StoryEditorOCM
4 kantunaZATVORSKA KAZNA

Zagrebački psiholog zvani ‘Štef‘ na zadarskom se sudu upisao na tuđe zemljište pa ga dva puta prodao za više od milijun kuna: ‘Žrtva sam svog odvjetnika!‘

Piše Božana Sviličić
22. travnja 2022. - 18:44

Na jednu godinu i tri mjeseca zatvora osuđen je na Općinskom sudu u Zadru 53-godišnji psiholog iz Zagreba poznat kao 'Štef' zbog malverzacija sa zemljištem na zadarskom Boriku.

Optužnicom se tereti da je prevaru počinio u vremenu između 2016. i 14. rujna 2018. u Zagrebu i Zadru. Na temelju krivotvorenih dokumenata upisao je u zemljišne knjige na Općinskom sudu u Zadru tuđe zemljište površine 715 m2. Isto je zemljište potom dva puta prodao: prvi put 4. kolovoza 2017. za 35 tisuća eura, a drugi 14. rujna 2018. za 700 tisuća kuna,

U sudskom postupku je izjavio da se ne osjeća krivim već da je žrtva svog odvjetnika kojem je vjerovao i koji ga je zamolio, jer je imao porezni dug, da na njega prepiše neku zemlju. Kao protuuslugu mu je obećao će ga 'pro bono' zastupati na sudu u jednom obiteljskom postupku, a kako nije imao novaca iz očaja je to napravio. Preuzeo je zemlju na sebe, a nakon toga je na zahtjev odvjetnika potpisao specijalnu punomoć kako s tim raspolagati.

Pojasnio je kako je napravio sve što je odvjetnik njega tražio misleći da će ga obraniti na sudu u Zagrebu, ali kada je vidio da to baš nije tako jer je dobio poziv za izdržavanje kazne, te ga pitao što se događa, odvjetnik mu je odgovorio da previše pametuje, da pazi što radi, da "začepi" da mu se nešto ne dogodi, pa je on iz straha "začepio" i otišao u zatvor. Odvjetnik je u međuvremenu prodao zemljište.

Nakon što je izašao iz zatvora, te ga pitao što radi, odvjetnik mu je odgovorio da se to njega ne tiče, te mu je poslao čovjeka s kojim je kupio tu zemlju koji da ga je dva puta udario u želudac, te mu prijetio sa pištoljem zbog čega je tri dana bio u komi. Nakon toga se zaključao u svom domu, te povukao specijalnu punomoć.

Odvjetnika je prijavio za prijetnje međutim, nije obaviješten što je s njegovom prijavom, a zadnji put ga je vidio u Heinzelovoj 2017. u prostorijama PU zagrebačke.

U sudskom je postupku decidirano izjavio da mu nije poznat način stjecanja nekretnine u Zadru i koja je u vlasništvu 1/1 bila na ime 53-godišnjaka. Nekretninu je prvi put vidio 2020. kad je boravio u Zadru i vidio da na istoj nema kuće već prazno zemljište. Naglasio je kako je postupao po uputama okrivljenika i držao se hitnosti koju je od njega tražio. Pojasnio je kako su se zadnji put vidjeli u PU zagrebačkoj kada je 53-godišnjak sproveden u zatvor.

Jedna od 'žrtava' posvjedočila je kako joj je 53-godišnjak kojeg inače od ranije poznaje pitao želi li kupiti njegovu kuću na Boriku kupiti, u jednom navratu 20.000 eura, a u drugom 15.000 da ne zna kojim redoslijedom, a kako nije imala nikakav kupoprodajni ugovor, na trgu u Zagrebu jedan darovni ugovor, jer nije bilo kupoprodajnog, to da je ispunila i dala mu da ovjeri. Nakon što je kupila kuću i prepisala je na sebe nakon čak dvije godine nazvao je nekakav gospodin koji joj je prijetio da će je zemlja progutati, jer je zemlja koju je kupila njegova. Rekao joj je da će krv proliti stupi li nogom i da će joj komadi letjeti po toj zemlji, zbog čega je imala infarkt srca o čemu da posjeduje i liječničku dokumentaciju.

Na sudu je pak utvrđeno kako je okrivljenik postupao s prijevarnom namjerom, odnosno s ciljem da sebi pribave znatnu imovinska korist dovođenjem oštećenika lažnim prikazivanjem činjenica u zabludu. Time ih je naveo da na štetu svoje imovine nešto učine, s sve u cilju pribavljanja protupravne imovinske koristi. Zemljište za koje je u trenutku prodaje znao da nije njegovo, prodao je u cilju pribavljana protupravne imovinske koristi, budući su mu oštećenici kao kupci na ime kupnje tog zemljišta isplatiti novčani iznos od ukupno 960.000 kuna.

27. travanj 2024 05:40