StoryEditorOCM
4 kantunaIZRAVNO IZ NEPALA

Zadranin Den Eror, najmlađi Hrvat na Everstu: "Dođeš gore, hladno ti je, loše ti je, - 40 stupnjeva, vitar puše 150 na sat... Ali si na vrhu svijeta!"

Piše Iva Ivanac
16. svibnja 2022. - 16:36

 

- Ćaća me od osme godine života vodio po brdima, s 18 sam počeo slobodno penjati. Onda lagano kreneš, izađeš izvan države, pa osvajaš manje vrhove. Zapravo se cijeli život pripremaš za ovo, govori nam Den Eror, 35-godišnji Zadranin, najmlađi Hrvat koji je u petak 13. svibnja osvojio vrh svijeta – popeo se na Mount Everest! 

I nije ovo Denu prvi vrh unutar planinarskog izazova "Seven summits" već četvrti! Prije Everesta, Den je "odradio" uspon na Aconcaguau, Kilimandžaro i Elbrus, a svi ti vrhovi su bili priprema za, kako govori, "krov svijeta". Za Everest se pak odlučio nakon što je osvojio Matterhorn na granici između Švicarske i Italije.

- Matterhorn je posljednji od viših vrhova Alpa koji je osvojen i gdje je smrtnost puno veća nego na Everestu. Rekao sam sam sebi, ako njega osvojim, idem na Everest, priča nam Den koji je u svom naumu osvajanja najsmrtonosnijeg vrha u Alpama uspio prošle godine.

image
Den Eror

Fizičke pripreme za uspon na vrh svijeta nisu bile niti malo lagane. Za takvo nešto, kaže Den, pripremaš se nekoliko godina. Da bi bio u što boljoj fizičkoj formi trenirao je crossfit pet puta tjedno, dva do tri puta tjedna trčao po desetak kilometara, te svakog mjeseca osvajao neki vrh kako ne bi ispao iz forme.

Njegov uspon na Everest je trajao preko 30 sati i to od četvrtog kampa do vrha pa sve nazada do drugog kampa gdje je mogao skinuti masku s kisikom i odmoriti.

- Uspon je započeo u četvrtak u 19.30 sati, a na vrhu smo bili u petak ujutro u 5.30 sati, kaže Den s kojim smo razgovarali telefonom dok je još u podnožju Himalaje u Nepalu. Put do Everesta nije bio nimalo lak. Uz to što je uspon ekstremno fizički težak, jer nakon dva do tri koraka moraš napraviti pauzu, scene ljudi koji su ostali na Everestu nisu nimalo ugodne, kaže Den dodajući kako je nagib na Everestu 80 stupnjeva, a nakon dva do tri koraka puls se penje na 180!

- Dođeš na vrh i hladno ti je, loše ti je, temperatura je minus 40 Celzijevih stupnjeva, vitar puše 150 kilometara na sat... Ali si na vrhu! U svemu moraš zadržat mirnu glavu i ostat pri sebi, jer se ipak najviše nesreća dogodi pri povratku, govori Den koji još uvijek nije siguran kada će se vratiti u rodni Zadar.

- Sutra ću imati više informacija o mom povratku jer avioni iz Lukle, malog grada u sjeveroistočnom Nepalu, više ne voze nego voze, ističe Den koji, tek što se popeo na Everest, planira osvojiti novi vrh.

image
Den Eror

- Za nekoliko tjedana 3. lipnja putujem sa Stipom Božićem na Denali, najviši planinski vrh sjevernoameričkog kontinenta. To je prava prilika jer je Božić iskusan i vrijedi je iskoristiti, ističe Den kojem će nakon što osvoji Denali, ostati još samo dva vrha iz velikog planinarskog izazova "Seven Summits": Puncak Jaya ili Carstensz piramida i Masiv Vinson na Antarktiku što će ujedno biti i njegov najskuplji izazov za koji će mu zasigurno trebati pomoć sponzora.

Financijsku pomoć imao je i za odlazak na Mount Everest, s novčanim sredstvima uskočili su Real grupa i Cedevita, a cijelo zadovoljstvo odlaska na vrh svijeta koštalo ga je oko 41 tisuće dolara.

Den bi se do kraja tjedna trebao vratiti u Zadar, nakon toga odmoriti i malo proslaviti trijumfalni podvig, a potom ponovno krenuti s pripremama za osvajanje najvišeg vrha Sjeverne Amerike. A nakon toga, samo nebo je granica...

image
Den Eror
image
Den Eror
image
Den Eror
image
Den Eror
image
Den Eror
image
Den Eror
image
Den Eror
image
Den Eror
image
Den Eror
image
Den Eror
image
Den Eror
image
Den Eror
image
Den Eror
image
Den Eror
image
Den Eror
image
Den Eror
image
Den Eror
image
Den Eror
image
Den Eror
image
Den Eror
image
Den Eror
image
Den Eror
image
Den Eror
image
Den Eror
image
Den Eror
image
Den Eror
image
Den Eror

 

19. travanj 2024 11:04