StoryEditorOCM
4 kantunaPOČELA NOVA ŠKOLSKA GODINA

Zahvaljujući jednoj smjeni i produženom boravku Osnovna škola Petra Preradovića upisala 13 učenika više nego lani!

Piše M. Kalajžić
5. rujna 2017. - 10:38
prvasici10-040917_resize.JPG

Počela je još jedna školska godina u Zadru. U školske klupe zadarskih osnovnih škola u ponedjeljak su krenuli po prvi put i prvašići. Poseban program za njih pripremili su u Osnovnoj školi Petra Preradovića na Poluotoku koja je ove godine prekinula negativan slijed odlijeva učenika iz gradske jezgre i upisala više prvašića nego lani.

Učenike i roditelje dočekali su na školskom dvorištu ravnateljica škole Stanka Pera Martinac i učiteljice, a za male prvašiće su stariji školarci Preradovića izveli i prigodan program pa je sve prošlo veselo i bez stresa. Nakon „prozivke“, učenici triju prvih razreda krenuli su uz pratnju roditelja u učionice.

- U matičnu školu upisana su 62 prvaša u tri odjeljenja, u područnu školu Petrčane četiri prvaša i još 7 u područnu školu Kožino. Ukupno je to 13 učenika više nego lani, iako se već godinama stanovništvo „odlijeva“ s Poluotoka, pa je tako i prvašića bilo sve manje. Uzlaznom trendu jako je pridonio rad u jednoj (jutarnjoj) smjeni na koji smo prešli prošle godine uz produženi boravak za učenike prvih i drugih razreda, što je privuklo i roditelje iz drugih gradskih kvartova, da odaberu i upišu svoje dijete u našu školu, koja je inače najstarija u Zadru. Ove ćemo godine imati dvije skupine produženog boravka po 28 učenika – rekla je ravnateljica.

U školu se svake godine ulažu znatna sredstva u obnovu. Uz pomoć Grada Zadra obnovljena je školska kuhinja i knjižnica, a napravljena je i jedna dodatna učionica koja je nedostajala za jednosmjenski rad.

- Ove smo godine dobili sredstva za proširenje blagavaonice tako da djeca imaju bolje uvjete za jelo, a obnovili smo i jedan sanitarni čvor za prvaše. Tražili smo puno više sredstava, ali dobili smo toliko koliko smo mogli dobiti. Nadamo se da će dogodine također biti sredstava, jer školu treba stalno obnavljati s obzirom da je nastarija od svih zadarskih škola. Za iduću godinu planiramo nastaviti s obnovom sanitarnih čvorova, ali isto tako, s obzirom da dogodine informatika ide u redovnu nastavu 5. i 6. razreda, trebat će nam još jedna učionica, pa ćemo nastojati napraviti još jednu učionicu za informatiku povezivanjem tri kabineta. To su nam najveći projekti, naravno, uz želju da obnovimo i školsko dvorište – kazala je ravnateljica.

Svečano je u ponedjeljak bilo i u drugim gradskim školama gdje je počela školska godina. Gradonačelnik Branko Dukić prvašiće je pozdravio u OŠ  Bartola Kašića.

30. travanj 2024 23:03