StoryEditorOCM
4 kantuna"PROJEKT STOLJEĆA"

Zahuktavaju se radovi na izgradnji CGO-u u Biljanima. Dino Perović: "Sve će biti dovršeno do kraja 2022. kada će početi šetomjesečni probni rad"

Piše Predrag Opačić
22. veljače 2021. - 08:49

Bude li sve proteklo po trenutnim predviđanjima, Centar za gospodarenje otpadom u Biljanima Donjim trebao bi biti završen krajem 2022. godine čime bi bio završen zadarski „projekt stoljeća” ukupno težak preko pola milijarde kuna – riječ je o investiciji od 682.044.680 kuna s PDV-om. Kohezijski fond Europske unije pokriva 76,26 posto tog iznosa, 13, 73 posto je dio Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a preostalih deset posto past će na teret proračuna Zadra, Benkovca i Zadarske županije kao suvlasnika tvrtke „Eko” koja vodi izgradnju Centra.

Bez obzira što su početni rokovi izgradnje silom prilika probijani i mijenjani, u Zadru su uvjereni da će u trenutku kada Centar konačno proradi Zadarska i dio Ličko-senjske županije biti u značajnoj prednosti u odnosu na veliku većinu hrvatskih gradova i županija koje nisu još ni blizu početku realizacije projekata na kojima počivaju lokalne strategije za zbrinjavanje otpada.

Vrlo zahtjevna procedura do potpisa ugovora o financiranju, projektiranju i gradnji postrojenja ni u Zadru nije prošla bez velikih teškoća. Direktor tvrtke „Eko” Dino Perović u veljači 2017. godine poništio već provedeni natječaj za projektiranje i izgradnju CGO-a na koji se tada javilo 13 poduzeća iz cijele Europe. Kad se očekivalo otvaranje ponuda, Perović je zbog straha da bi moglo doći do financijskih korekcija teških do 15 milijuna kuna koji bi pali na pleća lokalne samouprave, natječaj poništio i novi raspisao tek nakon sedam mjeseci.

Rokovi su pomaknuti, natječajna je dokumentacija mijenjana, vrijednost projekta je rasla, a svoj doprinos kašnjenju dala je i poljska tvrtka „Control Process“ koja se žalila dok god je mogla.

Na koncu, za projektanta i izvođača radova izabran je slovenski konzorcij „Riko” s kojim je 5. travnja 2019. godine potpisan ugovor: u roku od 39 mjeseci Slovenski su izvođači radova morali projektirati i izgraditi postrojenje za mehaničko biološku obradu, kompostanu, skladišta, reciklažno dvorište, kao i prilazne ceste i potrebne zgrade. Centar ima kapacitet od 88.000 tona mehaničko-biološke obrade otpada, pri čemu je 75.000 tona miješani, 10.000 tona biološki, a 3.000 tona takozvani strukturni otpad. Nakon prerade, u Centru će ostati oko 30 posto „ulaza” i to u vidu biostabilata koji će biti deponiran na odlagalištu neopasnog otpada unutar Centra za gospodarenje otpadom.

Sredinom kolovoza prošle godine na gradilište u Biljanima Donjim stigli su prvi građevinski strojevi.

image
Dino Perović

-Radovi se zahuktavaju i idu sukladno izdanim građevinskim dozvolama. Dosada smo dobili osam od 13 građevinskih dozvola, a još su dvije na pregledu u ministarstvu. Preostale tri još čekamo, ali se radi o nekim manjim zahvatima u sklopu Centra za gospodarenje otpadom, kaže Dino Perović, direktor tvrtke „Eko” koji procjenjuje da će sve biti dovršeno do kraja 2022. godine kada bi CGO trebao početi šestomjesečni probni rad.

Kašnjenje s izgradnjom Centra u Zadru i cijeloj Zadarskoj županiji dovelo je do problema sa sanacijom postojećih odlagališta otpada među kojima je najveće ono zadarsko. Inspektori zaštite okoliša ispisali su rješenje o zatvaranju zadarskog deponija kod Dikla do kraja prošle godine, ali je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja poništilo to inspekcijsko rješenje. Tada su reagirali i iz Državnog inspektorata, pa su i oni povukli svoj potez i Upravnom su sudu tužili Ministarstvo, a sudski epilog ne treba očekivati tako brzo.

Strategijom zatvaranja postojećih odlagališta, Diklo bi, kao najveći deponij u Zadarskoj županiji, trebalo biti zatvoreno posljednje, pa se nameće zaključak kako će zadarski deponij ipak ostati u upotrebi sve dok Centar u Biljanima konačno ne proradi.

CGO Biljane donje u brojkama

-682 milijuna kuna je vrijednost projekta s PDV-om

-76,26 posto financija pokriva fond EU

-13,74 posto financira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

-10 posto sredstava osigurava „lokalna zajednica”

-1,9 milijuna je težak PR ugovor

-5,1 milijuna kuna je ugovor o tehničkoj pomoći

-5,6 milijuna je vrijednost ugovora o nadzoru

-oko 195.000 stanovnika živi na području koje Centar „pokriva”

-46 hektara je površina CGO-a

-13 građevinskih dozvola

-88.000 tona je godišnji kapacitet MBO obrade

-5. travnja 2019. godine potpisan Ugovor za projektiranje i izvođenje radova

-sredina 2022. godina je rok dovršetka radova

-6 mjeseci će CGO biti u režimu probnog rada

-17. kolovoza 2020. godine započeli radovi

-150 radnika će biti na gradilištu kad radovi budu najintenzivniji

19. travanj 2024 20:54