ostao kod njega, ali da ga nikom nije dao. Naglasio je kako on nije trebao biti ta osoba koja će skupljati nekakve donacije.

Pojasnio je kako svemu tome on nije imao nikakvu korist, te da je samo išao napraviti uslugu zbog čega mu je danas žao što je ‘išta išao lijepiti‘.

 

 

25. travanj 2024 08:29