StoryEditorOCM
4 kantunaNEZAPAMĆEN POSTUPAK

Zar je moguće da policija 2022. uhićuje ljude koji su premijeru napisali da je - pavijan?! Itekako je moguće, pogledajte revnu zadarsku policiju

Piše Saša Ljubičić
25. siječnja 2022. - 14:40

Je li se u Hrvatsku na mala vrata vratio verbalni delikt? Ili se samo radi o intervenciji policije radi zaštite integriteta predsjednika Vlade Andreja Plenkovića? Visokog dužnosnika, naime, treba štititi od svake fizičke ugroze, a ispada da je u sljedećem slučaju to tako protumačeno. 

Mladen Ćustić (72) završio je u pritvoru zbog narušavanja reda i mira jer je uoči posjeta premijera Zadru na Facebooku napisao sljedeće: "Triba ga dočekat pokvarenim jajima, njega i njegove poltrone, nitko toliko nije ponizio i izdao Hrvate, narcisoidni jadnik."

Ćustiću se u policiji pridružio još jedan komentator s Facebooka. Riječ je o 49-godišnjem branitelju kojega je slobode stajao komentar: “Udri munjo, pukni grome… zar i ti pavijanu s Frkom nijesi u Ukrajini”.

Riječ je o njegovom osvrtu na najavu dolaska premijera i njegove delegacije u Zadarsku županiju u povodu obilježavanja akcije Maslenica.

Bezveznije i bezazlenije da bezazlenije biti ne može no, eto, zadarska policija je i u tome prepoznala prijetnju najmoćnijem hrvatskom političaru.

Pušu na hladno ili žele biti većim papama od Pape?

Ćustić svoj istup na društvenoj mreži vidi kao satiru, a policija ga je, ponavljamo, protumačila kao prijetnju, zbog čega je zaradio optužni prijedlog. O svemu će na koncu odlučiti nadležni sud, no u svakom slučaju tema je ovo vrijedna diskusije. Naime, privođenje Ćustića i kolege mu po "tipkovnici" jako podsjeća na vremena kad se zbog vica o Titu ili kakve nacionalne budnice završavalo u zatvoru, ostajalo bez posla pa vegetiralo na društvenim marginama i odlazilo u političku emigraciju. Bježalo odavde da te ne skrate za glavu.

Politički neprijatelji

– Kad sam pročitao ovu vijest, nisam mogao vjerovati vlastitim očima?! Opet je znači na djelu verbalni delikt! To je pokušaj povratka članka 133. Ustava SFRJ, odnosno kaznenog djela delikta mišljenja! Koliko je ljudi završilo u zatvoru ili im je zabranjen javni rad upravo na ovaj način jer totalitarni režimi ne dopuštaju kritičko mišljenje. Ono je za njih nepoželjno i neprihvatljivo jer režim kao takav dovodi u pitanje – kaže naš ugledni sociolog i politolog Anđelko Milardović.

Prof. dr. sc. Anđelko Milardović objašnjava da privođenje Ćustića i hrvatskog branitelja iz Zadra zbog kritičkog mišljenja nije puka slučajnost.

– Upravo suprotno. Za takvo što se pripremala atmosfera unatrag posljednjih desetak dana. Naime, čim je potencirana priča o unutarnjim neprijateljima, ona je morala kulminirati na ovaj način – uhićenjem onoga tko javno izražava kritičko mišljenje. A takvo što postoji samo u totalitarnim režimima. O tome je govorio još politički teoretičar Carl Schmitt, koji je i uspostavio pojmove političkih prijatelja i neprijatelja, a koji su funkcionirali i funkcioniraju u svim totalitarnim sustavima. U demokraciji ne postoje politički neprijatelji, nego opozicija, oporba, stoga je Ćustićevo uhićenje izravan udar na slobodu mišljenja i Ustav Republike Hrvatske – rezolutno će Milardović.       

Štoviše, on ova uhićenja i podizanje optužnih prijedloga smatra iznimno opasnim činom.

– Zašto? Pa zato jer se tu radi o redukciji slobode i vraćanju na stanje prije 1989. godine. Toliko puta smo svjedočili tome da političare na Zapadu iz mase zasipaju jajima, tortama i sličnim, pa nitko zbog toga nije završio u zatvoru. Zapravo, sve o ovome činu rekao je sam privedeni Ćustić: "Što će mi država u kojoj ne smijem slobodno govoriti ono što mislim?"

Autoritativni sustav 

Milardović strogo razlikuje slobodu mišljenja od fizičkih prijetnji.

– Takvo što nitko ne smije podržavati. Nanošenje bilo kakve štete bilo kome je neprihvatljivo i za to nema nikakvog opravdanja – poručuje naš sugovornik. 

Zašto je došlo do toga da danas, u višestranačkoj demokraciji, moramo raspravljati o verbalnom deliktu i privođenju ljudi koji ničim nisu narušili Ustav RH i zakone koji iz njega proizlaze?  

– Otkad je na vlasti Andrej Veliki, očite su autoritativne tendencije koje proizlaze iz njegove autoritativne osobnosti, odnosno izvedene iz narcističke strukture njegove osobe. U političkoj psihologiji poznate su osobe koje su imale takav tip osobnosti, kao i to da one naginju prema autoritativnom načinu vladanja – ističe Milardović i upozorava da je politički sustav Republike Hrvatske Ustavom uređen kao demokracija.

– No, na izvedbenoj razini, radi se o simuliranoj demokraciji, a na empirijskoj o naznakama autoritativnog sustava. Ništa nije jednostavno, nijedna pojava, pa tako ni politička stvarnost. Ona je slojevita i tako je treba tumačiti. Ovo nije bio pokušaj bilo kakvog nanošenja štete premijeru, već kritičko promišljanje postojećeg stanja sročeno na jedan populistički i jednostavan način, zbog čega je Ćustić pritvoren i optužen. Zato ostaje pitati se tko je sljedeći na redu. Jesmo li to vi i ja jer smo praktički ovdje iznijeli isto što i Ćustić, samo na jedan sofisticiraniji način? Hoće li se i nas privoditi? Hoćemo li nakon ovog teksta zaraditi optužni prijedlog? – pita se Milardović i poručuje:

– Gospodo, ovakvo što više vam neće proći! Branit ćemo demokraciju!       

27. travanj 2024 09:08