StoryEditor
4 kantunaKAKO SU HRVATI PREŽIVJELI NAJVRUĆI DAN GODINE

Zadranin ostao u nevjerici: Bila mi je noga pružena na suncu, u roku od 5 minuta osjetim kao da je na žeravici. Kad imam što vidjeti

Piše JL
12. kolovoza 2019. - 22:54
collage

Najtopliji dan u Hrvatskoj ove godine polako se primiče kraju. Već sutra se u većem dijelu zemlje očekuju nešto niže temperature, a pravo osvježenje trebalo bi stići u srijedu.

Najužareniji je danas bio Knin (40.2°C), no rekord ipak nije pao. Naime, još toplije bilo je prije dvije godine kada su u tom gradu izmjerena 42.3 stupnja Celzija, a apsolutni rekord drže Ploče sa 42.8 i Karlovac sa 42.4 stupnja Celzija.

Danas je, pak, kninska Hitna u zbog vrućine morala intervenirati 14 puta, mnogo više nego što je uobičajeno, piše Dnevnik.hr.

Pakleno je tijekom dana bilo i u Dalmaciji.

"Zadrani i gosti Zadra spremni su dočekali vrhunac toplinskog vala, broj intervencija je na uobičajenoj razini, što znači da se slušaju savjeti liječnika. Zadar i nije tako loše prošao - maksimalna temperatura ne bi trebala biti viša od 35", izvijestila je HRT-ova reporterka Žana Ljuština.

No, vrućine su bile nemilosrdne čemu je posvjedočio jedan Zadranin.

"Bila mi je jedna noga malo pružena na suncu, u roku od pet minuta osjetim ja kao da mi je stopalo na žeravici. Kad imam što vidjeti, japanka se rastopila", objasnio je za HRT Umberto iz Zadra.

Svi oni koji ovih dana uživaju na obali, u moru ne mogu baš pronaći značajno osvježenje. Naime, porasle su i temperature mora, a najtoplije je bilo u mljetskom i dubrovačkom akvatoriju. Kod Mljeta je 29,6, a kod Dubrovnika 27,6 stupnjeva Celzija.

I kontinentalci su danas disali 'na škrge'. U Osijek se temperatura podigla do 36 Celzijevih stupnjeva.

"Osječani žive svojim uobičajenim ritmom, velik dio stanovnika je na godišnjem odmoru, a oni koji su ostali, osvježavaju se na gradskoj plaži Kopakabani. Većina građana drži se upozorenja i sluša savjete stručnjaka i liječnika, no mnogi ih se ne pridržavaju. Dežurni liječnici kažu da imaju više intervencija ovih dana i ponovno upozoravaju kronične bolesnike da redovito uzimaju terapiju, a djecu i starije osobe da izbjegavaju izlaganje Suncu", javlja HRT.

Građani ističu kako im je uz vrućinu izuzetno teško boriti se s visokom vlagom zraka, jer Osijek se nalazi uz najveću europsku močvaru Kopački rit.

Toplinski val nije zaustavio naše fotoreportere koji su diljem Hrvatske dokumentirali kako se građani nose s ekstremnim vrućinama, a njihove uratke pogledajte u fotogaleriji.

Makarska, 120819
Dok Dalmacija surfa na vrhu toplinskog vala s temperaturama koje se blize 40C u hladu, brojni su kupaci osvjezenje potrazili na makarskim plazama.
Na fotografiji : Kupaci na plazi u Makarskoj.
Foto: Ivo Ravlic / CROPIX

 

Izdvojeno

15. srpanj 2020 21:21