StoryEditorOCM

ZARATIO S RENAULTOM - Zadranin Pinto želi vratiti novog Clia punog mana, Lulić iz Mehanizacije ni čuti!

Piše PSD.
22. ožujka 2015. - 13:45

Mjenjač je težak, tvrd i neprecizan, a čitav auto kao da nešto radi “krr, krr”, u vožnji škripi i lupa – počinje svoju priču Giorgio Pinto iz Zadra za volanom automobila renault clio 4 1.5 dci dynamique. Kupio ga je novoga prije godinu dana i odmah nakon preuzimanja uočio brojne nedostatke, a zbog ignoriranja njegovih problema s novim vozilom odlučio je zaratiti s “Renaultom”. Snimio je video koji namjerava objaviti na internetu kako bi, kaže, čitav svijet upozorio na svoje iskustvo s novim cliom prodanim pod imenom “Renaulta” u Hrvatskoj.

Negativna iskustva


– Zavlače me već godinu dana bez da su riješili problem s vozilom. Čak sam snimio razgovor s vlasnikom autokuće “Mehanizacija” koja mi je prodala automobil, Ivanom Lulićem. On me obmanjivao da kupujem izvrstan automobil koji će biti besprijekoran. Imao sam neka negativna iskustva otprije, pa mi je, među ostalim, čak i obećao ako se eventualni kvarovi pojave na automobilu i ne uklone u roku od 45 dana, po zakonu o potrošačima da ću dobiti novi automobil. Prošlo je više od tristo dana, nisu uklonjeni stari kvarovi, a već su se pojavili novi – kaže Pinto.

Prošle godine, 28. rujna, primio je dopis iz “Renaulta Hrvatska” u kojemu ga pozivaju da mora što prije ići na servis jer su utvrdili tvorničke greške na seriji njegova clija 4.

– U servisu su mi rekli da se moraju promijeniti ležajevi kotača, kočnice i neki drugi dijelovi na automobilu. Trebalo se mijenjati ležajeve, promijenjena je stražnja brava... Pitam se hoće li se za koju godinu automobil raspasti. Tražim od odgovornih, autokuće “Mehanizacije Zadar”, “Renaulta Nissan Hrvatska” i tvornice “Renault” da mi na osnovi Zakona o potrošačima daju novi clio diesel 4 dinamic ili da mi vrate 130 tisuća kuna koje sam dao u gotovini za ovu ruševinu od automobila – očajan je Giorgio Pinto.

– Nakon dugotrajnog traženja, jedanaest mjeseci nakon reklamacije, došao je iz Zagreba navodni specijalist iz “Renaulta Nissan Hrvatska”, koji je pregledao vozilo i utvrdio da su kvarovi na koje se žalim za njega normalna stvar i u svim drugim automobilima. Pisao sam i tvornici “Renault” u Francuskoj koja se na moje dopise i emailove oglušila, pa čak i Francuskom veleposlanstvu u RH, ali nikakav odgovor nisam dobio. Ne preostaje mi drugo nego podignuti kredit i tužiti sve aktere – ističe Pinto, pokazujući nam videouradak o svom cliju, koji, kako je kazao, uskoro namjerava postaviti na internet.

Neosnovani zahtjevi


Ivan Lulić, direktor autokuće “Mehanizacija”, kaže kako je i osobno dobio jedan primjerak toga CD-a s videosnimkom, te je dobro upoznat sa zahtjevima Giorgia Pinta, koji su za njih – neosnovani.

– Mi smo pozvali našu tehničku službu iz Zagreba, “Renaulta Nissan Hrvatska”. Inženjer koji je stručnjak za vozila i zadužen je za reklamacijske detalje došao je i sve je isprobao i provjerio. Njegov zaključak je bio da je vozilo ispravno. To što gospodin Pinto kaže da mu mjenjač malo teže šalta, da je to tvrdo, da mu auto šuška... Svako auto priča je za sebe, svaka marka ima svojih karakteristika. Negdje malo šuška, malo šumi, nekome je sic tvrđi, amortizeri se previše čuju, gume nisu “michelinke”, nego “continentalke”... Svatko nađe neku zamjerku, ali proizvođač nema odstupanja od proizvoda.

Ako netko zamisli da taj mjenjač mora ići kao maslo, to tako ne ide. Struka je pokazala da ne možemo zadovoljiti sve kriterije prema nečijim dojmovima. To što se njemu ne šalta kao što se šaltalo u prethodnom cliju nije argument za povrat vozila. Kad sjednete u to auto i probate, nije vam jasno što čovjek hoće uopće. Teško je takve ljude razuvjeriti – kaže Lulić.

Naglašava kako Pintu to nije prvo vozilo koje reklamira, jer je bio nezadovoljan i zbog automobila drugih marki, što su od njega i čuli. Zadnju su bravu, kaže, zamijenili, ali to ne dovodi u pitanje ispravnost vozila, a provjera ležajeva i kočnica učinjena je na poziv tehničke službe tvornice “Renault”, a ne “Mehanizacije Zadar”.

Uobičajna procedura


– To je uobičajena procedura kad se na preporuku tvornice u određenoj seriji neki sustavi moraju provjeriti kako bi se vidjelo da nije slučajno potrebno zamijeniti neki ugrađeni dio. Ali Pintov clio je ispravan – uvjerava nas Lulić.

– U slučaju automobila gospodina Pinta nije bilo potrebno ništa mijenjati jer bi to inače išlo na reklamacijski zapisnik i to bi nama tvornica platila. Bravu smo zamijenili jer nije dobro zatvarala, zbog toga i postoje jamstveni rokovi da se kvarovi, ako do njih dođe, uklone na trošak proizvođača.

Meni je žao što je on nezadovoljan svojim cliom, koji je vrhunsko vozilo u svakom pogledu, ali njemu će odgovoriti, ako već nije, “Renault Nissan Hrvatska”. Ako ustraje na ocrnjivanju naše tvrtke i proizvoda, onda postoji zakonska osnova kojom će se naša pravna služba baviti. Ne mogu ništa unaprijed o tome govoriti. Pokušali smo sve učiniti da on bude zadovoljan, ali ništa nije pomoglo – zaključuje Lulić.

Piše Mišel Kalajžić
snimio: Luka Gerlanc/CROPIX

Pintov dojam: Sve je rasklapano
– Nakon samo jednog đira vozilom od kilometar, dva, guma ispod stražnjeg stakla odvoji se od karoserije dva centimetra. Ovo je sve rasklapano, a novo. Ma da sam kupio stari automobil, ne bih ništa rekao, ali platio sam dosta novca u gotovini očekivajući da ću dobiti ispravan automobil, međutim prevarili su me. Ni deklarirana potrošnja goriva od četiri litre dizela gradske vožnje nije točna jer vozilo troši šest litara. U kući gdje sam kupio automobil ograđuju se od svake odgovornosti, a "Renault Nissan Hrvatska" tvrdi da je vozilo potpuno ispravno. Nitko nije ništa poduzeo. U automobilu sve škripi, mjenjač je tvrd, težak i neprecizan za razliku od clija starog deset godina u kojemu se mijenjačem upravlja jednim prstom ruke. Kupac u Hrvatskoj, koja se nalazi u Europskoj uniji, očito nema nikakva prava – kaže Pinto.



Lulićev dojam: Nije mu ovo prvi put
– Čujte, gospodin je specifičan, on je pri narudžbi automobila rekao da će zvati nekog svog u tvornicu u Francuskoj tako da pri ugradnji njegova automobila bude sve u redu. Tražio je da dobije broj šasije dok još auto nije bio u proizvodnji, tako da točno provjeri je li to ispravno ugrađeno u tvornici. Njegovo je pravo da bude nezadovoljan, ali za to je nadležan najprije Općinski sud, pa dalje. Ja njemu ne mogu ispuniti želju pa mu zamijeniti auto jer meni to "Renault Nissan Hrvatska" ne bi priznao. Njemu je očito već upalilo nekoliko puta da na ovaj način reklamira automobil, pa dobije novi. I videosnimku je napravio kao profesionalac, pa tko bi odveo auto u šumu i na takav način prezentirao što sve ne valja... – kaže Lulić.



Naš dojam: Škripi u vožnji, mjenjač u granicama normale
Nismo nikakvi stručnjaci za automobile, ali dok nismo sjeli s Giorgiom Pintom u njegovo vozilo, pomislili smo da možda – pretjeruje. Međutim, nakon nekoliko kilometara u njegovu cliu, doduše koncentrirani na šumove u automobilu, zbilja smo i sami čuli čudno škripanje, kao da se rasteže šasija, te lupanje iz stražnog dijela automobila čiji je izvor nemoguće točno odrediti. Čudno za poznato kvalitetan francuski ovjes.
Što se mjenjača tiče, hod je bio nešto tvrđi, ali to je karakteristika francuskih vozila. Pinto nam je rekao da je toga dana mjenjač zbilja manje tvrd, dodajući da se to mijenja po danima, ovisno o vanjskoj temperaturi...
Plastika u kokpitu luksuzna je na prvi dojam, ali ponegdje šuška na dodir. Prvi dojam automobila je vrlo luksuzan i dopadljiv, ali za ocjenu manjkavosti zbilja je potrebna riječ neovisnog stručnjaka. Ili sudskog vještaka.
02. svibanj 2024 12:34