StoryEditorOCM
4 kantuna‘SAKRALNI‘ LOPOV

Zadranin opljačkao deset crkvenih objekata: svećeniku s Bilog briga ukrao 24 ručna sata, u Arbanasima novac, a u pravoslavnoj crkvi nije našao ništa!

Piše Božana Sviličić
4. srpnja 2022. - 22:01

Serijski pljačkaš crkvi, 32-godišnji Zadranin Frane B. osuđen je na Općinskom sudu u Zadru na bezuvjetnu kaznu od tri godine i šest mjeseci zatvora.

Zadranin je još 2017. godine opljačkao šest crkvi, samostan i župni stan u Zadru, pa još jednu crkvu u Zatonu i Crnom. U svom je pohodu 'prošao' kroz crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije, Gospe Maslinske, sv. Frane, sv. Petra, Kraljice Mira, Srca Isusova, Rođenja Blažene Djevice Marije, Gospe Maslinske, Sv. apostola Petra i Pavla, samostan sv. Ivana Krstitelja, župni stan Blaženog Alojzija Stepinca, te pravoslavnu crkvu Sv. apostola Petra i Pavla.

Uzimao je uglavnom škrabice s milodarima. Najvećeg 'plijena' domogao se u župnom stanu Blaženog Alojzija Stepinca na zadarskom Bilom brigu, gdje je odnio 24 muška ručna sata u vlasništvu svećenika, a najmanjeg u Pravoslavnoj crkvi Sv. apostola Petra i Pavla u Crnom gdje nije pronašao ništa.

Iako je presuda Zadraninu izrečena još 16. studenog 2020. omaškom su izostavljene riječi 'kriv je' nakon navođenja njegovih osobnih podataka, pa je sud ponovno objavio presudu.

Brković je uhićen u kolovozu 2017. kada su policajci banuli u kafić kraj zgrade suda na zadarskom Poluotoku i polegli na pod njega i svećenika kojem je, kako se ispostavilo, ukrao satove. Svećenik je tada pojasnio kako je nakon krađe svim urarima u Zadru i Zagrebu oglasio koji će se njegovi satovi naći na tržištu. U maniri detektiva dogovorio je navodnu kupnju jednog od satova ponuđenih na 'tržištu', a na sastanku se pojavio - Brković.

Polegli su nas na pod. Ovaj je počeo glumatati i vikati da će zbog mene završiti u zatvoru", kazao je tada na sudu Zadranin protiv kojeg se vodio postupak koji ga je teretio za ukupno 19 kaznenih djela teške krađe. Osim crkvi opljačkao je i nekoliko tgrovina.

Sud je između ostalih prihvatio imovinsko-pravni zahtjev svećenika u iznosu od 20.000,00 kuna nakon što je dostavio detaljni podnesak sa popisom satova koji mu nedostaju i njihovom vrijednošću te je naveo da njegova šteta iznosi 36.491,00 kunu. U svom iskazu na raspravi 4. rujna 2019. naveo je da je u međuvremenu nađen sat Longines Spirit automat, te isto tako da mu je policija vratila dio stvari,

Prihvaćen je i imovinsko-pravni zahtjev Zadarske nadbiskupije, župe sv. Josipa, postavljen po Martinu Jadrešku u iznosu od 12.000,00 kuna. Župnik Jadreško u svom iskazu je naveo da je iz župne kuće sv. Josipa uzet novac iz ladice radnog stola u kojem se nalazila plaća za domaćicu u iznosu 2.500,00 kuna, za orguljašicu 1.800,00 kuna, za godišnji odmor svjedoka u iznosu 4.000,00 do 5.000,00 kuna, te kuverta sa EUR-ima vjernika u iznosu oko 2.500,00 kuna.

Djelomično je prihvaćen imovinsko-pravni zahtjev crkve Gospe Loretske u zadarskim Arbanasima, i to u minimalnom iznosu od 3.000,00 kuna budući se nije moglo točno utvrditi koliko je bilo novca u škrabicama. Župa je skupljenim novcem financirala ljeto mladima, a radilo se od oko šezdesetak djece te je ukraden novac koji su uglavnom uplaćivali njihovi roditelji na način da bi određeni iznos stavili u kutiju, a oni bi uplaćivali prosječno nekakav iznos od oko šezdesetak kuna.

- Slijedom činjenice da se nije mogao utvrditi točan iznos otuđenog novca budući da se taj iznos mogao samo procjenjivati ovaj sud je utvrđenim uzeo najniži mogući iznos te je priznao oštećeniku 3.000,00 kuna, a sa preostalim iznosom uputio ga je da isti može ostvarivati u parnici- navodi se u presudi sutkinje Danijele Zubčić.

Kako bi se domogao plijena, Zadranin se u neke se crkve i penjao preko gromobrana, a inače je uglavnom ulazio kroz prozore, te je razvaljivao vrata podesnim alatom.

- Ovaj sud je stava kako će izrečena kazna od tri godine i šest mjeseci bezuvjetnog zatvora ostvariti svrhu kažnjavanja iz čl. 41. KZ/11, a to je da će kazna izraziti društvenu osudu zbog počinjenog kaznenog djela, jačati povjerenje građana u pravni poredak utemeljen na vladavini prava, utjecati na počinitelja i sve druge da ne čine kaznena djela kroz jačanje svijesti o pogibeljnosti činjenja kaznenih djela i o pravednosti kažnjavanja te omogućiti počinitelju po izlasku iz zatvora ponovno uključivanje u društvo- navodi se u obrazloženju presude sutkinje Zubčić.

23. travanj 2024 12:27