StoryEditorOCM
4 kantunaPRAŠI SE, PRAŠI...

Zahuktali se radovi na sustavu odvodnje na Bokanjcu. Dukić: ‘Ovo je za Zadar projekt stoljeća i građani to prepoznaju‘

Piše Promo/Projekt aglomeracija
22. ožujka 2021. - 22:11
Gradonacelnik Branko Dukic sa suradnicima obisao je radove na projektu aglomeracije Bokanjac. To je jedan od najvecih infrastrukturnih projekata u Zadru pod nazivom Projekt poboljsanja vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Zadar - Petrcane. Izvodjac radova je tvrtka Strabag.  Jure Miskovic/Cropix

Gradonačelnik Grada Zadra, Branko Dukić sa suradnicima, pročelnikom prostornog uređenja i graditeljstva, Darkom Kasapom i direktorom Odvodnje d.o.o. Zadar, Grgom Peronjom, obišao je aktualno gradilište sustava javne odvodnje sanitarnih otpadnih voda, sustava odvodnje oborinskih voda i rekonstrukcije sustava vodoopskrbe na području četvrti Bokanjac u Zadru.

Gradonačelnik je obišao radove u ulicama: ul. Franje Fanceva, Poljanu Otona Kučere, Poljana Franje Bučara, ul. Franje Baruna Trenka, Prilaz Tome Matića, Prilaz Josipa Torbarine te Prilaz Andrije Konca.

Predstavnici izvođača i nadzora na terenu su izvijestili gradonačelnika Dukića da su radovi već uvelike intenzivirani i teku zacrtanom dinamikom. Također, uspostavljena je i adekvatna prometna regulacija kako bi stanovnici Bokanjca nesmetano mogli rješavati sve svoje svakodnevne potrebe i biti povezani s ostatkom grada.

image
Ulice u kojima se izvode radovi na Bokanjcu
Odvodnja

Gradonačelnik je prilikom obilaska razgovarao s mještanima Bokanjca, koji su kazali da nije baš jednostavno svakodnevno živjeti uz bagere, buku i prašinu s gradilišta ali da je korist od projekta i dolaska kanalizacije do njihovih kuća neizmjerna i zasigurno će u konačnici doprinijeti boljoj kvaliteti života i komunalne opremljenosti naselja Bokanjac.

- Prije svega bi htio zahvaliti građanima na razumijevanju i strpljenju. Raskopali smo grad, naravno vodeći računa da život ipak funkcionira iako nije lako živjeti u suživotu s bagerima. No, ovo je za Zadar projekt stoljeća i građani to prepoznaju. Zahvat je organizacijski i financijski izuzetno zahtjevan, ali mi ga vodimo jako dobro i tako ćemo nastaviti i dalje. Osim što ćemo stanovnicima poboljšati uvjete života ovaj projekt podrazumijeva Zadar bez septičkih jama. Istovremeno svaku ulicu dodatno komunalno opremamo i uređujemo, postavljamo novi asfalt, javnu rasvjetu i nogostup gdje god je to moguće. Na isti način projekt aglomeracije se nastavlja na više od 300 gradskih ulica, kazao je gradonačelnik Dukić.

image
Gradonacelnik Branko Dukic sa suradnicima obisao je radove na projektu aglomeracije Bokanjac. 
Jure Miskovic/Cropix

Direktor Peronja ovom je prigodom najavio za sljedeći mjesec nastavak radova u ulicama Franje Baruna Trenka i Davorina Bazjanca na Bokanjcu.

Kao što je poznato, projektom će biti obuhvaćena gradnja 19.332 metara gravitacijskog cjevovoda, 1.810 metara tlačnih cjevovoda, dvije crpne postaje i 1.400 priprema za kućne priključke na sustav javne odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda. Planiranim brojem priključaka u Bokanjcu se očekuje smanjenje odvoza septičkih jama za 19 posto. Također će se rekonstruirati sustav vodoopskrbe u duljini od 2.934 metara i realizirati 289 priključaka na vodoopskrbu.

Sve zajedno rezultirat će znatnim smanjenjem zagađenja okoliša, očuvanje vodocrpilišta Bokanjac i smanjenja broja septičkih jama u gradu Zadru.

image
Jure Miskovic/Cropix

Vrijednost Ugovora iznosi ukupno 201.899.505 kuna bez PDV-a, a rok za dovršenje cjelokupnog posla je 36 mjeseci.

Sufinanciranje projekta je osigurano bespovratnim sredstvima EU fondova, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i Hrvatskih voda, a lokalnu komponentu osiguravaju Grad Zadar, Odvodnja d.o.o. Zadar i Vodovod d.o.o. Zadar.

Projektom obuhvaćene 42 ulice na Bokanjcu

 

Ostvarenjem novih 1400 priključaka na sustav javne odvodnje u četvrti Bokanjac, očekuje se smanjenje odvoza septičkih jama za 19 posto. Projektom Bokanjac obuhvaćene su 42 ulice: ul. Hrvatskog Sabora (od Puta Bokanjca do prilaza Tome Matića) ul. Davorina Trstenjaka, ul. Prilaz Andrije Konca, ul. Prilaz Josipa Torbarine, ul. Prilaz Tome Matića, ul. Graica, ul. Brig, ul. Cilj, ul. Galica, ul. Put bunara, ul. Put groblja, ul. Nerezine, ul. Put Grbica, ul. Franje Fanceva, ul. Grgura Budislavića, ul. Mila Cipre, ul. Aberta Hallera, ul. Franje Baruna Trenka, Poljana Jaroslava Šidaka, ul. Davorina Bazjanca, Poljana Dragutina Gorjanovića-Krambergera, Poljana Jurja Dragišića, ul. Željka Markovića, Poljana Otona Kučere. Poljana Franje Bučara, ul. Marijane Radev, ul.

Na sjevernom dijelu Novog naselja Bokanjac: ul. sjeverno od ul. Marijane Radev (paralelena sa njom), ul. zapadno od ul. Marijane Radev, ul. Put Vrela, ul. Cerodole, ul. Građine, ul. Seget, ul. Pištenjak, ul. Put Gaja, ul. Studenac, ul. Ispod dvorina, ul. Vrtlići, ul. Orašac, ul. Kuntrada, Matekovića brig, ul. Put Gumlina, ul. na sjevernom dijelu Novog naselja Bokanjac: spojna ul. Put Vrela i Franje Fanceva, spojna ul. Put Vrela i Franje Fanceva.

image
Jure Miskovic/Cropix
25. travanj 2024 04:32